Kesihatan

Bayam ke Kiwi, Ini adalah Senarai Makanan yang Mengandungi Vitamin K!

Memenuhi pengambilan vitamin K dalam badan adalah penting. Kerana, vitamin K memiliki berbagai peranan untuk sistem tubuh, seperti menjaga kesehatan tulang, terlibat dalam proses pembekuan darah, untuk mencegah penyakit jantung. Lalu, makanan apa yang mengandungi vitamin K?

Pada dasarnya, jumlah pengambilan vitamin K yang disyorkan setiap hari bergantung pada jantina dan usia. Bagi lelaki jumlah yang disyorkan adalah 120 mcg, sementara untuk wanita adalah 90 mcg.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Daging Arnab: Menjaga Kesihatan Jantung untuk Menurunkan Berat Badan

Jenis makanan yang mengandungi vitamin K

Vitamin K mudah didapati dalam makanan, dari sayur-sayuran hingga buah-buahan. Nah, berikut adalah pelbagai jenis makanan yang mengandungi vitamin K untuk menjaga kesihatan tubuh anda.

1. Makanan yang mengandungi vitamin K: Kale

Kale adalah sayur yang dianggap sebagai makanan super. Ini berkat kandungan nutrien kale yang banyak. Anda perlu tahu bahawa vitamin K dapat membantu pembekuan darah ketika berlaku kecederaan.

Vitamin K berfungsi dengan membuat protein yang terlibat dalam proses pembekuan darah. Selain kaya akan vitamin K, kale juga mengandung kalsium, kalium atau kalium, untuk folat. Setengah cawan kangkung mengandungi kira-kira 565 mikrogram (mcg) vitamin K.

2. Bayam

Makanan seterusnya yang mengandungi vitamin K adalah bayam. Bahkan setengah cawan bayam yang dimasak mengandungi kira-kira 444 mcg vitamin K.

Jika dibandingkan dengan secawan bayam mentah, kandungan vitamin K dalam setengah cawan bayam yang dimasak mengandungi tiga kali lebih banyak vitamin K.

Selain vitamin K, bahan lain yang terdapat dalam bayam termasuk vitamin A, vitamin B, vitamin E, magnesium, folat, dan zat besi. Seperti dipetik dari halaman Garis Kesihatan.

3. Brokoli

Brokoli adalah sayur berkhasiat yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Anda perlu tahu bahawa sayur yang satu ini rendah kalori. Oleh itu, brokoli adalah salah satu sayur yang popular untuk menurunkan berat badan.

Bukan hanya itu, brokoli juga dapat membantu menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko barah. Satu cawan brokoli yang dimasak mengandungi kira-kira 170 mcg vitamin K.

4. Asparagus

Vitamin K juga terdapat dalam asparagus. Sebenarnya, dalam setengah cawan asparagus yang dimasak mengandungi sekitar 72 mcg vitamin K. Tidak hanya mengandungi vitamin K, asparagus juga mengandungi nutrien lain, seperti folat, serat, dan protein.

5. Sayuran lobak

Sayuran lobak adalah makanan lain yang mengandungi vitamin K. Kandungan vitamin K dalam setengah cawan lobak hijau yang dimasak adalah kira-kira 425 vitamin K.

Bukan hanya itu, lobak hijau juga kaya dengan kalsium, yang baik untuk membantu menguatkan tulang.

6. Kiwi, salah satu makanan yang mengandungi vitamin K

Selain sayur-sayuran, vitamin K juga terdapat dalam buah-buahan, salah satunya adalah kiwi. Satu cawan kiwi mengandungi sekitar 72.5 vitamin K.

Sama seperti buah-buahan lain, kiwi juga merupakan sumber vitamin dan mineral yang baik, seperti vitamin C, vitamin E, kalium, dan folat.

Kiwi sendiri dikaitkan untuk membantu mengurangkan keradangan di dalam badan.

Baca juga: Nasi Coklat vs Quinoa Yang Mana Yang Lebih Sihat untuk Diet?

7. Kacang soya

Perlu diketahui bahawa terdapat dua jenis vitamin K, iaitu vitamin K1 (phylloquinone) dan vitamin K2 (menaquinones). Vitamin K1 sendiri berasal dari tumbuh-tumbuhan. Sementara itu, vitamin K2 terdapat dalam makanan haiwan dan makanan yang ditapai seperti keju.

Nah, kacang soya dan minyak kacang soya mengandungi vitamin K2. Bahkan dalam setengah cawan kacang soya mengandung sekitar 43 mcg vitamin K. Selain vitamin K, kacang soya juga mengandungi nutrien lain, seperti protein, serat, dan fosfor.

8. Blueberry

Selain kiwi, buah-buahan lain yang juga mengandung vitamin K adalah blueberry. Jenis vitamin K yang terdapat dalam blueberry ialah vitamin K1. Vitamin K1 sendiri terlibat dalam proses pembekuan darah, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan tulang.

Bukan hanya memiliki rasa yang enak, blueberry juga mengandung nutrien lain seperti protein, serat, vitamin C, dan mangan.

9. Daging organ

Seperti diketahui bahawa menaquinone atau vitamin K2 banyak terdapat pada produk haiwan. Oleh itu, daging organ boleh menjadi sumber vitamin K2 untuk memenuhi keperluan nutrisi badan.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai jenis makanan yang mengandungi vitamin K. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai kesihatan badan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!