Kesihatan

Senarai Makanan Yang Boleh Membesarkan Payudara Secara Semula Jadi, Periksa Apa sahaja!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Siapa yang tidak mahu mempunyai payudara yang tegas dan penuh? Malangnya, tidak semua wanita bernasib baik memilikinya.

Namun, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan payudara anda lebih besar, lebih kencang, dan kenyang. Salah satunya ialah makan jenis makanan tertentu.

Apa jenis makanan yang dapat membantu menjadikan payudara lebih besar, kencang, dan kenyang? Dan sejauh mana keberkesanannya? Ini adalah perbincangan penuh untuk anda.

Vitamin yang baik untuk payudara

Semasa memilih makanan, adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan kandungan nutrien vitamin di dalamnya.

Pelbagai vitamin didakwa melindungi payudara daripada kerosakan dan meningkatkan ukuran dan ketegasannya.

  • Vitamin A. Nutrien larut lemak ini meningkatkan fungsi sistem imun dan melindungi payudara dari kerosakan radikal bebas yang dapat melambatkan pertumbuhannya.
  • Vitamin C. Termasuk salah satu antioksidan yang larut dalam air dan mampu melindungi payudara dari radikal bebas berbahaya yang boleh mengganggu pertumbuhan payudara.
  • Vitamin D. Nutrien larut lemak ini membantu dalam pengekodan genetik, mendorong pertumbuhan payudara, meningkatkan nada otot, membantu penyerapan kalsium, memperbaiki tisu yang rosak, dan menurunkan risiko barah payudara.
  • Vitamin E. Vitamin E adalah antioksidan larut lemak yang membantu meningkatkan fungsi sistem imun dan melindungi payudara dari kerosakan sel.

Baca Juga: Adakah Payudara Anda Mengendur? Mungkin inilah sebabnya

Makanan yang baik untuk payudara

Biasanya, perkembangan payudara berlaku ketika kanak-kanak perempuan mencapai akil baligh. Beberapa hormon seperti estrogen, progesteron dan hormon mula berkembang pada masa ini.

Dengan memakan makanan yang kaya dengan hormon ini akan membantu anda mendapatkan payudara yang lebih besar.

Lancarkan India.comBerikut adalah senarai makanan yang dikatakan dapat membantu anda mendapatkan payudara yang lebih besar, lebih kencang, dan kenyang.

1. Makanan yang mengandungi fitoestrogen

Memakan makanan yang kaya dengan fitoestrogen akan membantu anda meningkatkan ukuran payudara.

Makanan kaya fitoestrogen termasuk kenari, pistachio, teh hitam, anggur putih, teh hijau, anggur merah, semangka, raspberi, kacang hijau, plum kering, dan kecambah.

2. Makanan yang kaya dengan lemak sihat

Makanan yang kaya dengan lemak sihat termasuk minyak zaitun, alpukat, ikan, kacang, dan telur.

Makanan jenis ini akan membantu anda mendapatkan payudara yang lebih besar. Namun, ia masih harus disertai dengan melakukan senaman yang betul untuk mendapatkan bentuk yang sempurna.

Anda sangat digalakkan untuk bersenam jika anda makan makanan yang mengandungi lemak sihat. Kerana jika tidak, anda hanya akan menambah berat badan.

3. Kacang soya

Kacang soya kaya dengan fitoestrogen dan isoflavon. Kandungan ini mampu melawan sel barah payudara dan radikal bebas.

Daripada minum susu biasa, minum susu kedelai. Ini adalah salah satu makanan tambahan untuk pembesaran payudara.

4. Lobak

Lancarkan India.com, beberapa kajian mengatakan lobak mempunyai hubungan dengan pembesaran payudara.

Sayuran ini mengandungi khasiat astringen dan membantu meningkatkan peredaran darah. Peningkatan aliran darah ke payudara dan inilah yang berkhasiat untuk meningkatkan ukurannya.

5. Makanan Laut

Udang, tiram, kerang, dan rumput laut kaya dengan mangan dan membantu meningkatkan hormon seks, yang seterusnya mendorong pertumbuhan tisu payudara. Anda akan terkejut dengan kesan memakan makanan laut setiap hari.

Bersenam untuk membentuk payudara

Tidak ada jenis makanan atau diet tertentu yang terbukti secara klinikal meningkatkan ukuran payudara. Tidak ada suplemen, pam, atau krim yang boleh menjadikan payudara lebih besar.

Ukuran payudara sebahagian besarnya ditentukan oleh faktor genetik. Apabila wanita memikirkan ukuran payudara, mereka sering memusatkan perhatian pada kelantangan atau kenyang payudara.

Walaupun ada faktor lain yang tidak kurang pentingnya, seperti lilitan dada, yang juga berperanan dalam seberapa besar payudara anda kelihatan. Isipadu payudara dan struktur tulang adalah ciri fizikal yang dapat dijalankan dalam keluarga.

Oleh itu, jangan berfikir dengan memakan makanan di atas anda akan mendapat payudara yang lebih besar, lebih kencang, dan kenyang.

Baca Juga: Mudah Dilakukan, Inilah 7 Cara Merawat Payudara Anda Untuk Tetap Sihat!

Petua senaman untuk membentuk payudara yang penuh dan kencang

Sekiranya anda ingin mempunyai payudara yang lebih besar, lebih kencang, dan kenyang, meletakkan harapan pada apa yang anda makan tidak mencukupi.

Berikut adalah beberapa petua pergerakan sukan untuk membentuk payudara yang lebih besar, lebih kenyang dan kencang:

1. Latihan pengembangan dada

Senaman tidak akan menjadikan payudara anda lebih kenyang. Walau bagaimanapun, senaman yang betul boleh menjadi sangat berkesan untuk mengembangkan otot dada di bawah payudara, serta otot belakang dan bahu.

Nanti ini dapat membantu payudara anda kelihatan lebih besar, lebih tinggi, dan lebih kencang. Beberapa latihan yang patut dicuba termasuk:

  • Tekanan dinding
  • Pushup
  • Sambungan akhbar dada
  • Cobra Pose

2. Memperbaiki postur

Postur badan yang baik secara fizikal tidak akan menjadikan payudara anda lebih besar. Walau bagaimanapun, ia dapat meningkatkan penampilan keseluruhan.

Postur yang baik juga menyokong keseimbangan, kekuatan, dan kelenturan. Ia juga membantu menguatkan otot perut dan belakang.

Baca juga: Benarkah tidur tanpa coli lebih sihat? Ketahui Fakta!

3. Pertimbangkan untuk membeli coli baru

Ramai wanita memakai ukuran coli yang salah. Bra yang terlalu ketat boleh membuatkan payudara anda kelihatan rata dan lebih kecil. Walaupun coli yang terlalu besar tidak akan menyokong payudara dengan baik, menjadikannya kelihatan kendur.

Memakai coli yang terlalu tua juga memudaratkan. Kerana coli telah meregang setelah mencuci banyak, ia tidak lagi sesuai dengan ukuran pada label.

Pertimbangkan untuk membeli coli baru dengan ukuran yang tepat yang akan menonjolkan payudara, menjadikannya kelihatan terbaik, tidak kira saiznya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rundingan mengenai pembedahan plastik dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!