Kesihatan

AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac: Mana yang Terbaik?

Setelah lebih dari 1 tahun berlakunya wabak virus korona, beberapa negara berjaya menghasilkan vaksin yang kini mendapat izin rasmi dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Indonesia sendiri secara rasmi menggunakan 3 jenis vaksin, iaitu Sinovac, AstraZeneca, dan juga Sinopharm. Setiap jenis vaksin mempunyai cara kerja dan penggunaannya yang berbeza.

Lalu di antara vaksin Sinovac, AstraZeneca, dan Sinopharm, yang mana yang anda fikir paling berkesan melawan jangkitan virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19?

Ketahui istilah keberkesanan

Sebelum kita membandingkan tiga vaksin COVID-19 di atas, adalah idea yang baik untuk mengetahui apakah keberkesanannya terlebih dahulu. Keberkesanan adalah ukuran kemampuan vaksin untuk mencegah dan menekan penularan pada individu dalam keadaan ideal dan terkawal.

Hasil kemampuan vaksin dilihat dari hasil ujian klinikal di makmal yang dilakukan pada sebilangan kecil orang. Keberkesanan berbeza dengan keberkesanan ya.

Keberkesanan merujuk kepada kemampuan vaksin untuk mencegah penyakit dan menekan penularan kepada sebilangan besar individu.

Jadi keberkesanan adalah hasil pengujian vaksin dalam keadaan terkawal. Tetapi keberkesanan adalah hasil vaksin di dunia nyata, di mana terdapat keadaan di mana tidak semuanya dapat dikawal.

Lihat ulasan penuh mengenai perbezaan keberkesanan dan keberkesanan dalam artikel di bawah, OK!

Baca juga: Keberkesanan dan Keberkesanan Vaksin, Apa Perbezaannya?

Perbandingan vaksin Sinovac, AstraZeneca dan Sinopharm

Perlu diperhatikan, bahawa ketiga-tiga vaksin ini sudah dilesenkan senarai penggunaan kecemasan (EUL) dari SIAPA ya. Oleh itu, anda pasti selamat digunakan.

Vaksin Sinovac Vaksin

Sinovac adalah vaksin yang dihasilkan oleh syarikat China Sinovac Biotech. Di Indonesia, percubaan tempatan menunjukkan kadar keberkesanan 65 persen, tetapi percubaan hanya melibatkan 1.620 peserta.

Cara kerja vaksin Sinovac adalah dengan menggunakan zarah virus SARS-CoV-2 yang tidak aktif untuk mewujudkan imuniti. Virus yang tidak aktif bermaksud bahagian virus yang menyebabkan penyakit musnah, tetapi maklumat genetik yang mendasari tetap ada.

Apabila disuntik sebagai vaksin, virus yang tidak aktif akan melatih sistem imun anda untuk melawan penyakit yang ditimbulkannya, tetapi tidak akan membuat anda sakit.

Kesan sampingan vaksin Sinovac:

Berdasarkan data dari percubaan Fasa 1 dan 2 untuk vaksin Sinovac, diketahui bahawa tidak ada laporan mengenai kejadian buruk yang serius dari pemberian vaksin ini.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan biasa dari vaksin Sinovac:

 • Sakit di tempat suntikan
 • Demam
 • Keletihan

Vaksin AstraZeneca

AstraZeneca atau yang mempunyai nama rasmi Vaxzevria adalah vaksin COVID-19 yang dihasilkan oleh University of Oxford dan AstraZeneca dari England.

Analisis percubaan di UK dan Brazil menunjukkan vaksin AstraZeneca mempunyai keberkesanan hingga 90 persen. Tidak seperti Sinovac, yang menggunakan virus COVID-19 yang tidak aktif, AstraZeneca menggunakan adenovirus.

Vaksin AstraZeneca berfungsi dengan menyediakan badan untuk mempertahankan diri daripada COVID-19. Vaksin terdiri daripada virus lain (adenovirus) yang telah dimodifikasi untuk mengandungi gen untuk membuat protein lonjakan yang serupa dengan SARS-CoV-2.

Kesan sampingan vaksin AstraZeneca

Vaksin AstraZeneca telah dikaitkan dengan kesan sampingan seperti pembekuan darah. Akibatnya, lebih dari selusin negara Eropah berhenti menyebarkan vaksin.

Hingga kini, terdapat kira-kira 222 disyaki kes pembekuan darah di Eropah dengan lebih daripada 30 kematian yang berkaitan dengan vaksin AstraZeneca, daripada 34 juta vaksinasi. Dalam kes ini, pembekuan darah berlaku pada emboli paru, trombosis urat dalam (DVT) atau trombositopenia.

Namun, kejadian seperti ini masih jarang berlaku di Indonesia. Berikut adalah beberapa kesan sampingan biasa dari vaksin AstraZeneca:

 • Sakit, nyeri, bengkak, kemerahan, lebam, atau kehangatan di tempat suntikan
 • Keletihan atau tidak sihat
 • Sakit kepala
 • Sakit otot atau sakit sendi
 • Demam dan menggigil

Baca juga: PAPDI mengesyorkan penggunaan Vaksin AstraZeneca, inilah yang perlu anda perhatikan

Sinofarm.Vaksin

Sinopharm adalah vaksin yang dikembangkan oleh Beijing Bio-Institut Produk Biologi (BBIBP) dari China. Ini adalah vaksin COVID-19 Cina pertama yang telah disahkan oleh WHO untuk penggunaan kecemasan.

Menurut WHO, percubaan fasa 3 multi-negara yang besar telah menunjukkan bahawa 2 dos vaksin Sinopharm, diberikan pada selang 21 hari, mempunyai kadar keberkesanan 79 persen terhadap jangkitan SARS-CoV-2.

Vaksin Sinopharm mengandungi virus SARS-CoV-2 yang telah dirawat dengan bahan kimia yang disebut beta-propiolactone. Bahan kimia ini mengikat pada bahan genetik virus dan menghalangnya daripada meniru dan menyebabkan COVID-19.

Sinopharm. Kesan sampingan virus

Sehingga kini, data mengenai kesan sampingan vaksin Sinopharm masih kurang. Satu percubaan kecil yang terdiri daripada 600 sukarelawan mendapati bahawa vaksin itu selamat dan boleh diterima oleh peserta percubaan.

Kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan dalam vaksin Sinopharm dalam percubaan ini adalah demam dan sakit di tempat suntikan. WHO mengkaji data keselamatan dari tiga ujian klinikal, yang merangkumi data untuk 16.671 peserta yang menerima vaksin Sinopharm.

Sebilangan besar data ini berkaitan dengan lelaki berumur 18-59 tahun. Berdasarkan data ini, kesan sampingan yang paling biasa adalah:

 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Tindak balas tapak suntikan

Sinovac, AstraZeneca, dan Sinopharm, yang manakah paling berkesan melawan COVID-19?

Vaksin COVID-19 tidak dapat dibandingkan secara langsung kerana pendekatan yang berbeza yang diambil dalam merancang setiap kajian.

Tetapi secara keseluruhan, semua vaksin yang telah mencapai Penyenaraian Penggunaan Kecemasan WHO sangat berkesan untuk mencegah penyakit teruk dan dimasukkan ke hospital kerana COVID-19.

Jadi apa sahaja vaksin yang anda gunakan, ia bukan produk yang dibuat secara rawak. Yang paling penting, selalu melaporkan sebarang gejala kepada doktor setelah mendapat vaksin.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!