Kesihatan

Sokong perkembangan anak kecil anda, ibu mesti menggunakan makanan sihat ini untuk anak-anak

Salah satu cabaran yang sering dihadapi ibu bapa ialah menyediakan makanan sihat untuk anak-anak mereka. Dalam tempoh pertumbuhan, makanan sihat memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Nutrien seperti protein, kalsium, serat dan pelbagai nutrien lain yang hanya dapat diperoleh melalui makanan mesti dipenuhi. Sekiranya ibu masih keliru tentang makanan apa yang harus dipilih, mari kita lihat artikel yang satu ini!

Baca juga: Ibu, memenuhi pemakanan berikut untuk menyokong 1,000 hari pertama kehidupan anak

Kepentingan makanan sihat untuk kanak-kanak

Kanak-kanak berumur 7 hingga 10 tahun memerlukan banyak tenaga dan nutrien kerana mereka masih membesar. Makanan sihat ini terdiri daripada makanan yang mempunyai kandungan serat tinggi, protein, kalsium, dan pelbagai nutrien lain yang diperlukan.

Menyediakan makanan ini membantu perkembangan otak yang optimum, pertumbuhan fizikal, dan juga dapat mencegah penyakit di masa depan.

Senarai makanan sihat untuk kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, sudah tentu menjadi tugas kita untuk meminta anak-anak makan makanan yang sihat. Lebih-lebih lagi, anak-anak dalam masa perkembangan mereka juga memerlukan makanan seimbang dengan makanan dari tiga kumpulan makanan sayur-sayuran dan buah-buahan, produk bijirin penuh, dan makanan protein.

Terdapat beberapa senarai makanan sihat untuk kanak-kanak yang boleh menjadi pilihan dan boleh digabungkan untuk makan siang setiap hari. Seperti yang berikut:

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Makanan sihat untuk anak yang satu ini tentunya bukan lagi rahsia, buah dan sayur.

Buah-buahan dan sayur-sayuran memberikan tenaga, vitamin, antioksidan, serat dan air untuk si kecil anda. Makanan ini juga membantu melindungi anak-anak dari penyakit di masa depan, dari penyakit jantung, strok, dan beberapa jenis barah.

Maklumlah, biasanya kanak-kanak tidak suka makan buah dan sayur. Untuk itu, adalah tugas anda sebagai ibu bapa untuk mendorong anak anda membiasakan diri dengan makan buah. Cubalah memperkenalkan pelbagai faedah yang terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran, sehingga mereka berminat memakannya.

Jangan lupa membasuh buah dengan bersih dan jangan membuang kulitnya, Ibu. Kerana kulit buah juga mengandungi banyak nutrien.

2. Yogurt

Salah satu perkara yang disukai oleh kanak-kanak adalah makan makanan ringan. Tetapi kebanyakan makanan ringan cenderung mengandungi banyak gula yang tidak baik untuk si kecil anda. Sebagai alternatif untuk makanan ringan yang sihat, anda boleh memberi yogurt bayi anda.

Yogurt mempunyai banyak kandungan kalsium dan protein. Kalsium itu sendiri sangat penting untuk perkembangan tulang kanak-kanak. Beberapa yogurt juga menurut penyelidikan mengandungi probiotik yang bermanfaat untuk sistem pencernaan si kecil.

Namun, ketika memilih yogurt sebagai makanan ringan, perhatikan kandungan gula, cubalah juga memilih yogurt dengan rasa biasa atau dengan pemanis semula jadi dari buah-buahan.

3. Oatmeal

Oatmeal boleh menjadi sarapan pagi yang sihat dan enak untuk kanak-kanak. Untuk menjadikannya lebih kaya dengan nutrien, anda boleh mencampurkan oatmeal dengan susu.

Oat tinggi serat larut, yang meningkatkan jumlah bakteria baik di saluran pencernaan, dan mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain.

4. Telur

Satu telur besar mengandungi 6 gram protein dan menyediakan vitamin D, vitamin B12 dan zat besi. Sebilangan telur juga diperkaya dengan asid lemak omega-3, yang membantu perkembangan otak anak-anak.

Selain mempunyai kandungan yang baik, telur juga merupakan salah satu makanan sihat untuk anak-anak yang dapat diproses dengan pelbagai cara. Bermula dari membuat telur mata sapi, telur hancur, hingga telur dibuat menjadi tambalan sandwic. Semua Ibu boleh membuat mengikut pilihan anak kecil anda.

5. Kacang

Kacang tinggi magnesium, mineral yang penting dalam pengembangan tulang dan pengeluaran tenaga. Kacang kenari, pecan, biji chia, dan biji rami tinggi asam alfa-linolenat (ALA), sejenis lemak omega-3 yang tidak dapat dibuat oleh tubuh.

Bukan itu sahaja, ibu, kacang juga dapat meningkatkan mood.

Anda boleh memberikan campuran kacang mete, walnut, badam, pecan, biji bunga matahari, biji chia dan banyak lagi sebagai makanan ringan. Atau Ibu juga boleh menambahkannya ke dalam pinggan lain, misalnya dalam sup.

6. Keju

Makanan tenusu berlemak seperti keju banyak menyumbang kepada keperluan pemakanan kanak-kanak untuk kalsium, magnesium, dan vitamin A dan D.

Keju memberi kanak-kanak protein berkualiti tinggi, yang diperlukan untuk pertumbuhan yang betul. Protein juga akan membantu mereka merasa kenyang di antara waktu makan. Oleh itu, ini mengelakkan kanak-kanak makan dan menjadi gemuk.

Lebih-lebih lagi, beberapa kajian menyatakan bahawa kanak-kanak yang makan keju cenderung tidak mengalami rongga

Baca juga: Supaya pandangan tidak berputar, kenali cara berikut untuk mengatasi vertigo

7. Pasta

Adakah kamu tahu? Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya 25 gram serat setiap hari. Nah, untuk memenuhi sumber serat ini, Moms boleh memilih pasta.

Pasta bukan sahaja kaya dengan serat tetapi mempunyai indeks glisemik rendah, sehingga pasta akan membuat anak mendapat tenaga yang cukup dan merasa kenyang lebih lama.

Itulah senarai makanan sihat untuk kanak-kanak yang boleh dicuba oleh Moms. Kerana kanak-kanak cenderung cepat bosan, cubalah menggabungkan makanan ini atau menghidangkannya dalam bentuk yang unik sehingga mereka dapat menikmatinya dengan penuh semangat, Moms.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!