Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Snek Kanak-kanak yang Mengandungi Borax: Ketahui Ciri-Ciri!

Pasti anda sering mendengar penggunaan boraks dalam makanan atau makanan ringan di tempat awam?

Walaupun telah dilarang, kami tidak dapat menolak kemungkinan masih ada penjual nakal yang menggunakan bahan berbahaya ini dalam barang mereka.

Untuk mengetahui apakah ciri-ciri makanan yang mengandungi boraks, mari kita lihat perbincangan berikut!

Apa itu boraks?

Melancarkan Badan Pengawas Makanan dan Dadah, boraks adalah sebatian dengan nama kimia sodium tetraborate dalam bentuk kristal lembut boraks apabila dilarutkan dalam air akan terurai menjadi natrium hidroksida dan asid borik.

Borax adalah sebatian yang sering digunakan dalam bahan bukan makanan seperti:

 • Untuk campuran pembuatan kaca
 • Sebagai pengawet kayu
 • Salah satu ramuan salap kulit
 • Gliserin boraks untuk antiseptik
 • Campuran baja tanaman

Malangnya, banyak orang menyalahgunakan boraks dan memasukkannya ke dalam makanan. Borax sering disalahgunakan sebagai pemekat dalam makanan seperti bakso, mi, keropok dan empek-empek.

Had selamat untuk penggunaan boraks dalam makanan secara sah adalah 1 gram per 1 kilogram makanan (1 / 1,000). Malangnya, tidak semua penjual makanan mematuhi peraturan ini.

Penggunaan boraks dalam makanan

Asid Borik dan boraks telah lama digunakan sebagai bahan tambahan dalam pelbagai makanan. Kerana asid borik dan boraks berkesan melawan ragi, dan pada tahap yang lebih rendah, terhadap acuan dan bakteria.

Kedua-duanya boleh digunakan untuk mengawet produk makanan. Selain itu, kedua-dua bahan tambahan ini dapat digunakan untuk meningkatkan keanjalan dan kerenyahan makanan dan mencegah udang menjadi gelap.

Pada kepekatan rendah, boraks dapat ditukar menjadi asid borik di dalam badan sebelum diserap. Pada manusia, dipercayai bahawa reaksi buruk yang berkaitan dengan dos harian asid borik tidak mungkin.

Namun, pendedahan kepada sejumlah besar asid borik dalam jangka waktu yang singkat boleh mempengaruhi perut, usus, hati, ginjal, dan otak, dan bahkan boleh menyebabkan kematian.

Kajian pada haiwan menunjukkan bahawa pengambilan asid borik yang berlebihan dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kesan perkembangan dan pembiakan yang buruk.

Baca Juga: Mencegah Hoax: Tidak Mengandung Formalin, Ini adalah 4 Bahan Asas untuk Vaksin Sinovac

Bahaya boraks jika dimakan

Borax sangat berbahaya untuk kesihatan manusia jika disedut, diminum, diminum dan kemudian memasuki tubuh manusia dalam jumlah besar.

Makanan yang mengandung boraks yang dimakan sedikit demi sedikit akan mengakibatkan pengumpulan bahan kimia boraks yang merupakan karsinogen dalam organ manusia seperti hati, otak, ginjal, dan testis.

Melancarkan laman web Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan, penggunaan makanan yang mengandungi boraks dalam jumlah besar boleh menyebabkan gejala:

 • Pening
 • Gag
 • najis longgar
 • Kejang perut
 • Hilang selera makan
 • Kerosakan buah pinggang dan hati
 • Gangguan sistem saraf pusat

Ciri-ciri makanan yang mengandungi boraks

Sebelum membeli makanan ringan atau makanan di tempat awam, cara termudah untuk melihat boraks adalah dengan memeriksa bentuk fizikalnya.

Makanan yang mengandungi boraks umumnya mempunyai tekstur yang sangat kenyal, tidak mudah hancur, atau sangat renyah. Makanan juga boleh bertahan hingga beberapa hari jika disimpan pada suhu bilik.

Contoh makanan yang mengandungi boraks:

 • Bakso: Bakso yang mengandung boraks mempunyai tekstur kenyal dengan warna yang sedikit putih dan sangat sedap. Bakso dengan daging sebenar biasanya mempunyai warna kecoklatan
 • Keropok: mempunyai tekstur yang sangat renyah dan rasa pahit
 • Tahu: tauhu yang diproses yang proses penghasilannya menggunakan boraks, rasanya tajam, sangat sedap, mempunyai rasa pahit di lidah
 • Mie: produk mi yang menggunakan boraks sebagai pengawet menjadi sangat berkilau seolah-olah telah berminyak dengan minyak, tidak melekit dan tidak mudah pecah

Selain jenis makanan ini, boraks juga sering digunakan sebagai pengawet untuk kicap, teh, cenil, keropok, dan berbagai jenis makanan lain.

Boraks dan makanan ringan kanak-kanak

Pengambilan boraks juga boleh menyebabkan kematian pada bayi dan kanak-kanak sekiranya dos toksik boraks dalam badan telah mencapai lebih dari 5 gram.

Selain harus menghindari makanan yang mengandung boraks, Ibu juga harus menghindari anak-anak dari makanan atau makanan ringan yang mengandung boraks.

Borax juga banyak digunakan sebagai ramuan dalam permainan kanak-kanak seperti lendir dan licin. Beberapa risiko yang berpotensi jika anak memakan boraks termasuk:

 • Cirit-birit
 • Terkejut
 • Gag
 • Kematian

Ibu bapa harus mengelakkan penggunaan racun perosak, kosmetik, atau produk lain yang mengandungi boraks.

Contohnya, jika seorang kanak-kanak menyentuh racun perosak, mereka secara tidak sengaja 'menelan' racun perosak ke dalam badan mereka melalui sentuhan dengan tangan mereka.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!