Kesihatan

Anda perlu tahu! Inilah kelebihan daun saderi untuk kesihatan buah pinggang

Saderi adalah sebahagian daripada keluarga Apiaceae yang merupakan makanan ringan rendah kalori dan dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Antioksidan dalam saderi juga diketahui berperanan dalam mencegah pelbagai penyakit.

Nutrien di tanaman saderi ini hanya terdiri dari jumlah yang sedikit sehingga perlu dimakan secara berkala untuk mendapatkan manfaatnya. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah daun saderi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Suka Mencabut Rambut? Ayuh, ketahui kesannya terhadap kesihatan dan bagaimana mencegahnya

Kandungan nutrien dari tangkai saderi

Dilaporkan dari Medical News Today, satu batang saderi 4 inci dengan berat sekitar 4 gram memberikan kira-kira 0.1 gram serat. Selain apigenin dan luteolin, saderi mengandungi sebatian tumbuhan lain yang mempunyai sifat antioksidan yang kuat.

Pelbagai jenis antioksidan dapat membantu mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh molekul yang tidak stabil atau juga dikenali sebagai radikal bebas. Antioksidan akan meneutralkan radikal bebas dan menghalangnya daripada menyebabkan kerosakan yang boleh mengembangkan penyakit tertentu.

Perlu diingat, tangkai saderi juga mengandung sejumlah kecil vitamin K, folat, vitamin A, kalium, dan vitamin.

Khasiat daun saderi untuk kesihatan buah pinggang

Beberapa nutrien yang disebutkan di atas kemudian menjadikan saderi bermanfaat untuk kesihatan buah pinggang, seperti:

Menurunkan tekanan darah tinggi

Hipertensi dan penyakit buah pinggang berkait rapat, jadi penting untuk mengawal tekanan darah. Sekiranya tekanan darah terlalu tinggi, saluran darah di buah pinggang boleh rosak.

Sebilangan pengamal dan perubatan Cina menggunakan ekstrak saderi untuk menurunkan tekanan darah. Satu kajian melihat pengaruh ekstrak daun saderi terhadap tekanan darah tikus yang mempunyai tekanan darah normal dan hipertensi yang disebabkan artifisial.

Penulis menyimpulkan bahawa ekstrak tersebut dapat mengurangkan tekanan darah dan meningkatkan degupan jantung pada tikus. Saderi juga merupakan sumber serat yang baik sehingga seseorang yang selalu meminumnya akan mengalami tekanan darah rendah.

Saderi mengandungi fitokimia yang disebut phthalates yang melonggarkan tisu dinding arteri, meningkatkan aliran darah dan mengurangkan tekanan darah. Kandungan serat, magnesium, dan kalium dalam saderi dapat mengatur tekanan darah.

Memaksimumkan fungsi buah pinggang

Antioksidan dalam saderi dikenal sebagai sebatian yang baik untuk melindungi tubuh, termasuk mencegah penyakit buah pinggang. Penyelidikan dari The New England Journal of Medicine mengatakan bahawa antioksidan mempengaruhi prestasi fungsi buah pinggang.

Pemberian antioksidan kepada 227 orang dewasa dengan penyakit ginjal kronik dapat meningkatkan fungsi ginjal sebanyak 30 peratus. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan kaedah merawat penyakit buah pinggang kronik.

Oleh itu, kandungan antioksidan dalam saderi dipercayai dapat meningkatkan prestasi buah pinggang. Pastikan mengambilnya dengan kerap dengan dos yang tepat untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Kandungan flavonoid baik untuk buah pinggang

Flavonoid yang terdapat di saderi diketahui dapat menjaga kesihatan, termasuk ginjal. Kandungan yang satu ini mempunyai kesan antihipertensi, antidiabetik, dan anti-radang sehingga sangat baik untuk buah pinggang.

Tindakan renoprotektif dalam saderi dapat menarik penyakit, seperti glomerulonefritis, nefropati diabetes, dan kekurangan ginjal yang disebabkan secara kimia. Flavonoid juga diketahui dapat mencegah atau mengurangkan kecederaan buah pinggang yang berkaitan dengan hipertensi arteri.

Pentadbiran flavonoid secara oral dapat mencegah atau memperbaiki kesan buruk pada buah pinggang daripada penggunaan fruktosa tinggi, diet tinggi lemak, dan diabetes jenis 1 dan 2. Sebatian ini juga dapat melemahkan fungsi penghalang endotel ginjal yang terganggu oleh hiperglikemia.

Beberapa sayur-sayuran dengan kandungan flavonoid telah menunjukkan kesan pelindung buah pinggang, termasuk kecederaan buah pinggang akut atau AKI atau penyakit buah pinggang kronik atau CKD. Oleh itu, jika anda ingin kesihatan buah pinggang berterusan, pastikan anda selalu mengonsumsi saderi secara berkala.

Baca juga: 5 Pergerakan Sukan untuk Mengecilkan Senjata, Ingin Mencuba?

Bagaimana cara mengambil daun saderi?

Orang boleh makan daun saderi mentah atau dimasak terlebih dahulu. Sayuran mentah biasanya mengandungi lebih banyak nutrien daripada yang dimasak. Mengedap saderi selama 10 minit mungkin tidak mempengaruhi kandungan antioksidannya.

Saderi juga sesuai dengan keju, selai kacang, atau digabungkan dengan buah untuk membuat smoothie yang sihat dan lazat. Bukan hanya itu, daun saderi juga dapat ditambahkan ke salad, sup, atau risotto.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!