Kesihatan

Pendedahan kepada Bahan Pencemar Menjana Sesak Nafas? Lihat cara membersihkan paru-paru di bawah!

Penting untuk mengetahui cara membersihkan paru-paru kerana ia bukan sahaja bermanfaat untuk perokok, tetapi juga orang yang sering terdedah kepada pencemaran, anda tahu! Ya, paru-paru adalah salah satu organ tubuh yang paling penting agar kesihatannya mesti dijaga dengan baik.

Dalam kehidupan seharian, tubuh dapat menghirup udara kotor, menyebabkan paru-paru tercemar. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat beberapa cara berikut untuk membersihkan paru-paru.

Baca juga: Bahaya Vape untuk Wanita, Boleh Mempengaruhi Kesuburan untuk Mengganggu Kesihatan Janin!

Bagaimana membersihkan paru-paru dengan mudah?

Dilaporkan Garis KesihatanParu-paru adalah organ yang benar-benar membersihkan diri apabila terkena bahan pencemar. Biasanya, setelah paru-paru terdedah kepada pencemaran seperti asap rokok, dada seseorang akan merasa kenyang, sesak, atau meradang.

Lendir akan terkumpul di dalam paru-paru untuk menangkap mikrob dan patogen yang boleh menjangkiti paru-paru. Dari sana, pelbagai teknik khas akan dilakukan untuk membersihkan paru-paru lendir dan perengsa.

Pembersihan paru-paru sangat bermanfaat bagi individu yang mengalami masalah pernafasan, seperti asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik, atau fibrosis sista. Nah, beberapa cara untuk membersihkan paru-paru yang boleh anda lakukan termasuk:

1. Terapi wap

Cara pertama membersihkan paru-paru adalah dengan melakukan terapi wap secara berkala. Terapi wap umumnya melibatkan menyedut wap untuk membuka saluran udara dan membantu paru-paru mengeluarkan lendir.

Wap berguna untuk menambahkan kehangatan dan kelembapan ke udara, sehingga dapat meningkatkan pernafasan dan membantu menipis lendir di saluran udara. Menghirup kelembapan atau dari penyebar memberikan kelegaan segera dan membantu membuat pernafasan lebih mudah.

2. Mengawal refleks batuk

Batuk adalah cara tubuh mengeluarkan toksin yang terperangkap dalam lendir secara semula jadi. Batuk terkawal dapat membantu melonggarkan lebihan lendir di paru-paru dan menghantarnya melalui saluran udara.

Biasanya, doktor akan mengesyorkan orang yang mempunyai penyakit paru-paru obstruktif kronik atau COPD melakukan latihan ini.

Beberapa langkah yang dapat diikuti, iaitu duduk di kerusi dengan bahu yang santai, lipatkan lengan ke perut, tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung. Bersandar ke depan, kemudian batuk 2 hingga 3 kali sambil menghembus nafas.

3. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur juga boleh menjadi kaedah membersihkan paru-paru dengan selamat dan senang. Bersenam secara teratur dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan mental dan mengurangkan risiko penyakit serius seperti strok dan penyakit jantung.

Latihan fizikal memaksa otot untuk bekerja lebih keras sehingga meningkatkan kadar badan dan menghasilkan bekalan oksigen yang lebih besar.

Walaupun senaman mungkin sukar bagi sesetengah orang dengan keadaan paru-paru kronik, ada banyak lagi faedah yang dapat anda dapatkan.

4. Pengambilan teh hijau secara berkala

Cara membersihkan paru-paru juga dapat dilakukan dengan kerap minum teh hijau. Teh hijau penuh dengan antioksidan yang dapat membantu mengurangkan keradangan pada paru-paru.

Sebatian ini bahkan dapat melindungi tisu paru-paru dari kesan berbahaya dari menghirup asap.

Satu kajian baru-baru ini yang melibatkan lebih daripada 1,000 orang dewasa Korea melaporkan bahawa minum sekurang-kurangnya 2 cawan teh hijau boleh menyebabkan fungsi paru-paru lebih baik. Oleh itu, pastikan anda mengambil teh hijau untuk membersihkan paru-paru.

5. Pilih makanan anti-radang

Keradangan saluran udara boleh membuat pernafasan menjadi sukar dan menyebabkan sesak dan berat dada. Atas sebab ini, sangat digalakkan mengambil makanan anti-radang untuk membantu mengurangkan keradangan dan melegakan simptom akibat paru-paru kotor.

Beberapa makanan yang dapat membantu melawan keradangan termasuk kunyit, sayur-sayuran berdaun hijau, ceri, blueberry, zaitun, walnut, dan kacang-kacangan. Makan sebilangan makanan ini secara berkala agar mempunyai paru-paru yang sihat dan bebas daripada bahan pencemar.

Baca juga: Penyakit Kwashiorkor: Ketahui Definisi, Gejala, dan Punca!

6. Memenuhi keperluan harian vitamin D

Diet yang sihat dapat mempengaruhi kesihatan paru-paru sehingga mesti dijaga dengan baik. Salah satu sumber nutrien yang boleh dimakan untuk membantu meningkatkan kesihatan paru-paru adalah vitamin D.

Vitamin D adalah sumber nutrien yang baik untuk membantu meningkatkan kesihatan paru-paru. Kajian 2017 terhadap penghidap asma mendapati bahawa vitamin D dapat membantu mengurangkan jumlah serangan asma.

Beberapa sumber makanan terbaik yang mengandungi cukup vitamin D biasanya produk haiwan, seperti salmon, sardin, dan telur.

Sebagai tambahan kepada pelbagai kaedah semula jadi di atas, jika keadaan paru-paru anda cukup teruk, anda masih harus berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!