Kesihatan

Adakah benar minum soda dapat mempercepat haid? Inilah Ulasan!

Selama ini anda mungkin sering mendengar tanggapan bahawa minum soda boleh melancarkan haid. Jadi sebenarnya, andaian ini adalah fakta atau mitos semata-mata, bukan?

Ayuh, nyatakan fakta mengenai pengambilan soda semasa haid dalam ulasan berikut!

Adakah benar minum soda dapat mempercepat haid?

Minum soda telah lama dipercayai dapat meningkatkan haid, tetapi ini hanya mitos. Kerana bukannya memudahkan, minum soda semasa haid tidak boleh dilakukan.

Salah satu sebabnya adalah kerana ia boleh menyebabkan rasa sakit haid anda bertambah teruk.

Soda adalah minuman dengan kandungan kafein yang tinggi. Wanita yang mengambil kafein berlebihan cenderung menghadapi masalah semasa haid. Antaranya adalah haid yang lebih lama dan berat, dan oligomenorea.

Kesan minum soda terlalu banyak semasa haid

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Perubatan Universiti Taibah mendapati bahawa pengambilan kafein dikaitkan dengan tempoh haid yang panjang dan berat, yang mungkin disertai oleh oligomenorea.

Kajian haiwan dan manusia menunjukkan bahawa kafein meningkatkan daya tahan vaskular rahim dan mengurangkan aliran darah rahim.

Mekanisme di mana kafein mengubah tempoh kitaran haid tidak jelas, tetapi boleh berlaku melalui kesan pada hormon seks atau reseptor hormon.

Kafein juga dapat menghalang fungsi adenosin neurotransmitter, yang dalam kajian makmal mempengaruhi hormon luteinizing dan hormon perangsang folikel, yang pada gilirannya dapat mempengaruhi panjang kitaran haid.

Risiko membuat kitaran haid yang tidak teratur

Lancarkan Hidup bersemangatMenurut penyelidikan dari American Journal of Epidemiology, wanita yang mengambil kafein cenderung mengalami kitaran haid yang lebih pendek.

Intinya adalah bahawa kafein menyekat saluran darah dan mengurangkan aliran darah rahim. Akibatnya, ini menyebabkan penurunan pendarahan haid dan kitaran yang lebih pendek, mengakibatkan perubahan dan ketidakteraturan haid.

Makanan dan minuman lain yang harus dihadkan semasa haid

Selain soda, anda juga harus mengelakkan atau mengurangkan minuman berkafein lain seperti kopi atau teh.

Terdapat juga beberapa jenis makanan dan minuman lain yang harus anda hadkan untuk memudahkan gejala haid, iaitu:

1. Karbohidrat halus dan pemanis buatan

Karbohidrat halus dan gula atau pemanis buatan boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat. Apabila pengeluaran dan tindak balas insulin tidak diatur dengan betul, lebih sukar bagi tubuh untuk menghasilkan dan menyeimbangkan hormon lain, termasuk hormon pembiakan.

Juga, pengambilan karbohidrat dan gula yang terlalu banyak boleh menyebabkan anda mengalami perubahan mood. Akibatnya, terdapat lonjakan drastik dan penurunan kadar gula, yang dapat memperburuk mood semasa haid.

2. Produk tenusu

Pengambilan produk tenusu sebenarnya boleh mencetuskan kekejangan haid kerana biasanya mengandungi asid arakidonat, yang boleh mencetuskan kekejangan.

Semasa haid, lebih baik mengehadkan pengambilan produk tenusu seperti yogurt dan smoothie. Banyak yogurt dan smoothie dibuat dari susu yang dibuat dengan penambahan pemanis tiruan.

Ini bermakna anda juga boleh mengalami kesan sampingan yang disebabkan oleh pengambilan gula dalam tempoh anda, seperti perubahan mood dan kembung.

3. Makanan berlemak

Makanan berlemak meningkatkan jumlah prostaglandin dalam badan. Prostaglandin ini boleh membuat rahim mengecut.

Jadi semakin tinggi tahap prostaglandin dalam badan, semakin banyak penyempitan rahim yang akan dialami sehingga kekejangan terasa lebih menyakitkan.

4. Makanan goreng

Adakah anda suka makanan goreng? Adalah idea yang baik untuk berhenti makan makanan goreng semasa haid, bukan?

Jenis makanan ini boleh menyebabkan kembung dan kekejangan perut ketika badan berusaha memprosesnya.

5. Alkohol

sakit perut, perubahan emosi, dan pelbagai gejala lain yang membuat anda tertekan dan terpaksa mencari jalan keluar dari minum alkohol? Lebih baik tidak!

Pengambilan minuman beralkohol mengeringkan anda, yang boleh menyebabkan masalah perut.

Demikianlah tinjauan mengenai kesan minum soda semasa haid. Sekiranya anda mempunyai aduan lain yang berkaitan dengan kitaran haid, segera berjumpa doktor, ya!

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!