Kesihatan

Berhati-hati! Inilah Bahaya Menghirup Nyamuk yang Jarang Diketahui

Penghalau nyamuk masih sering digunakan dalam aktiviti harian, terutama sebelum tidur. Namun, tidak sedikit orang yang memilih untuk mengelakkan penggunaannya atas alasan kesihatan. Penghalau serangga yang dihirup dipercayai memberi kesan buruk pada badan.

Jadi, bagaimana sebenarnya ubat penghalau nyamuk berfungsi? Adakah benar bahawa terdapat kesan berbahaya yang boleh disebabkan oleh menghirupnya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Waspadalah terhadap Ensefalitis Jepun, Keradangan Otak Kerana Gigitan Nyamuk

Penghalau nyamuk dan bagaimana ia berfungsi

Terdapat dua jenis penghalau nyamuk yang saat ini digunakan oleh banyak orang, iaitu gegelung nyamuk dan semburan. Masing-masing mempunyai kandungan dan cara kerja yang berbeza.

Gelung nyamuk

Gulungan nyamuk telah ada sejak awal tahun 1900-an, yang dimulakan oleh ahli perniagaan Jepun bernama Yuki Ueyama dan Eiichiro. Bermula dari proses pembakaran tanaman aromatik yang terbukti berkesan untuk menghalau kawanan nyamuk, gegelung nyamuk akhirnya dikembangkan.

Gulungan nyamuk panggang mengandungi beberapa sebatian yang biasanya terdapat dalam produk racun serangga, salah satunya adalah piretroid.

Nyamuk mempunyai dua cara untuk melindungi anda dari gigitan nyamuk. Pertama, sebatian racun serangga yang dimiliki akan membunuh dengan melemahkan dan 'menjatuhkan' nyamuk. Kedua, bahan aromatik (seperti serai) yang menyebar melalui asap akan menghalau nyamuk.

Walaupun terdapat perbezaan bahan pada umumnya, gegelung nyamuk telah diuji untuk mengusir dan membunuh nyamuk.

semburan penghalau nyamuk

Berbeza dengan ubat pembakar, semburan penghalau nyamuk umumnya mengandung zat yang disebut DEET (N, N-diethyl-meta-toluamide) sebagai bahan aktif. DEET adalah salah satu daripada beberapa komponen utama dalam semburan pembunuh serangga.

Dipetik dari Sains Langsung, DEET sendiri mula digunakan pada tahun 1940-an, tepatnya semasa Perang Dunia II. Bukan hanya nyamuk, DEET cukup kuat untuk mengusir jenis serangga lain seperti kutu dan lalat.

Selain dari produk semburan, DEET juga biasa digunakan sebagai komponen utama dalam krim, losyen atau gel penghalau nyamuk. Pada serangga, DEET berfungsi dengan menyekat kolinesterase, enzim yang menghantar mesej dari otak ke otot.

Bahaya menyedut penghalau nyamuk

Menghalau penghalau serangga, sama ada dibakar atau disembur, boleh memberi kesan buruk jangka panjang pada tubuh dan kesihatan, seperti:

Membakar kesan penghalau nyamuk

Menurut kajian, seperti dipetik dari halaman Universiti Sydney, satu gulungan gegelung nyamuk dapat menghasilkan zarah halus bersamaan dengan asap dari 75 hingga 137 batang rokok. Organ yang paling terkena adalah paru-paru.

Menghirup gumpalan nyamuk melalui asap, walaupun tidak sengaja, dapat meningkatkan risiko barah paru-paru. Malah, menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Epidemiologi, risikonya mungkin lebih tinggi daripada kesan merokok.

Pada kanak-kanak, pendedahan kepada asap gegelung nyamuk juga dapat menyebabkan asma yang dicirikan oleh mengi yang berterusan.

Kesan semburan penghalau nyamuk

Sebilangan orang memilih untuk menggunakan semburan penghalau nyamuk kerana dianggap lebih selamat daripada membakar. Sebenarnya, kesannya mungkin lebih teruk. Sekiranya dihirup, anda boleh mengalami gangguan pada sistem pernafasan, yang dicirikan oleh sesak nafas dan batuk.

Bukan hanya itu, semburan penghalau nyamuk juga boleh menyebabkan kesan pada kulit dan mata jika DEET terkena bahagian ini. Mata dan kulit mungkin merah dan gatal. Sekiranya ini berlaku, basuh dan bilas kawasan yang terjejas dengan segera dengan air bersih.

Sekiranya anda mempunyai anak kecil di rumah anda, elakkan penggunaan penghalau serangga DEET sebanyak mungkin. Petikan dari medline, DEET sangat berbahaya bagi anak kecil, boleh menyebabkan kejang paling teruk. Reaksi kulit juga boleh berlaku, seperti terbakar dan melepuh.

Baca juga: Jarang Dikenali! Ini adalah 7 Penghalau Nyamuk Asli yang Selamat Digunakan

Lalu, bagaimana cara menghalau nyamuk dengan selamat?

Daripada menggunakan gegelung dan semburan nyamuk yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda, anda boleh menggunakan beberapa ubat rumah semula jadi untuk mengusir nyamuk, seperti:

  • Eucalyptus
  • Lavender
  • Kayu manis
  • Daun Basil
  • Serai
  • Cengkih

Nah, itulah ulasan mengenai bahaya menghirup ubat nyamuk yang perlu anda ketahui. Untuk mengurangkan kesan buruk, pertimbangkan untuk menggunakan bahan semula jadi untuk mengusir nyamuk seperti yang disebutkan di atas, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!