Kesihatan

Susu rendah lemak lebih sihat daripada susu tulen, benarkah?

Jika dibandingkan dengan susu keseluruhan, susu rendah lemak dipercayai oleh banyak orang mempunyai kesan yang lebih sihat. Salah satunya adalah keberkesanan dalam membantu menurunkan berat badan. Adakah betul?

Dari segi kandungan, adakah susu rendah lemak benar-benar lebih sihat daripada susu keseluruhan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Susu Lembu vs Susu Soy, Mana Yang Lebih Sihat?

Ketahui mengenai susu rendah lemak

Seperti namanya, susu rendah lemak adalah susu yang telah diproses melalui proses pengurangan krim yang mempunyai lemak di dalamnya. Selalunya, ramai orang menganggap susu rendah lemak sebagai susu skim. Sebenarnya, kedua-duanya adalah perkara yang berbeza.

Perbezaan asas antara susu rendah lemak (susu rendah lemak) dan susu skim terletak pada kandungan lemaknya. Susu rendah lemak mempunyai baki lemak sehingga 1 peratus. Sementara itu, susu skim hanya mengandungi kurang dari 0.5 peratus lemak.

Jika dibandingkan dengan susu keseluruhan yang mempunyai kandungan lemak 3.25 peratus, susu rendah lemak dan susu skim mungkin sesuai untuk dimakan oleh orang yang ingin mengelakkan pengambilan lemak tepu.

Mana yang lebih sihat?

Kandungan susu tulen susu rendah lemak, dan susu skim. sumber gambar: Garis Kesihatan.

Pada dasarnya, proses mengurangkan lemak di susu rendah lemak dan susu skim tidak banyak mengubah kandungan nutriennya. susu keseluruhan, susu rendah lemak, dan susu skim mempunyai kandungan mikronutrien yang sama.

Ketiga-tiga jenis susu diperkaya dengan protein, kalsium, omega-3, dan vitamin D. Walaupun, tahap nutrien mungkin berbeza kerana mereka telah melalui proses pemprosesan yang berbeza.

Susu rendah lemak dan susu skim mempunyai kadar beberapa nutrien yang lebih tinggi, seperti kalsium, protein, dan vitamin D. Namun, apabila mengandung omega-3, susu keseluruhan mempunyai kandungan yang jauh lebih tinggi.

Sekiranya anda mengelakkan pengambilan susu keseluruhan?

Selama bertahun-tahun, anda mungkin pernah mendengar garis panduan pemakanan yang memerintahkan orang ramai untuk menghindari pengambilan susu keseluruhan kerana kandungan lemak tepu.

Inilah yang membuat banyak orang berfikir bahawa susu keseluruhan tidak cukup sihat jika selalu dikonsumsi. Susu utuh didakwa meningkatkan kadar kolesterol yang berkaitan dengan risiko penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, menurut Garis Kesihatan, tidak ada bukti eksperimen untuk membuktikan bahawa tuntutan ini benar. Tuntutan itu didasarkan pada dasar awam pada tahun 1970-an yang menganggap adanya hubungan antara lemak tepu dan penyakit jantung.

Secawan susu keseluruhan (237 ml) mengandungi 4.6 gram lemak tepu, bersamaan dengan 20 peratus daripada peruntukan harian. Jumlah itu masih dalam had selamat yang boleh dimakan oleh orang yang sihat.

Adakah benar susu rendah lemak dapat membantu menurunkan berat badan?

Atas sebab-sebab untuk menurunkan berat badan, tidak sedikit orang yang lebih suka mengambil susu rendah lemak dan susu skim daripada susu keseluruhan. Persoalannya, adakah susu rendah lemak dan susu skim dapat membantu mengawal berat badan?

Jawapan ringkasnya adalah ya, tetapi melalui mekanisme tidak langsung. Susu rendah lemak dan susu skim mempunyai kalori yang lebih rendah daripada susu keseluruhan. Seperti yang diketahui, semakin sedikit kalori yang masuk, pembakaran dapat menjadi lebih optimum.

Dalam satu gelas berukuran 237 ml, susu keseluruhan mempunyai 146 kalori, sementara susu rendah lemak kira-kira 102 kcal. Dalam susu skim, kalori lebih rendah, iaitu 83 kcal.

Dipetik dari Sekolah Perubatan Harvard, Risiko kegemukan boleh meningkat jika anda makan terlalu banyak makanan berkalori tinggi dan tidak seimbang dengan proses pembakaran yang seimbang. Akibatnya, terdapat penumpukan tenaga di dalam badan yang dapat mempengaruhi berat badan.

Baca juga: Ayuh, ketahui berapa banyak kalori setiap hari yang diperlukan oleh badan anda

Manfaat kesihatan susu rendah lemak

Secara amnya, semua jenis susu hampir tidak mempunyai faedah yang berbeza untuk kesihatan. Ini kerana nutrien yang mereka bawa sama, walaupun kandungannya mungkin berbeza.

Menurut kajian tahun 2013, susu dianggap sebagai sumber protein lengkap yang mengandungi semua sembilan asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan banyak fungsi.

Bercakap mengenai protein, susu rendah lemak dan susu skim mempunyai tahap yang lebih tinggi. Ini dapat memberikan faedah yang baik seperti:

  • Membantu pembaikan sel
  • Meningkatkan sistem ketahanan badan
  • Mengekalkan dan meningkatkan jisim otot

Selain protein, kalsium dan vitamin D yang tinggi juga sangat baik untuk kesihatan tulang, termasuk gigi. Sebuah penerbitan mengatakan, orang yang kerap minum susu mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami sejumlah gangguan tulang, seperti patah tulang dan osteoporosis.

Ini kerana protein dalam susu membentuk sekitar 50 peratus jumlah tulang dan sepertiga dari jisimnya, menurut satu kajian.

Itulah ulasan lengkap susu rendah lemak yang perlu anda ketahui. Untuk mendapatkan tubuh yang sihat dan cergas, seimbangkan dengan diet berkhasiat dan senaman yang teratur, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!