Kesihatan

SARS

Penyakit SARS (sindrom pernafasan akut yang teruk) adalah penyakit pernafasan virus yang disebabkan oleh virus Corona atau juga dikenali sebagai koronavirus berkaitan SARS (SARS-CoV). Penyakit ini adalah penyakit berjangkit yang dapat merebak dengan cepat.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, lihat ulasan lengkap di bawah.

Baca juga: COVID-19 (Corona Virus)

Apa itu SARS?

SARS adalah penyakit pernafasan yang berjangkit dan kadang-kadang membawa maut. Penyakit ini pertama kali muncul di China pada November 2002, tetapi para saintis mengenalinya pada Februari 2003.

Penyakit SARS merebak ke lebih dari 24 negara sebelum pihak berkuasa kesihatan berjaya mengatasinya. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, antara November 2002 dan Julai 2003 terdapat 8.098 kes SARS di seluruh dunia dan terdapat 774 kematian.

Apa yang menyebabkan SARS?

SARS disebabkan oleh virus yang dapat mengambil alih sel-sel tubuh dan menggunakannya untuk membuat salinannya sendiri. Virus SARS tergolong dalam kumpulan yang dikenali sebagai coronavirus, yang juga boleh menyebabkan selesema biasa.

SARS dapat menyebar ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin, yang dapat menyebabkannya menyemburkan titisan kecil yang mengandung virus pada orang lain dalam jarak 2-3 kaki.

SARS juga dapat menular secara tidak langsung, iaitu ketika seseorang menyentuh permukaan yang terkena tetesan, maka dia menyentuh hidung, mata, atau bahkan mulut.

Siapa yang lebih berisiko dijangkiti SARS?

Secara umum, orang yang paling berisiko dijangkiti penyakit ini adalah mereka yang mempunyai hubungan langsung atau hubungan rapat dengan seseorang yang dijangkiti, seperti anggota keluarga atau pekerja kesihatan.

Walau bagaimanapun, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)Sebelum ini, kebanyakan pesakit yang dikenali dengan SARS adalah orang dewasa yang sihat berusia 25-70 tahun. Beberapa kes yang disyaki SARS juga telah dilaporkan pada kanak-kanak di bawah umur 15 tahun.

Apakah gejala dan ciri SARS?

SARS adalah jangkitan virus yang mempunyai gejala seperti selesema. Apabila SARS berlaku, gejala dapat muncul 2-7 hari setelah terkena virus, tetapi ini juga boleh memakan waktu hingga 10 hari.

Simptom pertama adalah demam tinggi melebihi 38.0 ° C. Gejala awal yang lain termasuk:

 • Menyakitkan
 • gembira
 • Cirit-birit (berlaku sekitar 10-20 peratus).

Gejala berkembang dalam masa 7 hari. Selepas 7-10 hari, orang yang dijangkiti dapat melihat gejala lain, seperti:

 • batuk kering
 • Susah bernafas
 • Hipoksia (tahap oksigen rendah dalam badan).

Apa kemungkinan komplikasi SARS?

Ramai orang dengan SARS menghidap radang paru-paru. Bukan hanya itu, SARS juga boleh menyebabkan masalah kesihatan lain seperti kegagalan jantung dan kegagalan hati.

Orang yang berumur 60 tahun ke atas, terutama mereka yang menghidap penyakit seperti diabetes atau hepatitis, berisiko tinggi mengalami komplikasi serius.

Bagaimana mengatasi dan merawat penyakit SARS?

Rawatan untuk SARS bergantung pada seberapa teruk gejala anda. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah penjelasan mengenai rawatan untuk SARS.

Rawatan SARS di doktor

Rawatan SARS pada doktor biasanya memerlukan diagnosis terlebih dahulu. Doktor akan bertanya mengenai gejala anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Beberapa ujian yang dapat membantu mengenal pasti SARS-CoV termasuk:

 • ujian darah
 • Ujian najis
 • Ujian rembesan hidung
 • Ujian pencitraan untuk mengesan radang paru-paru.

Cara mengatasi SARS secara semula jadi di rumah

Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, pesakit dengan SARS-CoV yang tidak memerlukan rawatan di hospital kerana petunjuk perubatan dapat diasingkan di rumah, berikut adalah rawatan yang perlu dilakukan:

 • Pesakit tidak boleh meninggalkan rumah dalam tempoh pengasingan
 • Sentiasa ikuti arahan yang diberikan oleh doktor, jangan lupa untuk selalu mengambil ubat yang diberikan
 • Mengasingkan pesakit dari orang lain di rumah. Gunakan bilik dan bilik mandi yang berasingan jika ada
 • Untuk meminimumkan hubungan dengan pesakit di rumah, disarankan agar ahli keluarga lain, terutama mereka yang berisiko mengalami komplikasi serius (mis. Orang dengan penyakit jantung atau paru-paru, diabetes mellitus, atau orang tua) harus dipindahkan
 • Pesakit harus menutup hidung atau mulut semasa batuk.

Apakah ubat SARS yang biasa digunakan?

Berikut adalah beberapa ubat yang digunakan untuk merawat penyakit ini.

Ubat SARS di farmasi

Para saintis belum menemui rawatan yang berkesan untuk SARS. Ubat antibiotik tidak berfungsi melawan virus, sementara ubat antivirus tidak menunjukkan banyak faedah. Penyelidikan untuk mencari vaksin sedang dijalankan.

Orang yang menderita SARS harus dimasukkan ke hospital dengan segera dan diasingkan di bawah pengawasan ketat. Beberapa rawatan untuk mengurangkan gejala SARS biasanya merangkumi:

 • Penggunaan ventilator untuk menyampaikan oksigen
 • Antibiotik untuk merawat bakteria penyebab pneumonia
 • Ubat antivirus
 • Dosis steroid yang tinggi untuk mengurangkan pembengkakan pada paru-paru.

Baca juga: Adakah Vaksin Corona Betul Keluar? Lihat 8 fakta & mitos berikut mengenai COVID-19

Ubat SARS semula jadi

Hingga kini tidak ada ubat herba atau semula jadi yang mampu merawat SARS.

Bagaimana cara mencegah penyakit SARS?

Penyelidik sedang mengusahakan beberapa jenis vaksin untuk SARS, untuk mencegah penularan SARS, berikut adalah cara anda boleh melakukannya:

 • Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air bersih, atau dengan menggunakan pembersih berasaskan alkohol
 • Pakai sarung tangan sekali pakai semasa menyentuh cecair badan orang yang dijangkiti
 • Pakai topeng pembedahan ketika berada di bilik yang sama dengan penghidap SARS
 • Buang semua permukaan yang tercemar dengan virus
 • Elakkan berkongsi makanan, minuman, dan makan atau minum peralatan
 • Elakkan menyentuh mata, mulut dan hidung dengan tangan yang tidak bersih
 • Basuh semua barang peribadi, termasuk linen tempat tidur dan perkakas yang digunakan oleh penghidap SARS.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyakit SARS. Mengambil langkah berjaga-jaga adalah penting. Sekiranya gejala SARS muncul, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Rawatan awal diperlukan untuk mengelakkan komplikasi lain yang boleh timbul.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!