Kesihatan

Ibu, mari kita kenal pasti punca dan cara mengatasi sembelit semasa mengandung

Masalah sembelit atau sukar buang air besar (BAB) adalah masalah yang menyusahkan semasa mengandung sehingga anda harus bersabar.

Semasa wanita hamil, banyak perubahan yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Sembelit mungkin salah satunya, dan keluhan pergerakan usus yang sukar dapat membuat wanita hamil sangat tidak selesa.

Sembelit semasa kehamilan tentunya mesti diatasi dengan segera, agar tidak mengganggu kesihatan ibu dan janin, berikut adalah sebab dan cara mengatasi sembelit semasa hamil

Punca sembelit semasa kehamilan

1. Perubahan hormon

Semasa mengandung, perubahan tahap hormon menyebabkan usus melambatkan pergerakan tinja di dalam perut. Ini mengakibatkan peningkatan jumlah air yang diserap oleh usus besar dari tinja, menjadikannya lebih padat.

Dorongan usus menjadi lebih lemah, akibatnya, najis menjadi sukar untuk keluar. Inilah yang menyebabkan sembelit dan sembelit.

2. Kekurangan pengambilan serat

Pengambilan serat dalam makanan mempunyai manfaat untuk pencernaan yang lancar, dan berperanan dalam proses memecah makanan sehingga menjadi lancar. Kekurangan pengambilan serat semasa kehamilan boleh menjadi salah satu penyebab sembelit.

3. Pembesaran rahim

Rahim wanita semasa kehamilan menjadi membesar berikutan perkembangan janin. Ini boleh menjadi salah satu penyebab sembelit, kerana rahim memberi tekanan pada usus dan rektum dan mengganggu proses membuang sisa makanan.

4. Kesan makanan tambahan dan vitamin tertentu

Semasa mengandung, wanita memerlukan lebih banyak nutrien untuk menyokong perkembangan janin yang sihat. Biasanya, pakar obstetrik akan menetapkan makanan tambahan zat besi atau kalsium.

Masalahnya, makanan tambahan seperti zat besi yang tidak diserap dengan baik oleh badan boleh menyebabkan sembelit, zat besi yang tinggi yang dimakan sebenarnya boleh menyebabkan najis keras.

Setelah mengetahui punca sembelit semasa hamil, mencegahnya berlaku semestinya penting untuk dilakukan.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan sembelit

1. Makan makanan berserat tinggi

Makan makanan yang tinggi serat perlu dilakukan, kerana serat dianggap mampu mencegah sembelit. Makanan serat mempunyai beberapa faedah, termasuk mempercepat kerja sistem pencernaan dan membuat najis lebih lembut.

Beberapa makanan yang mengandungi serat dapat diperoleh dari sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian. Anda boleh memasukkan beberapa bahan makanan berserat dalam senarai membeli-belah anda.

2. Minum banyak air

Jangkaan seterusnya adalah mengambil banyak air. Kerana apabila usus bergerak lebih perlahan, ia menyerap lebih banyak air, menjadikan najis lebih sukar.

Keperluan cecair dalam badan dalam jumlah yang mencukupi menjadi sangat penting sebagai pencegahan sembelit. Dalam keadaan normal, disarankan minum 8 gelas air sehari.

Namun, bagi mereka yang sedang hamil diharapkan minum sekurang-kurangnya 12 gelas air setiap hari.

3. Bersenam secara berkala

Selain mengambil serat dan memenuhi keperluan cairan tubuh, melakukan aktiviti fizikal secara teratur juga dapat membantu mencegah sembelit. Oleh kerana pergerakan usus yang perlahan dapat dirangsang oleh aktiviti fizikal, latihan boleh menjadi cara semula jadi untuk mengatasi sembelit.

Senaman ringan dianjurkan, memandangkan semasa hamil, senaman juga harus selektif. Melakukan senaman ringan seperti berjalan atau berenang boleh menjadi pilihan untuk dilakukan.

4. Memakan yogurt

Memakan yogurt boleh menjadi alternatif dalam menjangkakan sembelit. Kerana yogurt mengandungi probiotik, bakteria yang baik untuk tubuh.

Probiotik dapat meningkatkan pencernaan dan mengurangkan bakteria jahat dalam usus. Bakteria baik ini dianggap selamat untuk dimakan semasa kehamilan.

Oleh itu, yogurt boleh menjadi pilihan untuk membantu melegakan sembelit.

5. Rujuk doktor

Wanita hamil biasanya memerlukan lebih banyak pengambilan zat besi dan asid folik semasa mengandung, untuk mencegah anemia. Walau bagaimanapun, suplemen penambah darah dalam bentuk zat besi juga boleh menyebabkan kesan sampingan sembelit dan ketidakselesaan pada saluran pencernaan.

Untuk mengatasi masalah ini, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat terbaik dan pilihan suplemen penambah darah yang sesuai untuk mengelakkan sembelit.

Sekiranya sembelit yang berlaku sangat mengganggu, rawatan doktor sangat diperlukan. Doktor akan mempertimbangkan untuk memberi ubat atau mengubah jenis suplemen yang menyebabkan sembelit.

Sembelit, mungkin merupakan tanda masalah tertentu dengan pencernaan. Untuk masalah ini, anda boleh berjumpa doktor kami di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!