Kesihatan

Kenali masa subur lelaki, ini adalah masa yang tepat untuk bercinta

Tidak seperti wanita, tempoh subur lelaki tidak berlaku dalam tempoh bulanan. Lebih lama daripada itu, tempoh subur lelaki berlaku pada musim dan waktu tahun ini.

Setakat ini, kebuntuan dalam melahirkan anak sering disalahkan kepada wanita. Tanpa menyedarinya, lelaki juga mempunyai peranan sekiranya masalah kesuburan.

Dengan mengetahui tahap kesihatan dan subur lelaki, kemampuan persenyawaan berlaku lebih besar. Pada lelaki, tempoh subur dilihat berdasarkan jumlah sperma yang dikeluarkan.

Bilakah lelaki lebih subur?

Berdasarkan pengeluaran sperma, masa subur lelaki biasanya berlaku pada bulan-bulan ketika cuaca sejuk atau sejuk. Pada masa ini badan lebih santai dan tahap sperma lebih tinggi daripada waktu lain.

Menurut Amos Grunebaum, Profesor Obstetrik dan Ginekologi, beberapa teori yang menyokong ini adalah bahawa pada masa lalu lelaki adalah yang sering bekerja keras pada musim panas.

Kerana keletihan dengan pekerjaan seperti menebang pokok, membersihkan tanah, mengurus ternakan, kehidupan seksual menjadi terpinggir.

Seks biasanya dilakukan pada waktu pagi ketika mereka mempunyai waktu yang cukup untuk berehat, atau pada musim sejuk, ketika tidak ada pekerjaan yang lebih banyak daripada musim panas.

Masa subur lelaki puncak

Kesuburan lelaki juga dipengaruhi oleh usia, anda tahu. Merujuk kepada hasil penyelidikan yang dilakukan di Israel, puncak kesuburan lelaki berlaku antara usia 30 hingga 35 tahun.

Dalam mengetahuinya, para penyelidik menganalisis kualiti air mani keseluruhan peserta, termasuk berapa kerap mereka melakukan hubungan seksual.

Ini penting untuk analisis, kerana menghentikan hubungan seksual dapat mengurangkan kualiti air mani. Sebaliknya, melakukan hubungan seks yang kerap boleh menghasilkan sperma yang lebih sihat.

Para penyelidik juga mendapati fakta bahawa kuantiti air mani keseluruhan akan paling rendah setelah lelaki itu memasuki usia 55 tahun.

Keupayaan untuk menggerakkan sperma dipengaruhi oleh usia

Para penyelidik mendapati bahawa pergerakan sperma juga dipengaruhi oleh usia. Semakin tua lelaki, semakin rendah kemampuan sperma untuk bergerak mencari telur semasa persenyawaan.

Keupayaan pergerakan sperma berada dalam keadaan terbaik sebelum tempoh subur lelaki, iaitu pada usia 25 tahun. Sementara itu, dalam tempoh subur, iaitu 30 hingga 35 tahun, kemampuan menggerakkan sperma masih boleh dikatakan baik.

Begitu juga, ketika sperma telah menurun jumlahnya setelah usia 55 tahun, kemampuan untuk menggerakkan sperma juga menurun. Dan menurut kajian, pengurangannya adalah 54 peratus.

Risiko masalah genetik

Selain penurunan kualiti air mani, setelah masa subur, lelaki berpotensi menghasilkan masalah genetik pada keturunan. Teori ini ditemui oleh penyelidik di Laboratorium Nasional Lawrence Livermore (LLNL) dan University of California.

Para penyelidik menyatakan bahawa gangguan genetik meningkat dengan usia pada lelaki. Masalah genetik ini boleh menyebabkan:

  • Kesuburan menurun
  • Peluang keguguran meningkat
  • Meningkatkan risiko kelahiran mati

Bukan hanya masalah kemandulan, semakin banyak lelaki melalui masa subur mereka, mereka boleh menyebarkan masalah genetik kepada anak-anak mereka.

Gabungan dengan usia wanita

Risiko masalah kelahiran akan meningkat sekiranya ada kombinasi dengan usia wanita. Kerana seperti lelaki, semakin tua wanita, semakin tinggi masalah kelahiran yang boleh berlaku.

Satu kajian dari The Journal of Urology mendapati bahawa 50% masalah sindrom Down berpunca dari pihak ayah. Para penyelidik melihat bahawa jika wanita itu berumur 35 tahun, faktor kesuburan bapa adalah penting untuk dipertimbangkan.

Sebenarnya, sindrom Down bukan satu-satunya masalah yang timbul kerana penurunan kesuburan kerana usia lelaki. Sekurang-kurangnya terdapat beberapa gangguan yang diwarisi, iaitu:

  • Autisme
  • Gangguan bipolar
  • Skizofrenia
  • Achondroplasia, atau bentuk badan kerdil
  • Leukemia pada kanak-kanak

Sentiasa perhatikan masa subur, termasuk pada lelaki sehingga kesihatan rahim dan bayi yang dilahirkan jauh dari risiko penyakit dan kelainan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!