Kesihatan

Cara Diet Karbohidrat yang Mudah untuk Mempercepat Penurunan Berat Badan & Kekal Cergas

Cara makan karbohidrat yang betul dapat membantu menurunkan berat badan dengan berkesan, anda tahu! Ya, beberapa diet rendah karbohidrat juga mempunyai manfaat kesihatan selain penurunan berat badan seperti mengurangkan faktor risiko yang berkaitan dengan diabetes jenis 2 dan sindrom metabolik.

Seperti namanya, diet karbohidrat dilakukan dengan menghadkan jenis dan jumlah karbohidrat yang dimakan. Baiklah, untuk lebih jelasnya, mari kita lihat beberapa cara diet dengan mengurangkan karbohidrat yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Sebelum menjadi lebih serius, memahami bagaimana penularan HIV adalah permulaan pencegahan

Bagaimana cara diet karbohidrat yang betul?

Diet rendah karbohidrat cenderung menyebabkan penurunan berat badan lebih banyak sekurang-kurangnya dalam jangka pendek. Karbohidrat adalah sejenis makronutrien penghasil kalori yang terdapat dalam banyak makanan dan minuman.

Pada asasnya, tubuh memerlukan karbohidrat sebagai sumber bahan bakar utama. Karbohidrat kompleks atau kanji dipecah menjadi gula sederhana semasa pencernaan.

Selepas itu, ia diserap ke dalam aliran darah yang dikenali sebagai gula darah atau glukosa. Namun, peningkatan kadar gula dalam darah dapat memicu tubuh melepaskan insulin.

Oleh kerana itu, banyak orang menjalani diet rendah karbohidrat untuk menurunkan kadar insulin. Menurut Mayo Clinic, beberapa sumber karbohidrat semula jadi termasuk biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran. Cara diet karbohidrat yang boleh hidup termasuk yang berikut:

Diet rendah karbohidrat biasa

Diet rendah karbohidrat dilakukan dengan mengurangkan atau mengehadkan pengambilan dan mengambil lebih banyak protein.

Pengambilan karbohidrat yang disyorkan setiap hari biasanya bergantung pada tujuan dan pilihan anda. Berikut ini adalah diet rendah karbohidrat khas yang disesuaikan dengan julat pengambilan.

  • Julat 100 hingga 150 gram

Jangkauan yang dimaksudkan adalah untuk penyelenggaraan berat badan atau senaman intensiti tinggi. Walau bagaimanapun, badan masih memberi ruang untuk buah dan beberapa makanan berkanji seperti kentang.

  • Julat 50 hingga 100 gram

Julat ini bertujuan untuk penurunan berat badan yang perlahan dan stabil atau penyelenggaraan berat badan. Oleh itu, badan masih menyediakan banyak ruang untuk masih boleh makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

  • Di bawah 50 gram

Pengambilan karbohidrat dengan mengehadkan pengambilan pada julat di bawah 50 gram diarahkan pada penurunan berat badan yang cepat. Pengambilan sayur-sayuran masih boleh dilakukan tetapi hadkan pengambilan buah yang rendah pada indeks glisemik.

Diet ketogenik

Diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak juga dikenali sebagai diet ketogenik. Makanan ini bertujuan untuk menjaga rendah karbohidrat sehingga tubuh dapat memasuki keadaan metabolik yang disebut ketosis.

Dalam keadaan ini, kadar insulin menurun dan tubuh akan mengeluarkan sejumlah besar asid lemak dari simpanannya. Asid lemak ini dipindahkan ke hati yang mengubahnya menjadi keton.

Keton adalah molekul larut air yang dapat melintasi penghalang darah-otak dan membekalkan tenaga.

Diet ketogenik melibatkan makan makanan yang tinggi protein dan lemak di mana karbohidrat akan terhad kepada kurang dari 50 gram sehari. Terdapat dua jenis diet ketogenik yang boleh dilakukan, iaitu diet ketogenik sasaran atau TKD dan diet ketogenik kitaran atau CKD.

Makanan Mediterranean

Diet rendah karbohidrat lain yang boleh diikuti adalah Mediterranean. Satu kajian menunjukkan bahawa diet ini dapat membantu mencegah penyakit jantung, barah payudara, dan diabetes jenis 2.

Diet Mediterranean rendah karbohidrat dengan menghadkan makanan berkarbohidrat tinggi, seperti biji-bijian. Walau bagaimanapun, tidak seperti diet rendah karbohidrat jenis ini menekankan ikan berlemak berbanding daging merah.

Diet Mediterranean rendah karbohidrat mungkin lebih baik untuk pencegahan penyakit jantung daripada diet lain. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan faedah diet Mediterranean dengan lebih jelas.

Baca juga: Sudah Datang dari China, Indonesia Bersedia untuk Ujian Klinikal Vaksin Sinovac Corona

Karbohidrat sifar

Sebilangan orang lebih suka menyingkirkan semua karbohidrat dari makanan dan hanya merangkumi makanan haiwan. Orang yang mengikuti diet tanpa karbohidrat hanya akan makan beberapa makanan, seperti daging, ikan, telur, dan lemak haiwan.

Tidak ada kajian terbaru yang menunjukkan bahawa diet tanpa karbohidrat adalah selamat. Walau bagaimanapun, kajian kes tahun 1930 mendapati bahawa dua lelaki yang tidak makan apa-apa selain daging selama setahun tetap dalam keadaan sihat.

Diet nol-karbohidrat umumnya kekurangan beberapa nutrien penting, seperti vitamin C dan serat. Oleh kerana itu, tidak ada kajian yang berkualiti terhadap diet ini dan biasanya tidak digalakkan lebih kerap daripada tidak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!