Kesihatan

Mari Mula Melaksanakan Diet untuk Mencegah Batu Hempedu

Ditulis oleh: dr. Desica Natalisa S

Batu empedu masih menjadi masalah kesihatan di Indonesia. Oleh itu, tidak ada salahnya mulai sekarang anda menggunakan diet untuk mencegah batu empedu.

Sama seperti kebanyakan penyakit lain, diet yang tidak sihat menyumbang kepada penyakit batu empedu.

Baca juga: Walaupun belum ada vaksin, pesakit COVID-19 masih boleh sembuh! Bagaimana untuk?

Kenali sebab-sebab batu empedu dan apakah gejalanya

Penyakit batu empedu. Sumber Foto: //www.unitypoint.org/

Batu empedu dalam istilah perubatan disebut Cholelithiasis adalah pengumpulan kristal seperti batu di pundi hempedu. Tanpa kita sedari batu ini akan menjadi lebih besar sehingga menyumbat saluran empedu dan jika tersekat ia akan mengganggu aktiviti kita.

Gejala yang sering diadukan adalah sakit perut kanan atas, mual, muntah dan gangguan usus.

mengikut Persatuan usus Kanada Salah satu faktor risiko batu empedu adalah gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, makan makanan yang tinggi kolesterol, dan rendah serat.

Mereka yang minum alkohol, gemuk, makan sedikit ikan dan mengambil rendah kadar folat, kalsium dan vitamin juga terdedah kepada batu empedu, kamu tahu.

Lebih-lebih lagi, pada masa ini tanpa kita menyedarinya, kita sering menjalani gaya hidup yang tidak sihat, terutama makan makanan segera dan jarang mempunyai masa untuk bersenam. Untuk mengelakkan batu empedu kita dapat makan makanan yang tinggi protein, rendah lemak dan kaya serat.

Diet untuk mengelakkan batu empedu

Ayuh, lihat makanan apa yang harus dimakan untuk mengelakkan batu empedu.

1. Kurangkan makanan berlemak dan manis

Makanan bergula menyebabkan batu empedu

Makan daging berlemak boleh merengsakan batu empedu dan memburukkan lagi gejala. Gantikan daging berlemak dengan sumber protein tinggi tanpa lemak seperti ikan, ayam tanpa kulit, putih telur, tahu dan tempe dan anda boleh menggunakan produk tenusu rendah lemak atau rendah lemak.

2. Pengambilan vitamin C

Vitamin C untuk mengelakkan batu empedu. Sumber Foto: //www.livescience.com/

Pengambilan Vitamin C dapat mencegah batu empedu, vitamin C banyak terdapat pada sayuran berdaun hijau, terutama brokoli sebagai tambahan, brokoli juga kaya dengan protein dan serat yang baik untuk pencernaan, dan juga vitamin C pada buah sitrus, betik, kiwi dan nanas. baik untuk kesihatan anda.

3. Kacang

Kacang panjang, kacang buncis, kacang ginjal, kacang tanah dan kacang almond adalah makanan berprotein tinggi dan rendah lemak yang selamat untuk dimakan.

Baca Juga: Luka Parut Membuat Anda Tidak Percaya, Menangani 3 Bahan Semula Jadi Ini

4. Sukan

Rajin bersenam untuk mengelakkan batu empedu. Sumber Foto: //news.aut.ac.nz/news

Obesiti adalah salah satu penyebab batu empedu. Anda boleh bersenam sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Tidak perlu terlalu berat, anda boleh melakukan sukan seperti gimnastik, berjoging, berenang, dan berjalan-jalan santai adalah bentuk latihan fizikal yang terbaik untuk mengelakkan batu empedu.

Sekarang anda tahu nasihat yang baik untuk mencegah batu empedu. Sekiranya anda merasakan anda mengalami gejala di atas dan mahukan lebih banyak maklumat, anda boleh berjumpa doktor mengenai batu empedu ini. Semoga bermanfaat, ya!