Kesihatan

Bukan hanya untuk wanita, ini adalah teknik dan kelebihan Kegel Gymnastics untuk lelaki

Selama ini, gimnastik sering dikenali dengan wanita. Namun, pendapat itu tidak sepenuhnya benar. Senaman Kegel untuk lelaki, misalnya, mempunyai banyak manfaat untuk tubuh.

Gimnastik ini berbeza dengan yang lain, kerana tidak memerlukan pergerakan badan yang lincah. Ayuh, lihat ulasan penuh latihan Kegel untuk lelaki di bawah.

Apakah latihan Kegel?

Latihan Kegel adalah latihan yang melatih kekuatan otot pelvis. Tidak seperti kebanyakan latihan, Kegels tidak memerlukan pergerakan yang besar.

Mengekalkan kekuatan otot pelvis dengan latihan Kegel adalah penting. Kerana, bahagian badan ini mempunyai hubungan dengan pundi kencing yang menyimpan air kencing.

Otot pelvis yang sihat dapat mengoptimumkan prestasi uretra, yang menghubungkan pundi kencing ke saluran kencing.

Baca juga: Faedah Ajaib Gimnastik Kegel dan Cara Melakukannya!

Latihan Kegel untuk lelaki

Contoh kedudukan dalam melakukan latihan Kegel. Sumber foto: shutterstock.

Petikan Klinik Mayo, Pada dasarnya, teknik latihan Kegel antara lelaki dan wanita adalah relatif sama, iaitu:

1. Cari otot pelvis

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari otot di pelvis bawah. Otot ini tidak boleh disentuh, tetapi dirasakan. Anda dapat menemuinya semasa memegang kencing. Setelah menemui otot, lakukan langkah kedua.

2. Buat pengecutan

Kontraksi adalah keadaan ketika otot mengetatkan dan tegang. Kontrak otot lantai pelvis anda dengan mengetatkannya, seolah-olah anda menahan kencing atau kentut. Tahan selama tiga hingga lima saat, kemudian merehatkan otot.

Untuk mengelakkan air kencing dan gas, anda perlu mengosongkan pundi kencing dan usus besar terlebih dahulu, supaya anda dapat melakukan latihan ini berulang kali sekaligus.

Sekiranya ini pertama kali melakukannya, mungkin ini akan menjadi sukar. Cara termudah adalah dengan menjadikan pundi kencing anda penuh. Sekiranya anda merasa ingin membuang air kecil, biarkan air kencing mengalir ke bawah uretra, kemudian tahan sehingga lima saat. Kemudian, buang air kecil.

3. Mengatur pernafasan

Biasanya, semasa memegang sesuatu, seseorang akan cenderung berhenti bernafas untuk sementara waktu. Jangan buat ini, okey?

Yang anda perlukan hanyalah otot pelvis bawah, bukan otot dada atau perut. Otot di mana-mana bahagian badan selain pelvis harus tetap lentur dan tidak tegang.

4. Cari kedudukan yang paling selesa

Latihan Kegel tidak memerlukan pergerakan fizikal, jadi anda boleh melakukannya semasa mengerjakan sesuatu. Tetapi, ada baiknya meninggalkan aktiviti yang berat semasa melakukan latihan ini, sehingga tumpuan tetap terjaga.

Anda boleh melakukan senaman ini dengan duduk, berbaring, berdiri, atau bahkan ketika menunggu lampu merah di lebuh raya. Semuanya bergantung pada kedudukan yang dianggap paling selesa.

Untuk hasil terbaik, lakukan latihan Kegel tiga kali sehari dengan 10 pengulangan setiap sesi.

Kelebihan latihan Kegel untuk lelaki

Walaupun kelihatan sederhana, ternyata terdapat banyak faedah yang anda dapat dari latihan ini, anda tahu. Beberapa kelebihan latihan Kegel untuk lelaki adalah:

1. Latih otot menahan kencing

Latihan Kegel dapat meningkatkan kepekaan otot pelvis menahan air kencing. Apakah maksudnya? Selalunya, seseorang terperangkap dalam situasi yang memerlukannya menahan kencing.

Nah, pada masa seperti ini, otot pelvis bawah diperlukan untuk menahan air kencing dari keluar. Tapi, jangan terlalu kerap melakukannya, okey? Kerana, kerap menahan kencing juga boleh menyebabkan penyakit lain.

2. Mengatasi kencing yang tidak lengkap

Manfaat latihan Kegel seterusnya adalah mengatasi kencing yang tidak lengkap. Keadaan ini disebabkan oleh kelemahan otot pelvis untuk menguncup. Akibatnya, keinginan untuk membuang air kecil juga berkurang.

Keadaan ini biasanya merupakan tanda beberapa penyakit, salah satunya adalah prostatitis atau radang prostat.

3. Mencegah ejakulasi pramatang

Menurut kajian 2014, latihan Kegel dapat membantu lelaki mengatasi ejakulasi dini. Ejakulasi pramatang adalah keadaan apabila lelaki mengalami orgasme yang cepat semasa melakukan hubungan seks.

Seperti yang telah dijelaskan, teknik utama latihan Kegel adalah mengencangkan otot-otot pelvis bawah untuk membuat kontraksi. Apabila pengecutan ini berlaku, otot dapat menahan pembebasan sperma pada awal seks.

Baca juga: Layak Cuba! Ini adalah 7 Petua Seks Popular yang Sihat dan Utamakan Keselesaan

4. Mengatasi disfungsi ereksi

Menurut penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, Latihan Kegel secara berkala selama beberapa minggu dapat mengurangkan risiko disfungsi ereksi.

Disfungsi ereksi adalah keadaan ketika zakar tidak dapat atau tidak dapat mengekalkan ketegangan, terutama semasa hubungan seks.

Salah satu pencetus adalah bahawa terdapat gangguan dalam peredaran darah. Zakar yang tidak mendapat aliran darah yang mencukupi akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan ereksi. Oleh itu, otot pelvis yang sihat dapat mengekalkan dan memperbaiki peredaran darah.

Nah, itulah teknik melakukan latihan Kegel untuk lelaki dan kesannya pada badan. Lakukan senaman ini secara berkala sehingga anda dapat merasakan pelbagai faedahnya, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!