Kesihatan

Adakah Daging Tumbuh di Leher? Ketahui punca dan bagaimana menyingkirkannya

Mungkin bagi sesetengah orang yang mempunyai daging yang tumbuh di leher merasa risau dan tertanya-tanya adakah ini berbahaya atau tidak? Untuk memahaminya dengan lebih baik, mari kenal pasti punca dan bagaimana menyelesaikannya di bawah!

Baca Juga: Inilah Cara Menghilangkan Ketuat Secara Semula Jadi Dan Terbukti Berkesan

Penyebab daging tumbuh di leher

Pada asasnya, penyebab pertumbuhan daging tidak diketahui dengan pasti, tetapi ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan daging tumbuh di leher dan bahagian badan yang lain.

Daging yang tumbuh ini biasanya tumbuh di kawasan kulit, leher, mata, punggung, dada. Berikut adalah beberapa penyebab pertumbuhan daging, termasuk:

  1. Geseran pada kulit atau pakaian.
  2. Orang yang gemuk.
  3. Beberapa jenis jangkitan papillomavirus manusia (HPV).
  4. Terdapat perubahan hormon semasa kehamilan.
  5. Keadaan ketahanan insulin, yang biasanya berlaku pada pesakit diabetes.

Biasanya keadaan ini sangat biasa dan biasanya berlaku pada usia tua. Daging tumbuh di leher atau tanda kulit Ia terbentuk apabila kolagen dan saluran darah terperangkap di bahagian kulit yang lebih tebal.

Adakah daging yang tumbuh di leher berbahaya?

Daging yang tumbuh biasanya disebut acrochordon (tanda kulit). Benjolan ini biasanya tumbuh dengan ukuran kecil, sekitar 2-5 milimeter, dan dapat membesar.

Selain itu, daging yang tumbuh juga dapat muncul di mana-mana bahagian tubuh, seperti ketiak, paha, kelopak mata, leher, dada, di bawah payudara, dan juga di bawah lipatan punggung. Namun, lebih kerap tumbuh di kawasan ketiak dan leher.

Sebenarnya menanam daging tidak berbahaya dan jumlahnya berbeza dari satu hingga ratusan. Walaupun beberapa keadaan ini dapat diselesaikan secara spontan sendiri, kebanyakan akan berlanjutan.

Secara umum, daging yang tumbuh mempunyai warna yang serupa dengan warna kulit. Namun, dalam keadaan tertentu terdapat juga daging yang berwarna lebih gelap.

Ramai orang sering berfikir bahawa daging tumbuh serupa dengan ketuat, tetapi dagingnya tumbuh dengan cara yang berbeza. Ketuat cenderung mempunyai tekstur yang agak kasar, sementara daging tumbuh tidak. Lebih-lebih lagi, daging tumbuh seperti benjolan, sedangkan ketuat tidak.

Cara menghilangkan daging yang tumbuh di leher

Pada dasarnya daging yang tumbuh ini, tidak memerlukan penjagaan khas kerana ia boleh hilang dengan sendirinya. Tetapi ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menghilangkan daging yang tumbuh, termasuk:

Ligasi

Kaedah ini dilakukan dengan membuang daging yang tumbuh dengan memotong aliran darah ke tisu daging yang sedang tumbuh.

Pembedahan Elektronik

Kaedah membuang daging yang tumbuh dengan membakar tisu pada daging yang tumbuh menggunakan tenaga elektrik frekuensi tinggi.

Cryotherapy atau terapi pembekuan

Kaedah membuang daging yang tumbuh dilakukan dengan membekukan daging yang tumbuh dengan menggunakan nitrogen cair.

Operasi mengangkat

Kaedah ini dilakukan dengan memotong daging yang tumbuh dengan menggunakan gunting atau pisau bedah.

Secara umum, pertumbuhan kecil dapat dikeluarkan dengan mudah tanpa anestesia dan saiz yang lebih besar memerlukan anestetik tempatan (suntikan lidocaine) sebelum dikeluarkan.

Anda juga sangat tidak digalakkan menggunakan produk krim yang tidak diluluskan oleh doktor. Penggunaan krim seperti itu boleh menyebabkan kerengsaan dan kemungkinan komplikasi sekunder.

Di samping itu, anda jangan sesekali mencuba membuang daging yang tumbuh besar tanpa berjumpa doktor kerana ada risiko menyebabkan pendarahan.

Biasanya, untuk mengelakkan jangkitan atau komplikasi dari tumbuh parut, anda boleh menggunakan antibiotik seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Selain itu, anda juga boleh melakukan cara semula jadi untuk membuang daging yang tumbuh, seperti menggunakan bahan minyak pokok teh, cuka sari apel, jus lemon, bawang putih, kulit pisang, dan vitamin E.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found