Kesihatan

Fungsi Perut Selain Tempat Menyimpan Makanan, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Perut adalah organ penting yang terletak di bahagian atas perut, di sebelah kiri. Fungsi perut yang paling dikenali adalah sebagai tempat makanan dicerna. Perut terletak di bahagian atas perut, di sebelah kiri.

Selain berperanan dalam pencernaan, perut juga menghasilkan enzim yang akan menjadikan pencernaan lebih mudah dan lancar. Namun, lebih daripada itu, perut juga melakukan banyak mekanisme penting lain untuk tubuh.

Beberapa fungsi perut

1. Tempat menyimpan makanan

Makanan yang anda makan dan masuk ke mulut anda akan melalui tekak dan esofagus anda semasa anda menelannya. Makanan yang masuk akan disimpan buat sementara waktu, kira-kira dua jam atau lebih di dalam perut.

Tetapi berapa lama makanan berada di dalam perut ditentukan oleh banyak perkara, seperti jenis makanan. Sekiranya anda mengambil banyak karbohidrat, ia akan tinggal di dalam perut untuk masa yang lebih singkat, sementara makanan yang tinggi protein dapat bertahan lebih lama.

2. Tempat memproses makanan

Fungsi perut seterusnya adalah mencerna makanan, dalam proses pencernaan makanan yang masuk dari mulut akan masuk ke esofagus, kemudian ke perut. Ketika itulah proses pencernaan gastrik bermula.

Pemprosesan makanan dibantu oleh otot-otot dinding perut, cara kerjanya seperti mengaduk dan mencampurkan makanan dengan jus gastrik. Selepas kira-kira 3 jam, makanan akan seperti bubur.

Proses pencernaan makanan dibantu oleh enzim yang dirembeskan oleh kelenjar dinding perut. Enzim ini terdiri daripada pepsin, lipase dan asid hidroklorik, enzim ini berfungsi memecah karbohidrat, protein dan lemak menjadi molekul yang lebih kecil.

Setelah proses selesai, protein dan lemak yang berubah menjadi molekul ini akan diserap oleh usus, dan masuk ke dalam darah. Hanya setelah keseluruhan proses selesai, makanan yang diproses oleh perut dapat diubah menjadi tenaga untuk tubuh.

3. Menyingkirkan bahan berbahaya

Perut menghasilkan asid yang disebut asid hidroklorik, fungsinya adalah untuk membantu memecah makanan yang masuk ke dalam badan. Asid ini juga akan menyingkirkan bahan berbahaya yang terdapat dalam makanan yang masuk.

4. Menyerap zat yang baik untuk tubuh

Selain enzim dan asid, perut juga menghasilkan zat lain yang akan memudahkan tubuh menyerap zat yang baik untuk kesihatan, seperti vitamin B12.

Vitamin B12 sangat penting untuk tubuh, termasuk untuk pembentukan sel darah merah, membantu proses pembentukan DNA, dan menjaga sistem saraf.

Baca juga: Cuba Kurangkan Sakit Perut dengan 5 Makanan ini

Bahagian perut yang penting

Bahagian perut. Sumber Foto: WebMD.com

Setelah mengetahui fungsi perut yang merupakan salah satu bahagian penting dalam tubuh, mengetahui bahagiannya juga penting. Berikut adalah bahagian perut yang penting:

1. Jantung

Jantung adalah bahagian atas perut yang secara langsung berkaitan dengan esofagus, jantung adalah tempat pertama makanan masuk selepas kerongkongan.

Di hujung perut ini terdapat cincin otot yang berfungsi sebagai injap, fungsinya adalah untuk mencegah makanan yang masuk ke dalam perut kembali ke kerongkongan.

2. Fundus

Setelah memasuki jantung, makanan kemudian disalurkan ke fundus. Fundus adalah kawasan melengkung di bahagian atas perut dan terletak di bawah diafragma.

Bahagian perut inilah tempat makanan mula menjalani proses pencernaan.

3. Badan perut

Tubuh perut adalah bahagian terpenting dari anatomi perut, kerana badan perut adalah tempat makanan dicerna dan diproses. Yang kemudian menjadi kecil dengan bantuan enzim gastrik.

4. Antrum

Antrum adalah bahagian bawah perut, kadang-kadang juga dikenali sebagai antrum pilorik. Antrum berfungsi sebagai tempat untuk menampung makanan yang telah dicerna sebelum diedarkan ke usus kecil.

5. Pylorus

Pylorus adalah anatomi gastrik terakhir yang disambungkan secara langsung ke usus kecil. Di pilorus ada sfinkter pyloric, yang merupakan cincin otot tebal yang berfungsi sebagai injap yang mengatur keluarnya makanan dari perut.

Bahagian ini berfungsi untuk mengelakkan makanan kembali ke perut.

Cara menjaga fungsi perut

Memandangkan fungsi penting perut untuk tubuh, menerapkan gaya hidup sihat untuk menjaga perut yang sihat yang perlu anda lakukan, beberapa di antaranya adalah:

  • Mengunyah makanan sehingga teksturnya halus, bertujuan untuk membantu perut berfungsi sehingga tidak terlalu keras.
  • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya serat, kurangkan makanan dengan kandungan lemak tinggi.
  • Hadkan pengambilan minuman berkarbonat, juga jangan makan terlalu banyak makanan pedas atau masam.
  • Minum banyak air, sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau mengikut aktiviti.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!