Kesihatan

Bagaimana Perkembangan Janin 9 Bulan? Ayuh, lihat penjelasan berikut

Perkembangan janin 9 bulan bermaksud bahawa ia telah memasuki fasa minggu-minggu penting seperti minggu ke-37, minggu ke-38, minggu ke-39 dan minggu ke-40.

Keadaan yang paling penting semasa melahirkan biasanya pada minggu ke-39 atau 40. Pada minggu ke-39, bayi yang anda bawa boleh dilahirkan pada bila-bila masa dengan anggaran berat sekitar 3.3 kg dan sekitar 50 cm.

Perkembangan janin 9 bulan

9 bulan dan berapa minggu kehamilan sering ditanya oleh calon ibu yang sedang menunggu kelahiran bayi mereka.

Berapa minggu mengandung adalah 9 bulan biasanya bermula 32 minggu selepas tempoh terakhir anda. Apabila anda memasuki 36 minggu kehamilan, ini bermakna anda telah hamil 9 bulan penuh.

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai berapa minggu mengandung 9 bulan, berikut adalah penjelasan lengkap serta maklumat mengenai perkembangan janin 9 bulan dari minggu ke minggu.

Minggu ke-37

Pada minggu ini, kehamilan akan dianggap lengkap dengan berat bayi rata-rata sekitar 3-4 kg.

Pada usia 37 minggu, usus atau sistem pencernaan bayi sudah mengandungi mekonium atau bahan hijau melekit yang akan membentuk najis pertama bayi selepas kelahiran. Keadaan ini menjadikan bayi bersedia untuk dilahirkan.

Minggu ke-38

Pada minggu ini, semua organ tubuh telah berkembang sepenuhnya dan berada di tempat yang sepatutnya.

Minggu ke-39

Pada usia ini, paru-paru bayi akan terus berkembang sehingga waktu kelahiran ketika bayi mula bersiap untuk nafas dan tangisan pertama.

Minggu ke-39 juga menunjukkan bahawa kebanyakan bayi telah mengalihkan kedudukan kepala ke bawah.

Minggu ke-40

Pada minggu ke-40, mempunyai keadaan yang berbeza. Dalam beberapa kes, pada minggu ini sebahagian besar janin telah dilahirkan. Walau bagaimanapun, dalam kes lain, terdapat juga janin yang belum lahir.

Biasanya pada usia ini bayi rata-rata beratnya 3.5 kg dan panjangnya sekitar 51.2 cm dari kepala hingga tumit. Keadaan ini tidak menjadi masalah selagi janin yang anda bawa tidak menghadapi masalah.

Gejala biasa pada kehamilan 9 bulan

Pada 9 bulan perkembangan janin, tepat pada 39 minggu, beberapa gejala kehamilan normal yang mungkin anda alami, berikut adalah gejala kehamilan 9 bulan:

Ketidakselesaan di badan

Pada bulan-bulan penting ini, Moms mungkin merasa bahawa badan telah mula merasa sangat tidak selesa dan berharap bayi itu akan dilahirkan tidak lama lagi. Ini adalah gejala awal yang dapat anda rasakan ketika anda hamil 9 bulan.

Untuk mengatasi rasa tidak selesa ini, anda boleh melakukan latihan kecil yang berkaitan dengan pernafasan dan mencuba pelbagai posisi untuk bersalin. Latihan ini berfungsi untuk anda mempersiapkan diri ketika ia berlaku.

Kerap membuang air kecil

Gejala kerap kencing disebabkan oleh janin yang tumbuh yang mulai turun ke pelvis sebagai persiapan kelahiran dan memberi tekanan pada pundi kencing.

Sakit belakang

Perkembangan janin 9 bulan juga dicirikan oleh sakit belakang. Sakit belakang ini disebabkan oleh perut yang membesar. Selain itu, hormon kehamilan yang mula mengendurkan sendi di pelvis juga menjadi penyebab persiapan kelahiran.

Rasa kesemutan atau kebas pada kehamilan 9 bulan

Sekiranya anda merasa mati rasa atau kesemutan di tangan atau pergelangan tangan pada kehamilan 9 bulan, ini mungkin sindrom karpal.

Sindrom terowong karpal adalah sistem tulang dan saraf di sisi telapak tangan anda.

Peningkatan pengekalan cairan selama kehamilan boleh memberi tekanan tambahan pada tulang dan saraf ini. Untuk menyebabkan sensasi kesemutan atau mati rasa. Keadaan ini biasanya mereda setelah anda melahirkan.

Perut bawah sakit

Keluhan lain yang juga dapat dirasakan adalah sakit perut bawah selama 9 bulan kehamilan. Gejala ini, tentu saja, tidak hanya berlaku, tetapi boleh disebabkan oleh beberapa faktor.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan sakit perut bawah selama 9 bulan kehamilan, iaitu, janin yang membesar atau jangkitan pundi kencing.

Bukan hanya itu, satu lagi penyebab sakit perut bawah selama 9 bulan kehamilan atau trimester ketiga adalah preeklamsia (keadaan yang menyebabkan tekanan darah tinggi semasa kehamilan).

Penyebab lain adalah gangguan plasenta (keadaan yang berlaku ketika plasenta berpisah dari rahim terlalu awal).

Keputihan pada kehamilan 9 bulan

Anda juga dapat merasakan keputihan semasa hamil 9 bulan. Anda mungkin melihat lebih banyak keputihan ketika anda hamil 9 bulan atau pada trimester ketiga anda.

Hampir bersalin, anda mungkin melihat pelepasan tebal, jelas, atau ringan dengan darah di dalamnya. Keputihan pada kehamilan 9 bulan boleh menjadi tanda bahawa serviks mula melebar sebagai persediaan untuk bersalin.

Bukan hanya itu, hamil 9 bulan kerana bintik-bintik coklat juga dikeluhkan oleh beberapa wanita.

Adapun penyebab kehamilan 9 bulan, bintik-bintik coklat keluar, iaitu darah telah lama berada di rahim, darah ini mengambil masa lebih lama untuk keluar dan seiring bertambahnya usia, berubah menjadi coklat.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keputihan semasa hamil 9 bulan atau penyebab lain dari bintik-bintik coklat hamil 9 bulan, anda harus berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

Janin 9 bulan sering cegukan, apa yang menyebabkannya?

Anda mungkin melihat cegukan janin pada trimester kedua atau ketiga. Ramai ibu-ibu yang mengalami pergerakan tersentak ini pada bulan kehamilan mereka yang keenam.

Namun, semua orang dapat merasakannya pada waktu yang berlainan, termasuk pada bulan ke-9 semasa kehamilan. Punca janin 9 bulan sering cegukan sendiri tidak difahami dengan baik.

Walau bagaimanapun, menurut Garis KesihatanSatu teori adalah bahawa cegukan janin berperanan dalam pematangan paru-paru.

Janin 9 bulan sering berlaku cegukan, tetapi jika anda bimbangkan perkara ini, anda boleh berjumpa doktor.

Janin 9 bulan jarang bergerak, adakah ia berbahaya?

Ibu, harap maklum bahawa dari sekitar minggu ke-32, aktiviti calon bayi akan tetap sama sehingga waktu melahirkan. Anda mungkin merasakan bahawa pergerakannya terasa berbeza pada akhir kehamilan anda atau anda mungkin juga merasa bahawa janin 9 bulan anda bergerak kurang kerap.

Punca janin 9 bulan jarang bergerak sendiri boleh disebabkan oleh kerana bayi mempunyai sedikit ruang untuk bergerak kerana pertumbuhannya. Ia juga tidak boleh membalik dan menggulung dengan mudah.

Namun, penyebab janin 9 bulan jarang bergerak juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain. Memantau pergerakan janin secara berterusan adalah sesuatu yang mesti anda lakukan.

Sekiranya janin bergerak tidak normal berbanding normal, anda harus menghubungi doktor.

Persediaan yang perlu dilakukan ketika hamil 9 bulan

Melancarkan dari aboutkidshealth.ca, pada 9 bulan perkembangan janin, Moms mungkin mempunyai lawatan perubatan yang lebih kerap sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Semasa lawatan, doktor boleh memeriksa beberapa perkara, seperti:

  • Pemeriksaan berat badan
  • Pemeriksaan tekanan darah
  • Pemeriksaan air kencing
  • Pemeriksaan kadar denyutan jantung janin
  • Periksa ketinggian bahagian atas rahim anda yang disebut fundus
  • Periksa saiz dan kedudukan bayi
  • Periksa pembengkakan pergelangan kaki, terutamanya jika disertai dengan sakit kepala, perubahan visual atau sakit perut.
  • Pemeriksaan serviks untuk melihat apakah ia sudah mula melebar atau terbuka
  • Periksa kekerapan kontraksi Braxton Hicks atau kontraksi palsu

Bolehkah saya melakukan hubungan seks semasa saya hamil 9 bulan?

Melakukan hubungan seks semasa hamil selama 9 bulan dibenarkan, tetapi ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan agar aktiviti ini tidak membahayakan ibu dan janin.

Selagi ibu hamil mengandung secara normal, ibu masih boleh melakukan hubungan seks ketika dia hamil 9 bulan, kecuali ada alasan perubatan dan nasihat dari pakar kandungan untuk tidak melakukannya. Sebilangan wanita boleh melakukannya dan menikmati seks secara normal.

Walau bagaimanapun, beberapa yang lain juga dapat mengalami pendarahan atau gejala lain ketika melakukan hubungan seks selama 9 bulan hamil. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seks ketika anda hamil 9 bulan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan janin 9 bulan, sila berbincang terus dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!