Kesihatan

Mengenal Krav Maga: Seni Mempertahankan Diri untuk Mengatasi Jenayah Jalanan

Selama ini, beberapa orang mungkin hanya mengetahui beberapa seni mempertahankan diri yang dipertandingkan dalam kejuaraan utama, seperti pencak silat, karate, wushu, dan jujitsu. Sebenarnya, masih banyak seni mempertahankan diri tidak kurang menarik dan sihat. Salah satunya adalah Krav Maga.

Seperti apa Krav Maga? Apa faedah yang dapat diperoleh jika anda melakukannya dengan kerap? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu Krav Maga?

Krav Maga adalah sejenis seni mempertahankan diri yang merangkumi pergerakan dan teknik pertahanan. Sukan ini pertama kali diperkenalkan di Israel pada tahun 1940-an kepada tentera. Sejak itu, krav maga telah menjadi popular di banyak negara, termasuk Amerika Syarikat.

Pada dasarnya, krav maga diciptakan sebagai bentuk perlindungan terhadap jenayah jalanan. Oleh itu, teknik dan pergerakan seni mempertahankan diri ini bergantung pada refleks badan dan mensasarkan kelemahan dan kelalaian lawan.

Sama seperti beberapa jenis seni mempertahankan diri Sebaliknya, Krav Maga juga dapat menggunakan senjata atau alat peraga yang dapat digunakan untuk membantu melumpuhkan lawan, salah satunya adalah pisau.

Namun, hari demi hari, krav maga berkembang menjadi sukan dengan banyak tujuan. Petikan Kesihatan Setiap Hari, Pada masa ini, Krav Maga juga berfungsi sebagai sukan untuk menyokong kesihatan kardiovaskular dan merupakan elemen dalam yoga.

Teknik Latihan Krav Maga

Teknik di Krav Maga. Sumber foto: Shutterstock.

Krav maga adalah seni mempertahankan diri intensiti tinggi yang membakar kalori dan menyokong pembinaan otot. Ini kerana teknik penting untuk dikuasai merangkumi tendangan dan pukulan.

Seperti kebanyakan seni mempertahankan diri, sesi latihan krav maga dimulakan dengan pemanasan dan berakhir dengan penyejukan, dengan banyak latihan aerobik di tengah. Krav Maga sesuai untuk semua peringkat umur, termasuk kanak-kanak.

Perbezaannya dengan seni mempertahankan diri yang lain, krav maga tidak memerlukan pakaian seragam atau pakaian khas seperti karate, jujitsu, dan wushu. Anda boleh memakai sebarang pakaian selagi anda merasa selesa. Sneakers mungkin diperlukan untuk melindungi kaki dari kecederaan.

Kelebihan seni mempertahankan diri krav maga

Terdapat banyak faedah yang anda dapat dari latihan krav maga. Bukan hanya fizikal, seni mempertahankan diri ini juga boleh memberi kesan positif terhadap keadaan psikologi anda. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dari mengamalkan krav maga secara berkala:

1. Meningkatkan ketenangan dan keyakinan

Seperti yang telah disebutkan, krav maga adalah seni mempertahankan diri yang memfokuskan diri untuk melindungi terhadap jenayah jalanan. Ini bermaksud dengan menguasai sukan ini, anda mungkin lebih bersedia dan tenang menghadapi sesuatu yang sebelum ini tidak dapat difikirkan.

Begitu juga dengan keyakinan diri. Sebilangan mangsa buli atau jenayah lain biasanya mengalami krisis keyakinan. Dengan menguasai teknik krav maga, anda dapat lebih yakin untuk mengatasi semua 'gangguan' ini.

2. Meningkatkan kesedaran

Mengandalkan ketenangan saja tidaklah cukup, perlu waspada untuk berada di lingkungan yang berisiko tinggi melakukan jenayah. Semasa mengejar krav maga, anda akan dilatih untuk meningkatkan kesedaran (kesedaran) untuk menjangkakan kemungkinan ancaman di sekitar.

Bukan hanya jenayah, kesedaran yang tinggi ini bahkan dapat menyelamatkan anda dari keadaan berbahaya lain yang tidak dijangka, seperti kemalangan kereta.

3. Badan dan jantung yang sihat

Hampir semua sukan mempunyai tujuan yang sama, iaitu menjaga kecergasan fizikal. Teknik asas krav maga dapat membuat anda berpeluh lebih cepat, seperti pergerakan atau senaman aerobik.

Bukan hanya kecergasan, krav maga juga dapat membantu menjaga kesihatan beberapa organ penting dalam tubuh, salah satunya adalah jantung.

mengikut Persatuan Jantung Amerika, Latihan berkala sekurang-kurangnya 150 minit seminggu dapat mengoptimumkan peredaran darah dan prestasi organ kardiovaskular.

Baca juga: 5 sukan yang dapat membantu menghilangkan tekanan, apakah itu?

4. Membantu menghilangkan tekanan

Sekiranya anda sering mengalami pemikiran tertekan yang menyebabkan tekanan, cubalah krav maga.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, aktiviti fizikal yang kuat seperti krav maga dapat merangsang tubuh untuk mengeluarkan lebih banyak hormon keseronokan.

Hormon keseronokan yang dimaksudkan adalah endorfin, serotonin, dan dopamin. Pembebasan ketiga-tiga bahan kimia semula jadi ini dalam tubuh dapat menekan tahap kortisol, hormon stres.

Itulah ulasan sukan seni mempertahankan diri krav maga dan faedah yang anda dapat. Melakukannya secara teratur bukan sahaja membuat fizikal lebih sihat, tetapi juga keadaan psikologi yang sihat.

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui perkhidmatan Good Doctor dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!