Kesihatan

Sakit Belakang Kanan, Dari Masalah Otot hingga Tanda-Tanda Gangguan Buah Pinggang

Sakit belakang adalah keluhan yang sering berlaku. Penyebabnya boleh berbeza-beza, bergantung pada lokasi tertentu, seperti sakit belakang.

Sekiranya anda mengalaminya, mari kita ketahui puncanya. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai penyebab sakit belakang di sebelah kanan.

Baca Juga: Apa itu Duduk Angin dan Bagaimana Mengobatinya?

Sakit belakang di sebelah kanan berkaitan dengan organ

Kesakitan atau kesakitan yang dirasakan boleh disebabkan oleh sakit otot. Tetapi mungkin timbul rasa sakit kerana ada masalah dengan organ di pinggang kanan.

Untuk menentukan punca kesakitan, anda perlu berjumpa doktor dan melakukan beberapa siri pemeriksaan. Seperti pemeriksaan X-Ray atau MRI.

Doktor juga perlu menentukan punca kesakitan. Kerana ada beberapa sebab yang berkaitan dengan sakit belakang belakang. Apakah sebab-sebab yang berkaitan dengan organ?

Penyakit buah pinggang

Ginjal berada di bawah tulang rusuk, dan jika mereka mempunyai masalah, mereka boleh menyebabkan sakit di sekitar perut. Kesakitan juga akan dirasakan hingga ke pinggang kanan atau sakit belakang kanan bawah jika masalahnya cukup serius.

Penyakit ginjal di sini juga boleh dibahagi lagi. Mungkin batu ginjal atau jangkitan buah pinggang. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap:

  • Batu karang

Batu ginjal terjadi kerana kelebihan mineral dan garam yang biasanya terdapat di dalam air kencing. Ia kukuh seperti kerikil.

Apabila batu ginjal melekat di ureter (saluran kencing dari ginjal ke pundi kencing) ia akan membuat orang yang mengalaminya merasa sakit. Kesakitan bergantung pada pergerakan batu ginjal.

Anda mungkin mengalami batu karang sekiranya mengalami sakit di bahagian perut dan bahagian kanan pinggang. Atau mengalami gejala lain seperti kurang kencing, sakit ketika membuang air kecil, atau bahkan kencing berdarah.

  • Jangkitan buah pinggang

Selain batu ginjal, jangkitan buah pinggang juga menyebabkan sakit di bahagian kanan pinggang. Penyebab yang paling biasa adalah bakteria seperti E. Coli di dalam usus.

Seseorang yang mengalami jangkitan buah pinggang, selain sakit belakang di sebelah kanan, juga mengalami gejala yang serupa dengan jangkitan saluran kencing. Gejala termasuk sakit ketika membuang air kecil, mendung, gelap atau berbau.

Sekiranya keadaannya teruk, anda mungkin juga mengalami gejala seperti demam, menggigil, menggigil, mual, dan muntah.

Sekiranya anda mengesyaki masalah buah pinggang, segera hubungi doktor anda. Jangkitan buah pinggang yang tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan ginjal kekal dan jangkitan yang mengancam nyawa.

Sindrom usus mudah marah atau sindrom iritasi usus

Penyebab khusus gangguan usus ini tidak diketahui. Tetapi pencetus boleh dikaitkan dengan diet, diet dan tekanan.

Sekiranya seseorang menghidap sindrom ini, selain mengalami sakit di bahagian kanan pinggang, mereka biasanya juga mengalami gejala lain.

Beberapa simptom adalah kembung, sembelit, cirit-birit dan sakit di bahagian bawah perut. Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, pada wanita atau lelaki.

Lampiran

Seseorang yang mengalami apendisitis biasanya akan merasa sakit di bahagian kanan pinggang. Kesakitan boleh berlaku dalam beberapa hari. Di samping itu, terdapat gejala lain seperti hilang selera makan, loya, muntah dan demam.

Secara amnya, rasa sakit bermula di sekitar pusar dan kemudian merebak ke bahagian kanan bawah perut atau pinggang. Pada sesetengah pesakit, rasa sakit akan bertambah teruk dengan pergerakan. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan.

Sekiranya tidak diperiksa, keadaan lampiran akan membengkak. Ia boleh mengakibatkan pecah usus dan mengakibatkan keadaan yang mengancam nyawa.

Punca sakit belakang kanan pada wanita

Bukan hanya disebabkan oleh masalah organ, sakit belakang juga boleh berlaku dalam keadaan tertentu yang dialami oleh wanita. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kehamilan atau juga disebabkan oleh endometriosis. Inilah penjelasannya.

Kehamilan

Kesakitan mula dirasakan pada trimester pertama kehamilan. Ini disebabkan tubuh mula menghasilkan hormon relaksin, yang mana badan perlu melonggarkan ligamen sebagai persediaan untuk melahirkan anak.

Walau bagaimanapun, kesakitan yang berlebihan boleh menjadi gejala keguguran. Sekiranya rasa sakit disertai dengan kekejangan dan bintik-bintik darah, berbincanglah dengan doktor anda mengenai keadaannya.

Semasa pada trimester kedua dan ketiga terdapat beberapa penyebab sakit belakang di sebelah kanan. Sudah tentu ini kerana janin sedang berkembang dan kedudukan bayi mungkin dilokalisasi di sebelah kanan.

Keadaan ini dapat diatasi dengan melakukan regangan dan juga mandi air suam. Urut lembut juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Atau berjumpa doktor jika anda memerlukan acetaminophen (tylenol) untuk merawat kesakitan.

Semasa mengandung juga terdapat regangan ligamen bulat. Ligamen bulat adalah tisu penghubung berserat yang membantu menyokong rahim. Peregangan ligamen boleh menjadi punca sakit belakang.

Masalah lain yang berlaku pada wanita hamil adalah jangkitan saluran kencing. Ia juga boleh menyebabkan sakit di bahagian kanan bawah punggung. Kerana tekanan pundi kencing semasa kehamilan, 4 dari 5 wanita mengalami jangkitan saluran kencing.

Endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana tisu rahim tumbuh di luar rahim, selalunya di ovari dan tiub fallopio. Di Amerika Syarikat keadaan ini mempengaruhi 1 dari 10 wanita.

Sekiranya tisu tumbuh di ovari kanan atau tiub fallopio, ia boleh menyebabkan rasa sakit yang memancar dari depan ke sisi badan dan juga ke belakang.

Keadaan ini biasanya dapat diatasi dengan terapi hormon atau pembedahan laparoskopi. Terapi dilakukan untuk melambatkan pertumbuhan, sementara pembedahan dilakukan untuk membuang pertumbuhan.

Baca juga: Demam Denggi: Kenali Gejala dan Cara Mencegahnya

Punca lain dari sakit belakang kanan

Sekiranya bukan kerana masalah organ dan bukan kerana kehamilan, mungkin sakit di bahagian kanan pinggang disebabkan oleh masalah otot.

Menurut National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) di Amerika Syarikat, 80 peratus orang dewasa akan mengalami sakit belakang bawah sepanjang hayat mereka. Termasuk di sebelah kanan.

Penyebabnya juga berbeza-beza dan melibatkan otot, seperti:

  • Regangan otot yang berlebihan.
  • Ligamen koyak kerana pergerakan mengangkat yang tidak betul.
  • Kemerosotan tulang belakang kerana penuaan.
  • Ketegangan otot kerana postur yang salah.

Untuk mengatasinya boleh berbeza-beza. Mungkin doktor anda akan mengesyorkan terapi fizikal. Atau anda juga boleh memberi ubat sekiranya terdapat keradangan.

Walau bagaimanapun, jika kaedah ini tidak berfungsi, doktor mungkin mencadangkan pembedahan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!