Kesihatan

Penyakit Konjungtivitis Mata: Gejala, Punca, dan Rawatan

Konjungtivitis mata adalah keradangan atau jangkitan pada selaput lendir atau konjunktiva yang melapisi kelopak mata. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus, serta reaksi alergi.

Walaupun mata merah jambu boleh menjengkelkan, jangkitan ini jarang mempengaruhi penglihatan. Oleh itu, rawatan diperlukan untuk membantu menghilangkan rasa tidak selesa.

Baiklah, mari kita lihat penjelasan yang lebih lengkap mengenai konjungtivitis mata dalam tinjauan berikut!

Baca juga: Bahaya Kekurangan Vitamin B, Mulai dari Kerengsaan hingga Depresi!

Gejala konjungtivitis mata

Jangkitan pada lapisan mata dapat disebarkan kepada orang lain. Gejala konjungtivitis akan muncul bergantung kepada penyebab keradangan.

Beberapa gejala yang mungkin anda rasakan termasuk kemerahan pada putih mata anda, lebih banyak air mata daripada biasa, dan pelepasan tebal pada waktu malam.

Punca konjungtivitis mata

Mata merah jambu disebabkan oleh pelbagai faktor risiko, iaitu pendedahan kepada sesuatu yang menyebabkan alahan, pendedahan dari penghidap, dan penggunaan kanta lekap.

Dilaporkan Garis KesihatanBerikut adalah beberapa penyebab konjungtivitis mata, termasuk yang berikut:

Virus atau bakteria

Konjungtivitis paling sering disebabkan oleh jenis bakteria yang sama yang menyebabkan radang tekak.

Mata merah disebabkan oleh virus atau bakteria dianggap sangat berjangkit dan boleh disebarkan dengan mudah dari satu orang ke orang lain hanya dengan sentuhan tangan.

Alahan

Alahan seperti debunga dan boleh menyebabkan mata merah pada satu atau kedua mata.

Alergen atau alergi juga dapat merangsang tubuh untuk mempunyai lebih banyak histamin yang menyebabkan keradangan sebagai sebahagian daripada tindak balas terhadap jangkitan. Pada akhirnya, alahan akan menyebabkan konjungtivitis yang biasanya gatal.

Bahan kimia

Konjungtivitis juga boleh disebabkan oleh benda asing atau bahan kimia yang terpercik ke mata.

Bahan kimia seperti klorin terdapat di kolam renang, jadi anda perlu membilas mata dengan air bersih. Mencuci mata dengan air yang mengalir juga dapat membantu mencegah perengsa kimia yang menyebabkan mata merah.

Rawatan dan rawatan konjungtivitis mata

Biasanya doktor akan mendiagnosis konjungtivitis mata dengan menanyakan simptom yang anda rasakan. Sekiranya perlu, doktor boleh mengambil sampel air mata atau cecair dari konjungtivitis untuk analisis lebih lanjut.

Nah, rawatan konjungtivitis mata bergantung kepada penyebab penyakit. Untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah rawatan yang tepat yang boleh dilakukan untuk merawat masalah mata merah jambu.

Konjungtivitis bakteria

Untuk jangkitan bakteria, antibiotik adalah kaedah yang paling sesuai untuk merawatnya. Orang dewasa biasanya lebih suka tetes mata, tetapi kanak-kanak disarankan untuk menggunakan salap.

Dengan penggunaan antibiotik, gejala mungkin mulai hilang hanya dalam beberapa hari.

Konjungtivitis virus

Sekiranya anda mempunyai konjungtivitis virus, secara amnya tidak ada rawatan yang tersedia. Walau bagaimanapun, gejala boleh hilang dengan sendirinya dalam 7 hingga 10 hari.

Selain itu, rawatan juga dapat dilakukan dengan menggunakan kompres hangat atau kain yang dibasahi dengan air suam untuk membantu melegakan gejala.

Konjungtivitis alahan

Untuk merawat konjungtivitis yang disebabkan oleh alergen, doktor anda mungkin menetapkan antihistamin untuk menghentikan keradangan.

Loratadine dan diphenhydramine adalah antihistamin bebas. Ubat ini dapat membantu melegakan gejala alergi, termasuk konjungtivitis.

Baca juga: Serangan Jantung pada Orang Muda? Inilah sebab-sebabnya dan bagaimana mencegahnya!

Langkah berjaga-jaga untuk konjungtivitis mata

Mata merah jambu atau konjungtivitis dapat dicegah dengan memperhatikan kebersihan untuk mengawal penyebaran jangkitan.

Beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh diambil termasuk mengelakkan menyentuh mata dengan tangan anda, mencuci tangan sekerap mungkin, dan tidak berkongsi peralatan mandian dengan orang lain.

Bagi wanita yang mempunyai alahan, adalah idea yang baik untuk mengelakkan penggunaan kosmetik pada mata dan membawa barang penjagaan mata peribadi. Perlu diingat bahawa penyakit ini tidak lebih menular daripada selesema biasa, tetapi pencegahan yang tepat masih diperlukan.

Sekiranya penyakit ini dihidapi oleh anak-anak, mulailah dengan berhati-hati agar tidak menyebarkan jangkitan kepada orang lain. Lakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengelakkan penyakit daripada menjadi lebih teruk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!