Kesihatan

Kenali Punca Kesakitan Semasa Menstruasi Sehingga Tidak Memburukkan

Punca kesakitan semasa haid umumnya dirasakan oleh wanita pada awal haid. Dalam beberapa kes, ada wanita yang kesakitannya tidak begitu besar sehingga mereka masih dapat melakukan aktiviti normal.

Namun, dalam kes lain, ada juga wanita yang merasakan kesakitannya sangat tidak tertanggung sehingga mereka tidak dapat melakukan apa-apa aktiviti.

Punca kesakitan semasa haid

Punca kesakitan semasa haid adalah kerana pengecutan dinding rahim, yang menekan saluran darah di sekitarnya.

Hormon prostaglandin yang terdapat semasa haid juga berperanan dalam kesakitan haid, yang menyebabkan pengecutan rahim.

Punca kesakitan semasa haid biasanya disebabkan oleh dua perkara, pertama, kontraksi berlebihan, kemudian disebabkan oleh penglibatan keadaan penyakit tertentu.

Pengecutan berlebihan

Semasa haid, dinding rahim akan menguncup untuk membantu mengeluarkan darah haid. Pengaktifan hormon prostaglandin semasa haid dianggap mencetuskan kontraksi rahim, menyebabkan kesakitan semasa haid.

Semakin banyak prostaglandin dihasilkan, semakin teruk kesakitan yang dialami.

Sakit perut semasa haid dikenali sebagai senggugut. Keadaan ini biasanya berlaku satu hingga dua hari sebelum haid hingga hari kedua setelah pendarahan dari faraj. Bahagian yang paling menyakitkan biasanya di bahagian bawah perut.

Kesakitan haid kerana keadaan kesihatan tertentu

Punca kesakitan semasa haid yang sangat menyakitkan juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti:

Sindrom pramenstruasi (PMS)

Sindrom pramenstruasi adalah keadaan biasa yang disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan yang berlaku satu hingga dua minggu sebelum haid bermula. Kesakitan ini biasanya hilang setelah pendarahan bermula.

Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan perubatan yang menyakitkan di mana sel-sel dari lapisan rahim tumbuh di luar rahim. Keadaan ini biasanya berlaku pada tiub fallopi, ovari, atau tisu yang melapisi pelvis.

Fibroid di rahim

Fibroid adalah tisu otot bukan barah yang dapat menekan rahim, menyebabkan kesakitan yang tidak normal pada awal haid. Keadaan fibroid selalunya tidak menimbulkan gejala.

Penyakit radang pelvis (PID)

Penyakit radang panggul adalah jangkitan pada rahim, saluran tuba, atau ovari yang sering disebabkan oleh bakteria kelamin yang menyebabkan keradangan organ pembiakan sehingga menyebabkan kesakitan.

Adenomiosis

Adenomyosis adalah keadaan yang jarang berlaku di mana lapisan rahim tumbuh ke dinding otot rahim, menyebabkan keradangan, tekanan, dan kesakitan. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kesakitan yang lebih lama atau lebih teruk.

Stenosis serviks

Stenosis serviks adalah keadaan yang jarang berlaku di mana serviks menjadi sangat kecil atau sempit sehingga melambatkan aliran haid. Keadaan ini menyebabkan peningkatan tekanan pada rahim yang menyebabkan kesakitan yang melampau.

Wanita yang lebih berisiko mengalami kesakitan semasa haid

Dalam beberapa kes, terdapat kumpulan wanita yang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami haid yang menyakitkan.

Sebahagian daripadanya seperti:

  • Wanita di bawah 20 tahun
  • Wanita yang mempunyai sejarah keluarga mengalami kesakitan semasa haid
  • Wanita yang mempunyai tabiat merokok
  • Wanita yang mengalami pendarahan berat semasa haid
  • Wanita yang mengalami haid yang tidak teratur
  • Wanita yang tidak pernah mempunyai bayi
  • Gadis yang mencapai akil baligh sebelum usia 11 tahun

Sekiranya seorang wanita sering merasakan kesakitan yang teruk semasa haid, dia harus segera diperiksa oleh doktor.

Sebenarnya, banyak doktor mengesyorkan untuk memeriksa kesakitan semasa haid, walaupun masih dalam tahap ringan.

Ramai wanita mengalami sakit haid tetapi enggan berjumpa doktor. Sebenarnya, demi kesehatan, sangat disarankan untuk segera melakukan pemeriksaan sehingga penyebab pasti dapat segera diketahui sehingga dapat ditangani dengan tepat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!