Kesihatan

6 Bahaya Minyak Masak untuk Kesihatan yang Jarang Diketahui

Penggunaan minyak masak terpakai masih meluas oleh sebilangan orang di Indonesia. Sebilangan orang memilih untuk menggunakan minyak tersebut kerana ingin menjimatkan wang. Sebenarnya, terdapat banyak bahaya minyak masak terpakai untuk kesihatan yang boleh membahayakan tubuh.

Jadi, apa sebenarnya minyak masak yang digunakan? Bolehkah ia digunakan untuk menggoreng atau memasak makanan? Apakah bahaya yang boleh disebabkan oleh badan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu minyak masak?

Minyak masak terpakai adalah menggoreng sisa minyak sawit yang telah digunakan lebih dari sekali. Minyak masak terpakai telah mengalami penguraian kompaun, sehingga kandungan atau zat yang ada rosak.

Ini kemudian mempengaruhi kualiti dan nilai pemakanan makanan goreng. Kerana mudah dioksidakan (terkena oksigen), minyak masak yang telah digunakan berulang kali akan mengalami penguraian banyak molekul.

Titik asid turun secara drastik, dan tentunya ini akan mempengaruhi bau, warna dan tekstur. Menurut sebuah penerbitan, minyak goreng terpakai memiliki warna coklat kekuningan, memiliki bau tengik, dan memiliki deposit dari sisa proses menggoreng sebelumnya.

Baca juga: Adakah Minyak Masak Harian Anda Sihat? Periksa jenis mana yang disyorkan dan mana yang tidak

Pelbagai bahaya minyak masak terpakai untuk badan

Anda perlu tahu, semasa proses menggoreng, minyak akan diserap ke dalam makanan dan mengisi ruang kosong atau rongga di dalamnya.

Berikut adalah beberapa bahaya minyak masak terpakai yang perlu diperhatikan:

1. Kerosakan pada tisu usus kecil

Bahaya pertama minyak masak terpakai adalah risiko kerosakan tisu pada usus kecil. Usus kecil itu sendiri memainkan peranan penting dalam penyerapan nutrien dari makanan sebelum diedarkan ke seluruh badan melalui darah.

Kerosakan tisu dipicu oleh perubahan asid lemak bebas dalam minyak masak yang digunakan berulang kali. Pada mulanya, sel-sel di tisu usus kecil terkena terlebih dahulu, kemudian mencetuskan tindak balas keradangan yang menyebabkan kerosakan.

2. Kerosakan saluran darah

Bahaya minyak masak terpakai seterusnya adalah risiko kerosakan pada saluran darah. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Universiti Lampung, Pengumpulan lemak dari minyak masak terpakai dapat menyumbat lumen (saluran atau rongga kecil) di saluran darah.

Akibatnya, tekanan oksidatif tidak dapat dielakkan. Lama kelamaan, ini boleh mencetuskan kerosakan sel endotel pada saluran darah.

3. Penyakit jantung

Masih berkaitan dengan titik sebelumnya, saluran darah yang menyempit dapat menyekat aliran darah ke jantung. Sudah tentu, ia akan mengganggu organ jantung dalam menjalankan fungsinya.

Selain itu, penyempitan saluran darah juga dapat meningkatkan tekanan di dalamnya. Jantung akan terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh badan. Sekiranya ia bertahan lama, prestasi jantung dapat menurun.

Penggunaan minyak masak terpakai terlalu kerap boleh mencetuskan masalah jantung yang lebih serius. Hingga kini, penyakit jantung masih menjadi penyebab kematian tinggi di Indonesia, menurut Kementerian Kesehatan.

4. Kanser

Penggunaan minyak masak berulang kali dapat mencetuskan pembentukan radikal bebas, yang merupakan molekul atau bahan yang dapat merosakkan sel yang sihat di dalam tubuh. Sekiranya sel yang sihat telah rosak, sel yang tidak normal dapat berkembang dan berpotensi berubah menjadi barah.

Baca juga: 3 jenis barah yang mudah menyerang wanita muda, apakah itu?

5. Kerosakan hati

Radikal bebas yang terbentuk dalam minyak goreng bekas tidak hanya dapat meningkatkan risiko barah, tetapi juga kerusakan hati. Sebatian ini boleh mencetuskan pembengkakan hati, yang bermula dengan kerosakan pada sel membran dan retikulum endoplasma.

Dalam jangka masa panjang, radikal bebas dapat menyebabkan degenerasi lemak memicu nekrosis (kematian sel pramatang) di hati.

6. Keracunan

Makan makanan goreng yang terlalu kerap menggunakan minyak masak boleh meningkatkan risiko keracunan, anda tahu. Bahaya minyak masak terpakai yang disebabkan oleh jangkitan bakteria yang tumbuh di dalam minyak. Salah satunya ialah Clostridium botulinum.

Bakteria dapat membuat seseorang mengalami botulisme, iaitu keracunan makanan yang boleh membawa maut.

Nah, itulah tinjauan mengenai beberapa bahaya minyak masak terpakai pada badan yang perlu anda ketahui. Untuk mengelakkan semua risiko kesihatan yang boleh ditimbulkan, sebaiknya gunakan minyak masak segar setiap kali anda memasak makanan, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!