Kesihatan

7 Tanda Kehamilan Sebelum Menstruasi, Mari Kenali Lebih Awal

Tempoh yang terlewat memang merupakan tanda kehamilan yang paling jelas, tetapi bukan satu-satunya tanda kehamilan. Seorang wanita yang hamil selama beberapa hari atau beberapa minggu akan merasakan beberapa tanda kehamilan sebelum haidnya lewat. Ada apa-apa?

Baca juga: 10 Faktor Yang Menyebabkan Menstruasi Lewat Selain Kehamilan

Tanda-tanda kehamilan sebelum tempoh yang tidak dijawab

Mengambil ujian kehamilan adalah kaedah paling tepat untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak. Walau bagaimanapun, terdapat gejala biasa yang dapat menunjukkan tanda-tanda kehamilan bahkan sebelum anda melewatkan haid.

Berikut adalah ciri-ciri hamil sebelum tempoh yang tidak dijawab yang perlu anda perhatikan.

1. Payudara lebih sensitif

Payudara sering merupakan bahagian pertama badan yang mendapat isyarat ketika sperma bertemu telur.

Payudara mungkin terasa lembut pada sentuhan, lebih kenyang atau lebih berat daripada biasa, atau bahkan mungkin menyakitkan dalam beberapa hari selepas pembuahan kerana peningkatan kadar estrogen.

Ciri-ciri kehamilan sebelum haid tidak jauh berbeza dengan gejala yang dirasakan oleh seorang wanita sebelum haid.

2. Areola berwarna lebih gelap

Ciri-ciri hamil sebelum haid tidak dapat disamakan dengan gejala PMS (sindrom pramenstruasi). Apabila tanda-tanda awal kehamilan muncul, anda mungkin menyedari bahawa areola (lingkaran di sekitar puting) lebih gelap dan lebih lebar pada minggu-minggu setelah pembuahan.

Bukan itu sahaja, anda juga dapat melihat lebam kecil di areola. Kedua-dua perubahan ini hanya boleh dikaitkan dengan kehamilan. Yang mengatakan, tanda awal kehamilan ini boleh memakan masa berminggu-minggu untuk muncul, dan tidak semua wanita akan menyedarinya.

3. Keletihan

Perubahan hormon yang berlaku boleh membuat anda penat sepanjang masa. Di samping itu, kadar gula darah dan tekanan darah yang rendah dapat menyumbang kepada gejala ini.

Keletihan dan mengantuk adalah tanda awal kehamilan. Anda dapat merasakan ciri-ciri hamil sebelum tempoh yang tidak dijawab selama empat bulan pertama kehamilan. Namun, ingat bahawa keletihan juga boleh bermakna anda mengalami PMS, tekanan berlebihan, atau kurang tidur.

4. Mual

Hanya dalam beberapa hari selepas pembuahan, anda boleh mengalami loya atau yang lebih dikenali sebagai sakit pagi.

Mual biasanya bermula antara minggu keempat dan keenam kehamilan, kerana peningkatan kadar estrogen dan progesteron, anda boleh bangun setiap hari dan merasa seperti muntah.

Mual bukan sahaja dapat dirasakan pada waktu pagi, tetapi boleh berlaku pada bila-bila masa dan bahkan boleh berlaku sepanjang hari.

Dilaporkan dari firstcry.com, kira-kira 80 peratus wanita hamil mengalami loya pada minggu-minggu awal kehamilan sebelum tempoh yang tidak dijawab. Keterukan loya pada setiap wanita berbeza.

5. Kenaikan suhu badan basal

Ciri-ciri kehamilan sebelum haid sering lebih tepat daripada gejala lain. Suhu badan basal adalah suhu di mana anda benar-benar berehat. Biasanya pengukuran suhu dilakukan pada waktu pagi.

Sebelum ovulasi, suhu badan meningkat dan kembali normal setelah bermulanya kitaran haid. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan suhu badan basal cenderung terus meningkat. Ini disebabkan oleh tahap progesteron yang tinggi semasa kehamilan.

Sekiranya suhu badan basal anda terus meningkat selama lebih dari 20 hari selepas ovulasi, ini mungkin merupakan tanda awal kehamilan.

6. Deria bau lebih sensitif

Sebilangan wanita mengalami deria penciuman yang lebih sensitif pada awal kehamilan kerana peningkatan kadar estrogen. Bukan hanya itu, hormon kehamilan juga memainkan peranan utama dalam menjadikan anda lebih sensitif terhadap bau tertentu.

Kepekaan dan kepekaan mendadak terhadap bau tertentu boleh berlaku pada minggu-minggu awal setelah pembuahan. Sebilangan wanita hamil bahkan boleh kehilangan selera makan sebelum mereka melewatkan haid.

7. Perut terasa kembung

Kembung adalah gejala PMS. Tetapi ini juga boleh menjadi tanda awal kehamilan yang anda tahu!

Ini adalah tanda awal kehamilan yang sering dirasakan. Kejadian gejala ini adalah hasil daripada peningkatan progesteron. Peningkatan tahap hormon ini dapat menghalang pencernaan, menyebabkan gas terperangkap di dalam usus.

Makan makanan sihat dan mengawal bahagian anda dapat membantu anda mengatasi ketidakselesaan tanda awal kehamilan ini.

Nah, itulah beberapa ciri hamil sebelum tempoh yang tidak dijangkakan yang biasanya sering dirasakan. Walau bagaimanapun, ingat bahawa beberapa tanda awal kehamilan yang disebutkan di atas hampir serupa dengan gejala PMS.

Oleh itu, untuk memastikan anda hamil atau tidak, anda harus menjalani ujian kehamilan, atau anda juga boleh berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!