Kesihatan

Untuk kulit yang sihat, fahami cara memilih pelembap wajah yang sesuai untuk lelaki

Pelembap wajah kini bukan hanya keperluan wanita. Kini mula menjadi pelembap wajah lelaki secara meluas sebagai bentuk penjagaan kesihatan kulit.

Malangnya, tidak semua lelaki menyedari keperluan untuk yang satu ini. Ada juga yang merasa malu dan enggan membelinya.

Sebenarnya, jika digunakan dengan betul, pelembap dapat membantu menjaga kesihatan kulit anda, anda tahu. Inilah cara memilih pelembap wajah lelaki yang betul:

Fahami jenis kulit anda

Mengetahui jenis kulit anda dapat dilihat dari zon T di wajah anda. Foto: //i.insider.com/

Yang paling penting dan paling utama, kenali dahulu jenis kulit anda. Jenis kulit wajah merangkumi:

  • Sensitif: produk pelembap wajah akan menyebabkan sensasi terbakar dan menyengat selepas digunakan
  • Biasa: bersih dan tidak sensitif
  • Kering: mengelupas, gatal atau kasar
  • Berminyak: berkilat
  • Gabungan: kering di beberapa kawasan dan berminyak di kawasan lain

Selain kulit sensitif, bagaimana mengetahui jenis kulit wajah yang anda miliki dapat dilihat dari keadaan zon huruf T pada wajah. Periksa kawasan mendatar dahi dan menegak dari dahi ke bahagian bawah dagu.

Sekiranya pada waktu malam anda melihat zonnya kusam, itu bermakna anda mempunyai kulit kering, jika bersinar maka ia adalah kulit berminyak. Dan selebihnya, jika licin, itu normal atau kulit kombinasi.

Pelembap muka lelaki mengikut jenis kulit

Setelah anda mengetahui jenis kulit wajah anda, maka anda boleh mula menentukan pelembap wajah apa yang sesuai untuk anda gunakan. Berikut adalah cadangan berdasarkan jenis wajah anda:

Pelembap untuk kulit kering lelaki

Untuk rawatan jenis kulit ini, gunakan pembersih pelembap dan krim pelembap yang kaya. Selagi anda tidak mempunyai jerawat, losyen ringan yang mengandungi minyak adalah pilihan terbaik, terutama pada waktu malam.

Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan pelembap yang mengandungi mentega shea, ekstrak lemak semula jadi dari pokok shea. Kerana sebatian ini dapat melapisi kulit kering anda untuk mengelakkan penyejatan air dari wajah.

Pelembap yang baik untuk wajah juga akan mengandungi humectants, bahan yang dapat menarik air ke permukaan wajah anda. Selain itu, pelembap ini juga akan mengandungi gliserol, madu, natrium laktat dan asid karboksilik.

Pelembap untuk lelaki dengan wajah berminyak

Walaupun kulit anda cenderung berminyak, anda masih memerlukan pelembap untuk mengelakkan kehilangan kandungan air di kulit wajah. Kulit muka berminyak dan kering mungkin.

Untuk jenis kulit ini, elakkan formula yang mengandungi minyak. Sebaliknya, gunakan pelembap mattifikasi bebas minyak pada waktu pagi dan serum ringan pada waktu malam.

Pelembap untuk lelaki dengan kulit normal atau kombinasi

Pada kulit wajah dengan jenis ini, gunakan produk pelembap yang mengandungi berat badan sederhana tetapi dapat mengekalkan kelembapan wajah.

Pada kulit jenis ini, bagi anda yang sering mencukur, kulit wajah anda akan lebih mudah terkena lepuh akibat bercukur. Menggunakan pelembap selepas itu boleh menjadikan kulit anda kurang merah.

Cari produk pelembap yang mengandungi lidah buaya untuk merawat lepuh daripada bercukur.

Pelembap muka lelaki untuk kulit sensitif

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, gunakan pelembap ringan yang dibuat untuk kulit sensitif dua kali sehari. Elakkan formula yang menggunakan bahan-bahan yang menjengkelkan seperti alkohol, pewangi, pewarna dan bahan pengawet.

Dan ingatlah, semakin banyak senarai ramuan dalam produk pelembap wajah lelaki yang anda lihat, semakin banyak produk tersebut tidak baik untuk kulit sensitif anda.

Manfaat pelembab sehingga kulit wajah kelihatan lebih muda

Penambahan kedutan di wajah anda seiring dengan usia. Semakin lama, semakin banyak kedutan.

Untuk mengatasi masalah ini gunakan produk pelembap yang mengandungi retinol (Retin-A) yang dapat mengurangkan kehadiran garis penuaan ini.

Produk yang menggunakan komposisi Dimethylaminoethanol (DMAE) dan Methylsulfonymethane adalah sebatian semula jadi yang dapat mengetatkan dan menjadikan warna kulit.

Walaupun anda tidak dapat membalikkan apa yang berlaku, kesan sinar matahari pada kulit anda akan sangat kelihatan setelah 15 tahun terdedah.

Pilih pelembap yang mengandungi pelindung matahari, dalam hal ini SPF-30 adalah yang terbaik.

Jadi, jangan lupa menggunakan pelembap mengikut jenis dan keadaan kulit anda. Berhenti menggunakannya jika kerengsaan berlaku, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda tidak serasi dengan produk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!