Kesihatan

Ketahui Khasiat Khas Strawberry, Mengekalkan Fungsi Otak dan Jantung

Strawberry dikenali sebagai buah yang rasanya segar dan mempunyai bentuk yang unik seperti jantung. Di sebalik rasanya yang enak, tahukah anda bahawa strawberi mempunyai banyak faedah untuk merawat kesihatan badan? Apakah faedah strawberi?

Baca Juga: Mengalami Mual Semasa Kehamilan? Tidak Perlu Bimbang, Atasi Dengan Cara Ini

Ketahui kandungan nutrien strawberi

Maklumat mengenai kandungan nutrien strawberi. (Foto: //www.shutterstock.com/)

Gambar di atas menunjukkan kandungan dalam 100 gram strawberi. Bermula dari vitamin, mineral, karbohidrat hingga lemak dan protein. Walaupun dikenali sebagai sumber vitamin C, strawberi menyimpan banyak kandungan lain yang penting untuk tubuh.

Khasiat strawberi untuk kesihatan

Makan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah cara yang kuat untuk menjaga kesihatan. Malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan pengambilan buah dan sayur-sayuran mencapai sekurang-kurangnya 400 gram sehari.

Sekarang untuk memenuhi pengambilan ini, anda boleh mengambil strawberi setiap hari kerana buah ini mengandungi beberapa faedah yang telah diuji. Inilah maklumat lebih lanjut!

1. Kebaikan strawberi mengekalkan kestabilan gula dalam darah

Sebenarnya, strawberi adalah pilihan buah yang sihat untuk pesakit diabetes. Ini kerana kandungan serat buah ini yang tinggi dapat membantu mengatur gula dalam darah dan tetap stabil.

Bukan hanya itu, serat juga dapat meningkatkan rasa kenyang sehingga setelah makan strawberi anda dapat merasa kenyang lebih lama. Kesannya, keinginan untuk makanan ringan dapat dikurangkan. Dengan cara itu gula darah dalam badan akan terhindar dari lonjakan drastik.

Walaupun selamat untuk dimakan bagi penderita diabetes, bahagian yang dipelihara harus dijaga. Jangan keterlaluan.

2. Mencegah barah

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa beri, termasuk strawberi, dapat membantu mencegah jenis barah tertentu. Ini boleh berlaku kerana strawberi mempunyai kemampuan untuk melawan keradangan serta jumlah radikal bebas yang berlebihan di dalam badan.

Bahkan strawberi terbukti dapat menghalang pembentukan tumor pada haiwan dengan kanser mulut dan sel barah hati manusia. Keupayaan ini dianggap disebabkan oleh kehadiran asid ellagic dan ellagitannins dalam strawberi.

Walaupun begitu, penyelidikan lain yang berkaitan dengan faedah strawberi untuk manusia masih perlu dilakukan lebih jauh.

Baca juga: Kaya dengan Antioksidan, Manfaat Delima untuk Tubuh Banyak

3. Khasiat strawberi mencegah penyakit jantung

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa di dunia. Tetapi tahukah anda bahawa makan strawberi sebenarnya dapat mencegah pelbagai penyakit jantung?

Setelah diteliti, strawberi mempunyai pelbagai kandungan seperti quercetin, anthocyanin, polifenol, kalium dan serat. Kandungannya bagus untuk mengurangkan risiko penyakit jantung badan. Bermula dari serangan jantung (infark miokard) hingga penyempitan saluran darah (aterosklerosis).

4. Mengurangkan risiko strok

Buah-buahan yang termasuk dalam kumpulan beri juga dapat mengurangkan risiko anda terkena strok. Kandungan kalium dalam strawberi mampu melebarkan saluran darah sehingga aliran darah ke otak tidak tersekat. Inilah sebabnya mengapa risiko strok akan dikurangkan.

5. Meningkatkan daya ketahanan badan

Strawberry juga dikenali sebagai buah dengan kandungan vitamin C yang tinggi. Tidak hairanlah bahawa buah yang satu ini efektif dalam membantu tubuh melawan virus, terutama dari selsema.Selain itu, vitamin C juga dapat bertindak sebagai antioksidan dan meneutralkan radikal bebas yang merosakkan DNA yang sihat.

6. Mengurangkan sembelit

Makan buah-buahan yang kaya dengan kandungan air seperti strawberi, anggur, tembikai, dan cantaloupe dapat membantu menghidrasi badan. Selain itu, strawberi juga kaya dengan serat yang dapat membantu tubuh anda membuang air besar secara berkala.

Pengambilan serat sangat penting untuk mengurangkan sembelit dan mengekalkan konsistensi najis yang dikeluarkan oleh badan.

7. Menjaga kesihatan otak

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan strawberi secara berkala dapat membantu kesihatan otak bekerja dengan optimum. Ini boleh berlaku kerana kandungan antioksidan dalam strawberi dapat meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh. Termasuk otak.

Bagaimana, sudah mengetahui pelbagai faedah di sebalik buah kecil ini? Jangan teragak-agak untuk makan strawberi setiap hari dan rasakan faedah yang baik untuk badan anda.

Tetapi ingat bahawa makan buah strawberi adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan faedahnya.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan Doktor Baik. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!