Kesihatan

Lebih daripada sekadar kenyang, ini adalah pelbagai penyebab kerap bersendawa

Bersendawa adalah tindakan tubuh untuk mengeluarkan udara berlebihan dari saluran pencernaan atas. Ini normal, sama seperti kentut. Terdapat beberapa penyebab kerapuhan yang mesti diketahui, kerana sebilangannya menunjukkan masalah pencernaan.

Apabila anda bersendawa, anda melepaskan oksigen, nitrogen dan karbon dioksida. Bersendawa yang kerap akan disertai dengan rasa tidak selesa atau kembung di perut. Keadaan ini boleh mengganggu aktiviti sekiranya berlaku secara berlebihan.

Baca Juga: Minum Banyak Air Boleh Mencegah Penyakit Ginjal, Tetapi Ada Batasannya!

Apakah punca kerap bersendawa?

Tidak ada definisi khusus yang dapat menyatakan bahawa anda mengalami belching berlebihan. Anda sendiri dapat mengetahui sama ada anda mengalami bersendi berlebihan jika anda bersendawa lebih kerap daripada biasa.

Beberapa penyebab kerap bersendi termasuk:

Pengambilan makanan dan minuman tertentu

Apabila anda terlalu kerap bersendawa, penyebab utamanya ialah makanan dan minuman yang anda makan. Kerana ada beberapa makanan dan minuman yang lebih banyak gas daripada yang lain.

Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal di Amerika Syarikat menyatakan permen karet, gula-gula keras dan minuman ringan sebagai pencetus gas dan belching yang anda alami.

Mengunyah gula-gula getah dan menghisap gula-gula keras sebenarnya membuat anda menelan udara. Manakala minuman ringan dapat melepaskan karbon dioksida dalam bentuk gelembung udara yang kemudian akan keluar ketika anda bersendawa.

Juga di halaman yang sama disebutkan bahawa apabila anda makan dan minum terlalu cepat, anda akan menelan lebih banyak udara daripada biasa. Merokok dan memakai gigi palsu longgar adalah salah satu penyebab kerap bersendawa.

Aerophagia atau supragastric belching

Aerofagia dan pembengkakan supragastrik adalah keadaan semasa anda membuat udara memasuki esofagus yang dilakukan secara sedar atau tidak.

Laporan yang diterbitkan dalam jurnal Laporan Kes dalam Gastroenterologi tentukan aerofagia sebagai keadaan semasa anda menelan udara secara berkala. Udara ini kemudian memasuki perut dan dilepaskan melalui bersendawa atau bergerak ke dalam usus.

Jika tidak, pembengkakan supragastrik Ia berlaku apabila esofagus melepaskan udara dengan cepat sebelum anda menelannya dan masuk ke perut.

Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis keadaan ini boleh menjadi penyebab kerap bersendawa anda.

Bakteria menyebabkan kerap pecah

Bersendawa yang kerap boleh menjadi gejala jangkitan yang disebabkan oleh: Helicobacter pylori (H. pylori). Bakteria ini terdapat di lebih daripada separuh populasi manusia di dunia, tetapi kebanyakan orang tidak jatuh sakit dari itu H. pylori.

Gejala lain dari jangkitan bakteria ini adalah:

 • Sakit di bahagian perut
 • Hilang selera makan
 • Mual
 • Kembung
 • Berat badan tanpa sebab.

Dari gejala di atas, biasanya doktor akan memberikan antibiotik untuk merawat jangkitan yang berlaku. Selanjutnya, dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami simptom berikut:

 • Sakit di bahagian perut yang tidak hilang
 • Masalah menelan
 • Muntah darah
 • Muntah hitam yang kelihatan seperti kopi
 • BAB berdarah
 • Najis berwarna hitam dan tebal.

Mempunyai GERD

GERD boleh menjadi penyebab kerap bersendawa, anda tahu! Kerana, asid perut yang naik ke kerongkongan ketika anda menghidap penyakit ini akan memicu belching lebih kerap.

GERD juga dikaitkan dengan pembengkakan supragastrik. Oleh itu, apabila anda menghidap GERD, secara sedar atau tidak sedar, anda akan mengalirkan udara ke dalam kerongkongan anda dalam usaha melegakan gejala yang anda alami.

Baca Juga: Batuk Tidak Menyembuhkan? Ketahui Pelbagai Sebab dan Cara Mengatasinya!

Mengatasi pelbagai penyebab kerap bersendawa

Sekiranya anda mengalami masalah bersendawa terlalu kerap tanpa gejala lain, anda tidak perlu pergi ke doktor dan mendapatkan rawatan perubatan. Lebih-lebih lagi, jika burp ini tidak benar-benar mengganggu produktiviti anda.

Juga, jika belching berlebihan ini sangat mengganggu dan tidak ada gejala lain, cuba perhatikan apa yang anda makan dan minum. Kerana ia boleh menjadi penyebab kerap bersendi yang anda alami dipengaruhi oleh apa yang anda makan.

Sebaliknya, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami pelbagai gejala lain selain terlalu kerap bersendawa. Biasanya doktor akan mendapatkan rawatan berdasarkan penyebab keadaan yang anda alami.

Oleh itu, pelbagai sebab dan cara untuk mengatasi bersendawa terlalu kerap. Sentiasa perhatikan apa yang anda makan, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022