Kesihatan

Puting Gatal? Mungkin Ini Sebabnya!

Pernahkah anda merasakan puting gatal? Sebilangan besar wanita pasti merasa seperti ini. Apabila ini berlaku kadang-kadang tidak selesa. Ternyata penyebab puting gatal disebabkan oleh beberapa faktor, anda tahu, apa? Mari lihat di sini.

Sebilangan besar penyebab puting gatal sebenarnya tidak perlu dibimbangkan. Tetapi itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan ini, kerana dalam beberapa kes puting gatal boleh menjadi tanda keadaan serius, anda tahu!

Baca juga: Rentan Ibu Menyusui, Kenali Ciri-ciri Mastitis Payudara Dini

Jadi, apakah penyebab puting gatal?

Seperti yang diketahui umum, puting gatal boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Nah, berikut adalah penyebab puting gatal yang perlu anda ketahui.

1. Kehamilan

Penyebab pertama puting gatal adalah kehamilan. Perubahan hormon, pembesaran payudara, dan peningkatan aliran darah dapat menyebabkan wanita mengalami puting gatal semasa hamil.

Wanita hamil juga mungkin mengalami sakit puting, kesemutan, kepekaan, atau payudara yang berat. Secara amnya, wanita hamil boleh merawat puting gatal dengan cara berikut:

 • Losyen bebas kimia seperti vitamin E, mentega koko, atau lanolin: Menggunakan petroleum jelly juga dapat membantu menjaga kelembapan kulit. Untuk menggunakannya juga sangat mudah, anda hanya perlu menggunakan lotion atau petroleum jelly pada puting susu setelah mandi, terutama pada waktu pagi dan malam
 • Bahan pencuci yang lembut dan bebas wangian: Menggunakan produk ini dapat membantu mengelakkan bahan kimia keras sampai ke kulit
 • Bra yang sesuai: memakai coli bersalin pas yang betul dapat membolehkan aliran udara ke payudara tidak terlalu ketat sehingga dapat membantu mengurangkan gatal-gatal

2. Dermatitis

Terdapat beberapa penyebab dermatitis pada puting atau areola, ini termasuk eksim dan kerengsaan, atau dermatitis alergi. Yang perlu anda ketahui ialah jenis dermatitis tertentu juga boleh menyebabkan eksim.

Ekzema adalah keadaan biasa pada ibu yang menyusu, terutama bagi mereka yang pernah mengalami dermatitis atopik. Ekzema adalah keadaan kulit yang boleh menyerang mana-mana bahagian badan, termasuk payudara.

Beberapa jenis eksim boleh disebabkan oleh perengsa geseran, seperti berlari, pakaian kasar, air, sabun, atau bahkan detergen tertentu. Gejala ekzema areola atau puting boleh merangkumi:

 • Gatal, terbakar dan sakit
 • Lesi yang mengeluarkan cecair
 • Mengeraskan kulit atau kulit bersisik

3. Cendawan

Kadang-kadang, wanita juga mungkin mengalami jangkitan yis pada payudara yang disebut fungus payudara, ini biasanya disebabkan oleh jamur Candida albicans. Walau bagaimanapun, kulat payudara dapat berkembang dari sebab-sebab lain yang tidak diketahui.

Keadaan ini boleh berlaku semasa menyusu atau semasa penggunaan antibiotik.

4. Puting Jogger

Puting Jogger disebabkan oleh kerengsaan akibat menggosok pakaian pada puting ketika melakukan beberapa aktiviti, seperti berlari, berselancar, atau mengangkat beban. Puting Jogger mempunyai beberapa gejala, seperti:

 • Kerengsaan dan kemerahan kulit
 • Puting kering dan sakit
 • Puting retak dengan atau tanpa pendarahan

Bagaimana merawatnya?

 • Elakkan puting yang sakit dengan menghentikan aktiviti yang menyebabkan keadaan
 • Menggunakan krim antiseptik
 • Tutup puting dengan plaster sebelum melakukan aktiviti
 • Memohon salap sebelum melakukan aktiviti

Baca juga: Adakah Payudara Anda Mempunyai Perubahan Bentuk? Ternyata inilah penyebabnya!

5. Penyakit Paget

Penyakit Paget (penyakit paget) adalah sejenis barah yang terdapat di lapisan luar kulit, puting dan areola payudara. Walaupun penyakit Paget lebih sering terjadi pada wanita, penyakit ini juga boleh terjadi pada lelaki.

Seseorang yang mengalami keadaan ini mempunyai gejala lain selain puting gatal, ini termasuk:

 • Kesakitan puting atau areola, kemerahan, mengelupas atau kerak
 • Kulit tebal pada puting atau areola
 • Pelepasan nanah atau cecair dari puting

Bergantung pada tahap gejala dan faktor lain, seseorang yang menghidap penyakit Paget mungkin memerlukan pembedahan. Rawatan penyakit Paget juga boleh terdiri daripada kemoterapi atau terapi hormon tertentu.

Nah, itulah beberapa penyebab puting gatal. Walaupun kebanyakan penyebabnya tidak perlu dibimbangkan, lebih baik tidak memandang ringan keadaan ini.

Sekiranya anda mengalami puting gatal disertai dengan gejala tidak normal, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!