Kesihatan

Adakah zakar anda bengkok? Mungkin inilah sebabnya

Mempunyai zakar yang membengkok sedikit ke kiri atau ke kanan semasa ereksi adalah keadaan normal.

Tetapi jika zakar terlalu bengkok dan menyebabkan kesakitan atau kesukaran semasa hubungan seksual, maka anda harus berwaspada.

Punca zakar bengkok

Apabila anda terangsang secara seksual, darah akan mengalir ke bahagian zakar seperti span, menjadikannya melebar dan mengeras. Kelengkungan zakar biasanya terjadi kerana tempat ini tidak melebar secara merata.

Dalam kebanyakan kes, penyebab keadaan ini adalah anatomi zakar yang berbeza, tetapi kadangkala tisu parut atau masalah lain menyebabkan kelengkungan zakar dan ereksi yang menyakitkan.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan zakar bengkok adalah:

 • Penyakit Peyronie (ereksi zakar yang melengkung disebabkan oleh beberapa masalah kesihatan)
 • Kecederaan pada zakar
 • Gangguan autoimun
 • Keadaan kongenital kolagen yang tidak normal

Dari semua pencetus di atas, penyakit Peyronie adalah yang paling biasa. Selain menyebabkan zakar bengkok, penyakit ini juga menjadikannya sakit dan sukar melakukan hubungan seks.

Gejala penyakit Peyronie

Beberapa simptom penyakit Peyronie adalah:

 • Terdapat kawasan menebal pada batang zakar
 • Kelengkungan zakar semasa ereksi (biasanya dibengkokkan ke atas)
 • Sakit pada zakar, biasanya apabila anda mengalami ereksi, kerana sakit tanpa ereksi adalah keadaan yang jarang berlaku
 • Bentuk zakar yang canggung seperti jam pasir
 • Mengurangkan panjang dan tebal zakar

Sebilangan lelaki mengalami kesakitan pada zakar, walaupun yang lain tidak merasakannya. Sekiranya anda mengalami kesakitan juga, keadaan ini biasanya akan bertambah baik dari masa ke masa.

Tetapi dalam keadaan teruk, kelengkungan zakar menjadikannya sukar, menyakitkan atau bahkan mustahil untuk melakukan hubungan seksual. Penyakit Peyronie juga boleh menyebabkan disfungsi ereksi.

Apa yang menyebabkan penyakit Peyronie?

Punca penyakit ini belum diketahui. Beberapa anggapan menyatakan bahawa keadaan ini berlaku setelah anda mengalami kecederaan semasa ereksi, seperti membongkok semasa hubungan seksual, tetapi keadaan ini juga dapat terjadi tanpa sebab yang jelas.

Faktor risiko penyakit Peyronie

Gen dan usia adalah faktor utama yang menyebabkan kelengkungan zakar. Tisu yang berubah menjadikan lelaki lebih rentan terhadap kecederaan dan lambat sembuh ketika mereka meningkat usia. Itulah sebabnya usia adalah faktor risiko utama.

Selain itu, jika anda mengalami gangguan tisu ikat seperti kontraktur Dupuytren, risiko anda menghidap penyakit Peyronie lebih tinggi.

Kontraksi Dupuytren adalah keadaan di mana tangan anda menjadi tebal dan menyebabkan jari anda menarik ke dalam.

Bolehkah zakar bengkok disembuhkan?

Tidak ada penawar untuk penyakit Peyronie. Tetapi keadaan ini dapat diatasi dan hilang dengan sendirinya.

Walaupun anda boleh meminta rawatan doktor untuk mengatasi masalah ini, doktor pasti akan meminta anda untuk menunggu dan melihat apakah gejala anda bertambah buruk.

Namun, berikut adalah beberapa cara untuk merawat penyakit Peyronie yang menyebabkan zakar bengkok:

Rawatan

Untuk merawat penyakit ini, doktor boleh mengesyorkan ubat yang disuntik terus ke zakar. Laman web kesihatan Healthline mengatakan ada satu ubat yang telah disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, iaitu hystolyctum (Xiaflex).

Ubat ini boleh digunakan ketika zakar anda dibengkokkan lebih dari 30 darjah. Rawatan ini dilakukan dengan beberapa suntikan ke dalam zakar untuk menghancurkan kolagen yang telah terkumpul di sana.

Manakala ubat lain yang boleh diresepkan adalah verapamil oral yang biasanya digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan suntikan interferon untuk memusnahkan tisu berserabut.

Pilihan bukan operasi

Terdapat beberapa pilihan rawatan tanpa ubat yang masih dikaji lebih lanjut, seperti:

 • Terapi gelombang kejut untuk memusnahkan tisu parut
 • Daya tarikan zakar untuk meregangkan zakar

Ini adalah pelbagai penjelasan untuk zakar bengkok yang boleh terjadi akibat penyakit Peyronie. Sentiasa jaga kesihatan seksual dan organ penting anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.