Kesihatan

Jeragat Viral di Wajah Sae Byeok dalam Siri Permainan Squid, Apa Perbezaannya dengan Titik Hitam dan Melasma?

Siri Netflix bertajuk Permainan Sotong masih banyak dibincangkan, termasuk tentang salah satu watak di dalamnya bernama Kang Sae Byeok. Memainkan peranan sebagai Korea Utara yang berjaya melarikan diri dari negaranya, Sae Byeok mendapat perhatian untuk penampilan wajahnya.

Ya, watak yang diceritakan sebagai pencopet mempunyai jeragat di wajahnya. Tidak sedikit yang kemudian mengaitkannya dengan pelbagai masalah kulit lain, seperti bintik-bintik dan melasma. Apakah perbezaan antara ketiga-tiga perkara ini? Ayuh, lihat penjelasannya!

Beza jeragat, bintik hitam dan melasma

Walaupun mereka mempunyai persamaan dalam penampilan mereka, ada beberapa perbezaan yang dapat membuat anda mengenali apakah bintik-bintik dan bintik-bintik di wajah itu jeragat, bintik gelap, atau melasma. Perbezaannya terletak pada sebab, warna, bentuk dan ukuran.

Jeragat

Paparan jeragat. sumber gambar: Garis Kesihatan.

Jeragat adalah bintik-bintik yang muncul di permukaan kulit, biasanya berwarna coklat. Bukan hanya pada wajah, jeragat Ia juga dapat muncul di bahagian tubuh yang lain, terutama yang sering terkena sinar matahari.

Kehadiran jeragat itu sendiri dipicu oleh pigmen yang disebut melanin yang dihasilkan secara berlebihan. Pengeluaran melanin yang berlebihan boleh disebabkan oleh rangsangan dari sinar ultraviolet matahari.

Tidak perlu risau, dalam kebanyakan kes, jeragat bukanlah sesuatu yang berbahaya, walaupun boleh mengganggu penampilan. Bukan hanya coklat, jeragat juga boleh muncul dengan warna yang lebih gelap.

Bintik hitam

Bintik hitam. sumber gambar: Mirch Masala.

Tompok hitam mempunyai definisi yang lebih luas. Muncul di kulit dengan bintik hitam, bintik-bintik boleh disebabkan oleh banyak perkara. Dalam beberapa kes, bintik hitam adalah salah satu jenis jerawat jeragat dicetuskan oleh pendedahan cahaya matahari.

Walau bagaimanapun, bintik-bintik gelap boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti tanda-tanda penuaan pramatang. Sekiranya jeragat biasanya berwarna coklat, bintik-bintik biasanya muncul dalam bentuk bintik dengan warna yang lebih gelap.

Dipetik dari Institut Penuaan Nasional, ketika anda memasuki usia tua, risiko munculnya bintik-bintik gelap pada kulit akan meningkat. Kulit juga menjadi kering dan gatal dengan mudah.

Tidak hanya itu, penampilan bintik-bintik di wajah juga dapat disebabkan oleh faktor-faktor yang dapat mempengaruhi pigmentasi, seperti keadaan perubatan tertentu, penyembuhan luka, hingga kesan penggunaan kosmetik.

Baca juga: Selalunya Membuat anda merasa rendah diri, inilah sebab dan cara mengatasi jerawat di dagu

Melasma

Penampilan melasma. sumber gambar: Jumpa Yang Terbaik Saya.

Menurut penjelasan Akademi Dermatologi Amerika, Melasma adalah masalah kulit yang biasa, muncul lebih kerap di wajah daripada bahagian badan yang lain.

Melasma biasanya adalah tampalan coklat keabu-abuan, muncul di pipi, jambatan hidung, dahi, dagu, dan bibir atas. Walau bagaimanapun, kawasan kulit yang sering terdedah kepada cahaya matahari seperti leher juga boleh mengalami perkara yang sama.

Kira-kira 90 peratus melasma berlaku pada wanita. Walaupun dapat dipicu oleh masalah pigmentasi akibat sinar matahari, melasma juga dapat dipengaruhi oleh faktor hormon. Pada wanita hamil, misalnya, hormon yang tidak stabil boleh menyebabkan melasma.

Jika dibandingkan dengan bintik hitam dan jeragat, Tompok pada wajah yang disebabkan oleh melasma cenderung lebih besar dan lebih ketara. Inilah yang membuat banyak wanita merasa terganggu dengan kehadiran melasma. Tidak perlu risau, melasma boleh hilang dengan sendirinya.

Boleh dikeluarkan?

Secara amnya, ketiga-tiga masalah kulit di atas bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan secara berlebihan. Baiklah jeragat, bintik-bintik gelap, dan melasma tidak membahayakan kesihatan. Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati, kerana barah kulit juga mempunyai simptom yang serupa.

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan tiga masalah kulit, salah satunya adalah penggunaan krim khas. Bergantung pada penyebabnya, beberapa prosedur perubatan juga dapat dilakukan, seperti:

  • Terapi laser untuk menghilangkan bintik-bintik gelap. Menurut penyelidikan, tiga sesi terapi laser dapat membantu mengurangkan jeragat pada wajah lebih dari 75 peratus.
  • Cryotherapy Gunakan nitrogen cair untuk menghilangkan bintik hitam.
  • Mengupas menggunakan bahan-bahan tertentu yang dapat mempercepat pertumbuhan kulit baru, sehingga dapat memudarkan bintik-bintik gelap atau tompok-tompok.

Nah, itulah tinjauan mengenai perbezaannya jeragat, bintik gelap, dan melasma yang perlu anda ketahui. Sekiranya bintik-bintik gelap atau tompok mengganggu penampilan anda, tidak ada salahnya pergi ke pakar dermatologi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!