Kesihatan

Sukar bagi bayi untuk menambah berat badan walaupun mereka sudah minum susu ibu, apa yang menyebabkannya?

Susu ibu (ASI) adalah pengambilan yang diperlukan oleh bayi, terutama pada 6 bulan pertama selepas kelahiran. Susu ibu dapat menyokong dan mengoptimumkan proses pertumbuhan si kecil. Namun, bagaimana jika berat badan bayi sukar diperoleh walaupun setelah mendapat susu ibu?

Nah, untuk lebih jelasnya, mari kita perhatikan pelbagai faktor yang dapat menghalang proses pengembangan berat badan bayi dengan tinjauan berikut!

Fakta mengenai berat badan bayi purata

Tidak ada penanda aras yang pasti untuk menentukan berat badan normal bayi. Bayi boleh mempunyai berat badan yang berbeza daripada yang lain. Petunjuk untuk bayi yang sihat adalah seberapa optimum proses pertumbuhan, termasuk kenaikan berat badan.

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), berat lahir rata-rata untuk kanak-kanak lelaki ialah 3.3 kg, sementara untuk kanak-kanak perempuan adalah 3.2 kg.

Biasanya, bayi akan kehilangan sekitar 10 peratus berat badan mereka sejurus selepas kelahiran. Penurunan ini disebabkan oleh kehilangan banyak cecair. Keadaan ini normal, jadi tidak perlu risau. Berat bayi secara beransur-ansur akan kembali dalam beberapa minggu.

Sebaik-baiknya, bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif akan mendapat berat badan sekitar satu ons setiap hari.

Baca juga: Berapakah Berat Normal Bayi mengikut Tahap Umurnya? Mari Tahu Di Sini, Ibu!

Mengapakah sukar bagi bayi untuk menambah berat badan?

Sebenarnya, bayi yang mendapat cukup susu ibu cenderung tidak menghadapi masalah dengan berat badan mereka. Berat yang sukar diperoleh disebabkan oleh kekurangan pengambilan susu ibu itu sendiri.

Sebaik-baiknya, bayi mesti mendapat susu ibu setiap dua hingga empat jam, pada waktu pagi, petang, petang dan malam.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadikan bayi kurang pengambilan susu:

1. Kedudukan penyusuan susu ibu yang tidak betul

Kedudukan penyusuan berganda. Sumber gambar: www.cdnparenting.com

Bayi yang menyusu perlu memperhatikan kedudukannya. Bayi yang mengalami kesukaran mencapai puting boleh merasa letih dan kecewa, dan akhirnya enggan menyusui. Apa pun kedudukannya, pastikan si kecil anda selesa dan tidak menghadapi masalah untuk memuncungkan mulutnya ke puting susu.

Selain itu, kedudukan mulut bayi yang tidak sesuai dengan puting susu juga boleh menyukarkan susu keluar.

2. Jangkitan di mulut bayi

Kehadiran jangkitan pada mulut bayi seperti sariawan boleh membuatnya enggan minum susu ibu. Kerana, jangkitan pada luka akan menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit. Akhirnya, si kecil anda tidak mendapat cukup susu.

Sekiranya dibiarkan, sudah tentu ini akan mempengaruhi kenaikan berat badan.

3. Proses penyusuan yang pendek

Proses penyusuan susu ibu dapat mempengaruhi berat badan bayi. Dilaporkan Keluarga Sangat Baik, bayi yang baru lahir harus menyusui sekurang-kurangnya 8 hingga 10 minit di setiap sisi. Ini adalah minggu-minggu pertama yang sangat penting bagi Moms untuk diberi perhatian.

4. Kelewatan pembebasan susu ibu

Sebilangan ibu yang baru melahirkan mengalami keadaan di mana susu belum keluar. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, yang paling biasa adalah faktor hormon dan psikologi.

Perkara ini tidak boleh dibiarkan terlalu lama, kerana bayi yang baru lahir sangat memerlukan penyusuan susu ibu yang eksklusif untuk memenuhi keperluan pemakanan. Susu formula mungkin menjadi alternatif, tetapi susu ibu masih menjadi pilihan utama.

Baca juga: Jangan Panik! Berikut adalah 7 Cara Berkesan untuk Mengatasi Susu Payudara yang Tidak Boleh Anda Cuba

Keadaan lain yang boleh menyukarkan bayi menyusu

Selain teknik penyusuan, terdapat beberapa faktor lain yang boleh mempengaruhi proses penyusuan bayi anda, seperti:

  • Kelahiran Pramatang: Bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu mungkin tidak mempunyai kekuatan atau tenaga untuk menyusu dalam jangka masa yang lama, sehingga sedikit susu diperoleh
  • Pembengkakan payudara: Keadaan tertentu pada payudara seperti bengkak akan menyukarkan bayi untuk menyusui
  • Jaundis: Penyakit kuning pada bayi baru lahir dapat menyebabkan mereka rentan mengantuk dan tidak berminat untuk menyusu
  • Refluks: Bayi yang mengalami gangguan pencernaan seperti refluks asid perut (refluks) dapat mengembalikan susu yang telah diminum
  • Gangguan neurologi: Keadaan seperti sindrom down boleh menghalang keupayaan bayi untuk menyusu dengan betul

Apa nak buat?

Seperti yang telah disebutkan, bayi yang mendapat cukup susu ibu kemungkinan besar tidak akan mengalami masalah dalam proses pertumbuhan dan perkembangannya. Beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mengatasi pelbagai rintangan di atas adalah:

  • Menyusukan bayi anda sekerap mungkin, pastikan bayi anda menyusu secara aktif selama kira-kira 20 minit setiap sesi
  • Elakkan menggunakan pacifier, kerana dapat mengurangkan jumlah susu yang dihisap oleh bayi
  • Tukar kedudukan makan jika bayi sukar mencapai puting susu
  • Pastikan mulut bayi berada dalam kedudukan yang betul untuk menghisap puting supaya susu keluar dengan mudah
  • Cuba terus mengepam jika anda mengalami kelewatan penyusuan

Itulah sebabnya mengapa sukar bagi bayi untuk menambah berat badan walaupun setelah mendapat susu ibu. Pastikan si kecil anda tidak kekurangan susu ibu agar proses pertumbuhannya tidak terganggu, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found