Kesihatan

Pedih ulu hati bukanlah penyakit, kenali 5 gejala berikut

Hampir semua orang mengalami pedih ulu hati. Dalam situasi tertentu, panas dalaman tidak selesa dan mengganggu aktiviti harian. Mengetahui ciri-ciri panas yang mendalam dapat memudahkan anda menghadapinya.

Apakah tanda-tanda panas dalaman yang paling biasa? Dan, bagaimana melegakan setiap gejala? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Panas dalam sekilas

Pada asasnya, panas dalaman adalah istilah yang tidak diketahui dalam dunia perubatan. Maksudnya, keadaan ini bukan penyakit, tetapi gejala gangguan kesihatan tertentu, seperti sakit tekak, selesema, alergi, jangkitan virus, dan lain-lain.

Petikan HealthHub, Istilah panas itu sendiri hanya digunakan oleh orang Asia, bermula dari kata 'panas' dan 'penyejukan' yang diperkenalkan dalam perubatan tradisional Cina.

Katakanlah 'panas' merujuk kepada kebiasaan memakan makanan panas yang dapat merangsang reaksi badan seperti sakit tekak, kerengsaan bahagian dalam mulut, dan sariawan. Walaupun begitu, panas dalaman boleh berlaku ketika badan berada pada suhu normal, alias tidak demam.

Baca juga: Menderita Panas Dalaman? Berikut adalah pelbagai ubat semula jadi dan perubatan untuk melegakannya

Ciri-ciri haba dalaman yang paling biasa

Ciri-ciri haba dalaman berbeza-beza, tetapi secara umum ia berlaku hampir keseluruhannya di dalam mulut. Bermula dari bibir yang pecah-pecah, kemerahan muncul, hingga keradangan di kerongkong.

1. Bibir pecah

Bibir yang pecah-pecah adalah salah satu tanda panas yang mendalam. Keadaan ini disebabkan oleh kulit kering di bibir. Petikan garis kesihatan, Bibir tidak mempunyai kelenjar minyak seperti kulit yang lain.

Apabila terdapat panas dalaman, tahap kelembapan bibir akan menurun. Ini juga dapat diperburuk oleh kebiasaan menggigit bibir anda walaupun anda tidak menyedarinya.

Cara terbaik untuk mengatasi ini adalah dengan minum lebih banyak air. Air dapat meningkatkan kelembapan pada kulit bibir. Selain itu, hadkan juga pendedahan cahaya matahari. Pendedahan cahaya matahari langsung boleh menyebabkan kulit menjadi kering.

2. Sensasi panas di mulut

Ciri panas dalaman yang seterusnya adalah sensasi terbakar di mulut. Keadaan ini boleh disebabkan oleh keradangan dan reaksi tubuh terhadap makanan tertentu. Sensasi terbakar ini dapat dirasakan di semua bahagian mulut, dari belakang bibir hingga ke pangkal tekak.

Meningkatkan pengambilan air adalah kaedah terbaik untuk melegakannya. Juga, elakkan buah pedas, berasid, dan sitrus. Anda juga boleh menggunakan ubat gigi dengan ekstrak daun pudina yang menyegarkan.

3. Ciri-ciri haba dalaman dalam bentuk sariawan

Luka canker sebagai ciri panas dalaman. Sumber gambar: www.asianetnews.com

Luka canker adalah gejala panas dalaman yang mudah dikesan, dicirikan oleh munculnya benjolan atau sakit di mulut, tepat di belakang bibir. Pada peringkat ringan, sariawan mungkin tidak menyakitkan.

Tetapi jika ia membesar, rasa sakit akan sangat ketara. Akibatnya, anda akan sukar menggerakkan bibir, bercakap dan makan.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, sariawan, juga dikenali sebagai stomatitis aphthous, dapat dirawat dengan ubat oral atau topikal.

Baca juga: Menyukarkan makan, Ketahui punca-punca sariawan dan bagaimana cara mencegahnya

4. Kesukaran menelan makanan dan minuman

Dalam kebanyakan kes, orang yang mengalami pedih ulu hati akan sukar menelan sesuatu. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, yang paling biasa adalah keradangan.

Keradangan di tekak, atau yang dikenali sebagai faringitis, boleh menyakitkan jika anda makan dan minum. Sekiranya diperhatikan, akan kelihatan warna kemerahan ketika keadaan semakin teruk.

Untuk melegakannya, anda boleh berkumur menggunakan air garam, minum lebih banyak air suam, dan cukup tidur.

5. tekak gatal

Ciri panas yang terakhir adalah tekak gatal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pengambilan makanan tertentu yang boleh menyebabkan kerengsaan, seperti masam, pedas, dan panas. Pada tahap yang teruk, tekak gatal dapat membuat anda batuk.

Cara terbaik untuk merawat keadaan ini adalah dengan meningkatkan pengambilan cecair anda dan berkumur dengan air garam.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah 6 penyebab tekak gatal yang membuat anda tidak selesa

Nah, itulah lima ciri panas yang paling biasa. Untuk mengurangkan pedih ulu hati, ambil langkah berjaga-jaga dengan menghadkan makanan pedas, panas, dan berasid. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, segera hubungi doktor, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!