Kesihatan

Pilih Ultrasound 4 Dimensi atau 3 Dimensi? Ayuh, ketahui perbezaannya!

Prosedur ultrasonografi (USG) sudah tentu biasa, terutama bagi wanita hamil. Kerana salah satu kegunaan ultrasound adalah untuk memantau keadaan bayi dalam kandungan. Ultrasound 3 dimensi jenis ini adalah salah satu yang paling banyak digunakan, selain ultrasound 4 dimensi.

Sekiranya kedua-duanya dapat melihat pertumbuhan dan keadaan bayi, apa bezanya dan mana yang harus anda pilih? Untuk memahami perbezaan antara ultrasound 4 dimensi dan 3 dimensi, berikut adalah ulasan.

Perbezaan antara Ultrasound 3D dan Ultrasound 4D

Pemeriksaan ultrabunyi dilakukan dengan mengirim gelombang suara frekuensi tinggi melalui alat yang disebut transduser. Gelombang suara kemudian diubah menjadi gambar atau video bayi.

Pemeriksaan ultrabunyi untuk kehamilan secara amnya dilakukan untuk menilai kesihatan janin. Contohnya, untuk mengetahui anatomi bayi. Kecacatan kelahiran atau keadaan khas, seperti lokasi plasenta yang menyekat saluran kelahiran, juga dapat dikesan melalui ultrasound.

Di samping itu, beberapa keadaan yang dapat dikesan oleh ultrasound termasuk:

 • Zaman kehamilan
 • Masalah dengan rahim, ovari, dan serviks
 • Bilangan janin yang dikandung
 • Degupan jantung bayi
 • Keadaan cecair amniotik
 • Tanda-tanda sindrom Down
 • Jantina bayi

Walau bagaimanapun, sebelum melakukan pemeriksaan, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai jenis ultrasound 3 dimensi dan 4 dimensi.

Ultrasound 3D

Ultrasound jenis ini adalah teknologi yang lebih baru daripada ultrasound 2 dimensi. Ultrasound 2 dimensi juga menggunakan gelombang bunyi, tetapi hasilnya hanya gambar 2 dimensi.

Sementara itu, seperti namanya, ultrasound 3 dimensi memberikan gambar bayi 3 dimensi. Oleh itu, ibu bapa dapat melihat bentuk bayi dengan lebih jelas, seperti bentuk mulut dan hidung bayi. Di samping itu, kehadiran kecacatan seperti bibir sumbing dapat dikesan semasa pemeriksaan ini.

Ultrasound 4 dimensi

Pada pemeriksaan ultrasound 3 dimensi, hasil gambar sudah kelihatan nyata, tetapi jika anda melakukan ultrasound 4 dimensi, ia akan terasa lebih hidup. Kerana gambar boleh bergerak, seperti video. Contohnya, menunjukkan bayi menguap, bayi menjulurkan lidahnya atau menghisap jarinya.

Di samping itu, hasil penggambaran bayi juga dianggap lebih terperinci. Sehingga doktor dapat mengetahui kelainan bayi yang lain, sehingga doktor dapat menyiapkan langkah selanjutnya sekiranya ada masalah yang dikesan.

Yang mana lebih baik, ultrasound 3D atau 4D?

Pemeriksaan ultrabunyi dilakukan untuk mengetahui keadaan dan perkembangan bayi. Tidak ada peraturan yang pasti untuk melakukan ultrasound 3 dimensi atau 4 dimensi. Semasa ultrasound untuk kesihatan, wanita hamil boleh memilih salah satu daripada dua jenis tersebut.

Pada masa ini, ramai ibu bapa melakukan ultrasound 4 dimensi kerana mereka merasakan hasilnya lebih menyenangkan, kerana mereka dapat segera melihat pergerakan bayi. Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak mengesyorkan melakukan ultrasound hanya untuk keseronokan atau kenangan.

Melakukan ultrasound mempunyai tujuan untuk menilai kesihatan janin, seperti ukuran lilitan kepala janin, keliling perut, berat badan, hingga kelengkapan anatomi lain. Oleh itu, ia perlu dilakukan sesuai keperluan dan juga harus sesuai dengan protokol kesihatan yang ditentukan.

Di Amerika Syarikat, pegawai perubatan yang melakukan ultrasound mesti mengikuti protokol Serendah Yang Boleh dicapai (Alara). Alara menggunakan prinsip itu, tidak kira seberapa kecil pendedahan yang diterima, jika faedahnya tidak dirasakan dengan segera, maka harus dielakkan.

"Walaupun tidak ada banyak bukti mengenai kesan ultrasound, penggunaan perangkat ini harus dilakukan dengan hati-hati dan dilakukan oleh penyedia penjagaan kesihatan yang terlatih," kata Shahram Vaezy, Ph.D, pakar bioperubatan, seperti yang dikutip dari Laman web FDA.

Bilakah anda mesti menjalani ultrasound?

Seperti yang telah disebutkan, ultrasound 3 dimensi atau ultrasound 4 dimensi dapat dilakukan untuk tujuan memantau kesihatan. Supaya dapat dilakukan sepanjang kehamilan bila diperlukan. Beberapa waktu yang biasanya digunakan untuk ultrasound termasuk:

Trimester pertama dengan tujuan:

 • Mengesahkan kehamilan yang sihat
 • Periksa kadar degupan jantung bayi
 • Mengira usia kehamilan
 • Pastikan tidak ada kehamilan ektopik

Trimester kedua dengan tujuan:

 • Cari kehadiran atau ketiadaan kecacatan kelahiran
 • Ketahui sama ada terdapat kelainan struktur
 • Mengesahkan bilangan janin, kemungkinan kembar
 • Periksa keadaan cecair ketuban
 • Menjamin kesihatan janin dan ibu

Trimester ketiga dengan tujuan:

 • Sahkan lokasi plasenta
 • Memastikan bahawa tidak ada kematian bayi di rahim atau dalam bahasa perubatan dipanggil kematian janin intrauterin (IUFD)
 • Memerhatikan pertumbuhan bayi
 • Memerhatikan keabnormalan rahim ibu atau pelvis

Walau bagaimanapun, selain masa yang telah disebutkan, wanita hamil boleh melakukan ultrasound 3 dimensi atau ultrasound 4 dimensi antara usia 27 minggu dan sebelum 32 minggu kehamilan.

Sebabnya, jika dilakukan sebelum 27 minggu, bayi tidak mempunyai banyak lemak, sehingga penampilan akan menunjukkan bentuk tulang yang jelas.

Sementara itu, jika pemeriksaan ultrasound dilakukan setelah 32 minggu, kepala bayi mungkin memasuki pelvis. Jadi hasilnya tidak akan menunjukkan wajah bayi.

Berapakah kos untuk menjalani ultrasound?

Harga untuk pemeriksaan berbeza-beza, bergantung pada tempat ultrasound dilakukan. Seperti yang dilaporkan oleh Nakita, beberapa rumah sakit di Jakarta memiliki harga ultrasound 4 dimensi dari Rp 120.000 hingga Rp 300.000.

Walau bagaimanapun, harganya bukanlah penanda aras yang pasti. Oleh kerana ada juga hospital yang menyediakan lebih banyak kemudahan, sehingga kisaran harganya dapat mencapai jutaan rupiah.

Sementara itu, untuk melakukan pemeriksaan ultrasound 3 dimensi, tarifnya akan lebih murah daripada ultrasound 4 dimensi, mulai dari kisaran Rp. 100,000. Ini adalah penjelasan mengenai ultrasound 4 dimensi dan 3 dimensi.

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!