Kesihatan

Mencuci Sayuran dengan Betul Penting, Lihat 5 Petua Ini!

Sayur-sayuran mengandungi nutrien yang penting untuk tubuh. Namun, sebelum diproses dan dimakan, sayur-sayuran mesti dibersihkan terlebih dahulu untuk mencegah dan membuang sisa dan kuman berbahaya. Jadi, bagaimana mencuci sayur dengan betul?

Baca juga: Menyimpan makanan di dalam peti sejuk jangan cuai, anda tahu! Inilah Jalan yang Betul

Mengapa penting untuk mencuci sayur dengan betul?

Sayuran mengandungi banyak vitamin, mineral, serat, dan antioksidan yang baik untuk tubuh. Mencuci sayur sebelum memprosesnya adalah perkara penting yang harus dilakukan. Ini bertujuan untuk membuang residu dan kuman racun perosak yang berpotensi berbahaya.

Salmonella, E.coli, dan Listeria adalah bakteria yang perlu diperhatikan. Kerana, jika sayur-sayuran mentah tercemar bakteria ini, ini boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan.

Glenda Lewis, pakar dari Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) mengatakan bahawa hasil segar dapat dicemari dengan banyak cara. Pada fasa pertumbuhan, produk mungkin tercemar oleh haiwan atau bahan berbahaya di dalam tanah atau air.

Malah, pencemaran juga boleh berlaku setelah produk tersebut dituai, dibeli, semasa penyimpanan makanan, atau penyimpanan makanan yang tidak betul. Oleh itu, sangat penting untuk sentiasa menjaga kebersihan sayur-sayuran.

Cara mencuci sayur dengan cara yang betul

Mencuci sayur dengan betul sebelum memakannya adalah langkah penting dari segi kebersihan, kesihatan dan keselamatan makanan. Walaupun begitu, perlu diperhatikan bahawa Produk sayur segar tidak boleh dicuci sehingga anda siap memprosesnya.

Kerana, mencuci sayur sebelum menyimpan dapat mewujudkan persekitaran yang membolehkan bakteria tumbuh. Nah, inilah cara mencuci sayur dengan betul yang penting untuk diketahui.

1. Basuh tangan anda terlebih dahulu

Sebelum mencuci sayur, basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat. Anda juga harus mencuci tangan setelah menyediakan sayur-sayuran.

Bukan hanya itu, peralatan dapur dan permukaan yang akan digunakan untuk menyiapkan sayur-sayuran, termasuk papan pemotong, atau meja dapur juga perlu dibersihkan terlebih dahulu, sama ada sebelum atau selepas menyiapkan sayur-sayuran.

2. Tanggalkan bahagian sayur yang rosak

Sekiranya ada bahagian sayur yang rosak, angkat bahagian tersebut dengan memotongnya terlebih dahulu sebelum menyiapkan sayur.

3. Mencuci sayur

Sekiranya anda mengendalikan sayur-sayuran yang dikupas, seperti kentang, basuh sebelum mengupasnya untuk mengelakkan bakteria di permukaan memasuki sayur-sayuran.

Menurut FDA, membilas sayur-sayuran sebelum mengupas juga dapat mencegah kotoran dan bakteria berpindah dari pisau ke buah dan sayur-sayuran. Cara mencuci sayur dengan betul adalah mustahak untuk dilakukan.

Basuh sayur-sayuran di bawah air yang mengalir, termasuk permukaan sayur-sayuran. Ini kerana kuman di permukaan boleh masuk ke dalam sayur semasa anda memotongnya. Mulakan mencuci sayur dari bahagian paling kotor.

Setelah membersihkan sayur-sayuran, bilas dengan air bersih. Ingat, jangan sekali-kali menggunakan produk sabun atau mencuci untuk membersihkan sayur-sayuran, kerana ini tidak digalakkan.

Baca juga: Jangan Lakukan Lagi! Inilah sebab mengapa ayam mentah tidak perlu dicuci sebelum dimasak

4. Petua lain untuk membersihkan sayur-sayuran

Melancarkan dari halaman Garis KesihatanTerdapat beberapa petua lain tentang cara mencuci sayur-sayuran yang juga perlu anda ketahui, termasuk:

  • Untuk membersihkan sayur-sayuran dengan permukaan yang lebih keras seperti kentang, wortel dan lobak, anda boleh menggosoknya dengan lembut untuk mengeluarkan sisa
  • Pada sayur-sayuran hijau, seperti bayam, selada, dan bok choy atau pakcoy mesti dikeluarkan lapisan luarnya, kemudian direndam dalam semangkuk air, dan dibilas dengan air bersih
  • Untuk sayur-sayuran dengan permukaan yang tidak keras, boleh dibersihkan dengan air bersih dengan aliran yang stabil dan bersihkan dengan perlahan

5. Keringkan sayur-sayuran

Setelah sayur-sayuran telah dibersihkan dan dibilas menggunakan air bersih. Keringkan sayur menggunakan tuala kertas atau tuala bersih.

Untuk produk sayur-sayuran yang lebih rapuh, anda boleh meletakkan sayur-sayuran di atas tuala bersih, kemudian perlahan-lahan tepuk sayur-sayuran untuk mengeringkannya.

Selain cara mencuci sayur dengan betul, perhatikan juga hal ini

Penting untuk mencuci sayur dengan betul, tetapi ada perkara lain yang juga perlu anda perhatikan, seperti:

  • Pisahkan sayur dari makanan mentah yang berasal dari sumber haiwan, seperti daging, unggas, dan makanan laut. Tidak hanya berlaku untuk sayur-sayuran, tetapi ini juga berlaku untuk buah-buahan
  • Pisahkan makanan yang belum diproses, termasuk sayur-sayuran, dari makanan siap makan
  • Gunakan papan pemotong, pisau, dan perkakas lain yang berbeza untuk makanan mentah dan siap dimakan, atau anda boleh mencucinya di antara kegunaan.

Itulah beberapa cara untuk mencuci sayur dengan betul. Untuk menjaga kebersihan sayur-sayuran, jangan lupa mencuci sayur dengan cara yang betul, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.