Kesihatan

Penting, Inilah Cara Membuat Sijil Kesihatan!

Sijil kesihatan adalah dokumen penting yang anda perlukan untuk pelbagai tujuan pentadbiran. Cara membuatnya juga cukup mudah, kerana anda boleh mendapatkannya dari doktor di pusat kesihatan masyarakat (Puskesmas) atau hospital.

Baca juga: Pergi ke Hospital semasa wabak? Tidak perlu takut selagi anda mengikuti petua ini!

Apakah fungsi sijil kesihatan?

Anda memerlukan sijil kesihatan untuk pelbagai tujuan, seperti melamar pekerjaan di syarikat swasta atau di institusi kerajaan dan syarikat milik negara. Dalam bidang pendidikan, anda tidak jarang diminta untuk melampirkan surat ini.

Surat ini adalah bukti bahawa anda dinyatakan sihat secara fizikal dan mental dari institusi kesihatan yang memeriksa anda. Dalam kes ini, institusi kesihatan yang secara amnya mengeluarkan sijil kesihatan adalah puskesmas dan hospital.

Bagaimana ia berbeza dengan huruf yang sakit?

Sebagai tambahan kepada sijil kesihatan, doktor juga dapat mengeluarkan sijil sakit dengan keperluan yang serupa, kerana dapat digunakan untuk tujuan kerja.

Walau bagaimanapun, penggunaan sijil sakit dimaksudkan sebagai pernyataan bahawa orang yang diperiksa tidak sihat dan tidak dapat bekerja selama beberapa hari.

Membuat surat ini serupa dengan surat kesihatan, anda mesti diperiksa secara langsung oleh doktor. Jadi anda tidak boleh membuat surat sakit ini dari awal.

Ini seperti yang dinyatakan dalam Kod Etika Perubatan (Codeki) dalam Bab I Artikel 7 yang berbunyi "Setiap doktor hanya memberikan maklumat dan pendapat yang telah diperiksa untuk kebenaran mereka sendiri".

Diperintah oleh Kanun Jenayah

Apa pun alasan anda, membuat surat sakit palsu adalah suatu jenayah. Artikel 263 Kanun Jenayah (KUHP) menyatakan bahawa membuat surat palsu adalah tindakan jenayah.

Anda yang menggunakan surat palsu ini juga diancam dengan hukuman maksimum enam tahun. Sementara itu, Artikel 267 Kanun Jenayah menyatakan bahawa seorang doktor yang dengan sengaja memberikan sijil palsu dapat dihukum penjara maksimum empat tahun.

Sebuah kajian dalam jurnal Perspektif mencatat bagaimana polemik penggunaan surat sakit palsu merugikan banyak pihak. Syarikat juga boleh kehilangan wang, kerana perolehan boleh menurun kerana pekerja yang menggunakan sijil sakit palsu tidak ingin bekerja.

Jadi, selalu gunakan huruf asli dan mengikut prosedur, ya!

Syarat untuk membuat sijil kesihatan

Terdapat beberapa syarat dan prosedur yang perlu anda ketahui untuk membuat surat ini. Dokumen yang anda perlukan termasuk:

 • Salinan kad pengenalan (KT) dan kad pengenalan lain
 • Ukuran gambar warna pasport 3 × 4

Manakala syarat bukan dokumen adalah:

 • Pembuatan surat ini tidak dapat diwakili oleh orang lain
 • Mesti mengunjungi pusat kesihatan tempatan atau hospital
 • Mesti dalam kesihatan fizikal dan mental yang baik
 • Mesti menjalani ujian perubatan oleh doktor tempatan mengikut prosedur yang ditetapkan

Cara membuat sijil kesihatan

Digunakan sebagai pelengkap kepada dokumen, sijil kesihatan biasanya diperoleh dari hospital atau pusat kesihatan. Surat ini umumnya hanya berlaku selama satu hingga dua minggu dari tarikh dikeluarkan.

Terdapat beberapa prosedur yang perlu diketahui untuk membuat sijil kesihatan, termasuk yang berikut:

Prosedur di pusat kesihatan

Prosedur untuk membuat surat ini di puskesmas sangat mudah dan cepat. Langkah pertama yang perlu dilakukan adalah datang ke puskesmas terdekat pada jam 07.30 pagi dan mencuba sebelum jam 12.00 tengah hari.

Biasanya, anda perlu mendapatkan nombor giliran terlebih dahulu sebelum menyerahkan ID anda atau dokumen lain yang diperlukan. Setelah nombor giliran dipanggil, anda dapat memberikan dokumen beserta identiti dan membuat pembayaran.

Semasa pemeriksaan, doktor boleh mengemukakan soalan mengenai sejarah perubatan anda. Beberapa ujian yang perlu dilakukan termasuk ujian kesihatan mata, tekanan darah, tinggi badan, berat badan, dan kesihatan telinga.

Selepas itu, surat tersebut akan diisi dan ditandatangani oleh doktor pemeriksa. Sekiranya semua prosedur telah dilakukan, maka anda akan mendapat surat ini dari puskesmas.

Prosedur di hospital

Selain dari puskesmas, surat ini juga boleh didapati di hospital. Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah datang ke hospital terdekat atau RSUD kerana biasanya kosnya akan lebih murah.

Selepas itu, datang ke bahagian perkhidmatan pelanggan untuk mendaftar sebagai pesakit. Sekiranya anda telah mendaftar sebagai pesakit sebelum ini, anda hanya perlu memberikan nama dan tarikh lahir anda untuk pengesahan.

Penyedia perkhidmatan kesihatan kemudian akan memanggil namanya dan terus bertanya kepada doktor mengenai keadaan kesihatannya yang umum. Sekiranya dinyatakan sihat, sepucuk surat dapat diperoleh lengkap dengan tandatangan doktor yang memeriksa.

Baca juga: Petua Selamat Membawa Anak ke Hospital Semasa Wabak COVID-19

Apa yang termasuk dalam sijil kesihatan?

Pada hakikatnya, sijil kesihatan mempunyai jenis maklumat yang sama, di mana sahaja anda membuatnya. Maklumat yang disenaraikan adalah:

 • Nama
 • Umur
 • Jantina
 • Kerja
 • Alamat
 • Berat
 • Ketinggian
 • Tekanan darah
 • Kumpulan darah
 • Sejarah penyakit

Dalam beberapa sijil kesihatan, keterangan penggunaan surat akan ditulis dengan jelas. Sekiranya tidak ada maklumat khusus, maka perenggan penutup hanya akan menulis maklumat sehingga surat itu dapat digunakan seperlunya.

Selanjutnya, di akhir surat akan disenaraikan lokasi dan tarikh pembuatan serta nama dan tandatangan doktor yang memeriksa anda.

Berapakah kos untuk membuat sijil kesihatan?

Sebagai tambahan kepada kelengkapan dokumen untuk pentadbiran, anda juga akan diminta untuk membayar kos pentadbiran untuk membuat surat ini.

Bayaran yang anda perlu bayar berbeza-beza, bergantung pada tempat anda membuat surat ini. Di puskesmas, biasanya Anda akan diminta untuk membayar biaya administrasi sekitar Rp. 10.000-Rp. 50.000.

Begitu juga dengan hospital, yuran yang harus anda bayar bergantung pada polisi hospital tempatan. Di Regional General Hospital (RSUD) Kembangan, Jakarta, Anda akan diminta membayar biaya untuk surat ini sebesar IDR 25,000.

Baca juga: Penting! Ini adalah perbezaan antara Rapid Test dan PCR COVID-19, dari fungsi ke kos

Sijil kesihatan semasa pandemik COVID-19

Sijil kesihatan sangat diperlukan, terutamanya semasa pandemik COVID-19 sekarang. Ya, surat ini biasanya diperlukan untuk memenuhi syarat tertentu termasuk jika anda ingin melancong ke luar negara.

Apabila anda ingin mendapatkan surat ini, ada beberapa langkah yang perlu diikuti. Baiklah, untuk mengetahui cara membuat sijil kesihatan COVID-19, mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca juga: Kes Terus Meningkat, Ketahui Bagaimana Virus Corona Menyebarkan yang Mungkin Anda Tidak Tahu!

Cara membuat sijil kesihatan COVID-19

Semasa wabak ini, surat ini sangat diperlukan untuk mencegah penularan lebih lanjut. Beberapa syarikat penerbangan memberikan syarat untuk memiliki surat ini ketika datang atau ingin pergi ke luar negara.

Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa sekarang terdapat lonjakan dalam perdagangan mel atau ia boleh diperoleh secara haram. Dikutip dari CNN Indonesia, terungkap bahwa surat itu dijual seharga Rp. 250.000.

Sekiranya anda benar-benar harus melakukan perjalanan ke luar bandar atau ke luar negara, terdapat beberapa prosedur yang perlu dilakukan, salah satunya adalah membuat sijil. Beberapa perkara yang perlu dilakukan ujian pantas dan ujian swab.

Bukan hanya itu, ujian dengan reaksi berantai polimerase atau PCR dilakukan untuk mengesan sindrom pernafasan akut yang teruk. Untuk mengumpulkan sampel ujian, penyedia perkhidmatan kesihatan anda boleh melakukan beberapa ujian, seperti:

 • Lap hidung atau belakang tekak.
 • Pengumpulan cecair dari saluran pernafasan bawah.
 • Sampel air liur atau najis.

Doktor anda juga mungkin meminta anda melakukan CT scan dada untuk membantu mendiagnosis COVID-19. Pemeriksaan ini dapat membantu mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang bagaimana dan di mana virus itu merebak.

Baca juga: Senarai Sesak Ubat Nafas yang Boleh Dibeli di Farmasi dengan Cara Semula Jadi

Syarat kemasukan Indonesia

Pemerintah Indonesia sendiri pada tahun 2020 memberikan syarat bagi setiap warganegara asing, terutama dari China, Itali, Iran dan Korea Selatan untuk memiliki sijil kesihatan. Dalam kes ini, surat itu dikeluarkan oleh pihak berkuasa kesihatan negara masing-masing.

Ini sesuai dengan Peraturan Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia nomor 7 tahun 2020 tentang Pemberian Visa dan Izin Tinggal dalam Upaya Mencegah Masuknya Virus Corona.

Oleh itu, mereka yang ingin memasuki Indonesia mesti menunjukkan sijil kesihatan yang ditunjukkan kepada syarikat penerbangan semasa mendaftar masuk. Tanpa surat ini, warga asing yang memasuki Indonesia akan ditolak.

Itulah berbagai penjelasan mengenai sijil kesihatan secara umum atau kesihatan COVID-19 yang saat ini diperlukan semasa wabak. sentiasa menjaga kesihatan anda, ya!

Maklumat kesihatan lain boleh diminta kepada doktor di Good Doctor. Rujuk juga dalam talian hanya di Grabhealth Apps, atau klik pautan ini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found