Kesihatan

Pembedahan Bypass Jantung: Prosedur, Risiko dan Anggaran Kos

Jantung mempunyai peranan penting untuk tubuh. Apabila fungsi jantung terganggu, tentu jantung tidak dapat berfungsi dengan baik.

Nah, pembedahan pintasan jantung adalah prosedur yang dilakukan untuk merawat penyumbatan pada saluran darah yang mengangkut darah ke otot jantung.

Baca juga: Hati koronari

Apakah pembedahan pintasan jantung?

Pembedahan pintasan jantung atau cantuman pintasan arteri koronari (CABG) adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk mengubati penyakit jantung koronari.

Prosedur ini dilakukan untuk mengalihkan darah di bahagian arteri utama yang menyempit atau tersumbat. Ini untuk meningkatkan aliran darah dan bekalan oksigen ke jantung.

Penyakit jantung koronari adalah keadaan di mana terdapat penyempitan atau penyumbatan satu atau lebih arteri koronari yang membekalkan darah beroksigen ke jantung.

Perlu diingat, jika arteri tersekat atau aliran darah tersumbat, jantung tidak dapat berfungsi dengan baik, yang boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Bagaimana proses pembedahan pintasan jantung?

Pembedahan ini tidak dapat menyembuhkan penyakit jantung yang menyebabkan penyumbatan, seperti aterosklerosis atau penyakit arteri koronari. Namun, tindakan ini dilakukan untuk melegakan simptom, seperti sakit dada atau sesak nafas.

Prosedur pembedahan pintasan jantung melibatkan pengambilan saluran darah dari bahagian badan yang lain, biasanya dada, kaki, atau lengan. Saluran darah kemudian diletakkan di arteri koronari di atas atau di bawah kawasan di mana penyempitan atau penyumbatan berlaku.

Ini bertujuan untuk mengembalikan aliran darah normal ke jantung dengan membuat jalan pintas di sekitar arteri yang tersumbat. Saluran darah baru ini dikenali sebagai cantuman. Graft mewujudkan jalan baru untuk membawa darah beroksigen ke jantung.

Jumlah cantuman Jumlah yang diperlukan bergantung pada tahap keparahan keadaan dan berapa banyak arteri koronari menyempit.

Risiko pembedahan pintasan jantung

Pembedahan pintasan jantung adalah pembedahan jantung terbuka. Iaitu, pembedahan di dada dilakukan untuk sampai ke jantung. Beberapa risiko atau komplikasi prosedur ini termasuk:

 • Berdarah
 • Irama jantung yang tidak teratur
 • Jangkitan
 • Kesukaran berfikir dengan jelas atau kehilangan ingatan, selalunya keadaan menjadi lebih baik dalam masa 6-12 bulan
 • Pembekuan darah
 • Kegagalan buah pinggang
 • Strok atau serangan jantung

Pada dasarnya, risiko terkena komplikasi boleh dikatakan rendah. Walau bagaimanapun, ini bergantung pada keadaan kesihatan pesakit sebelum operasi.

Risiko komplikasi mungkin lebih tinggi jika pembedahan dilakukan sebagai prosedur kecemasan. Selain itu, risikonya juga dapat meningkat jika anda mengalami keadaan perubatan lain seperti emfisema, penyakit ginjal, diabetes, atau arteri yang tersumbat di kaki.

Apakah kesan sampingan prosedur ini?

Melancarkan dari halaman NHS, prosedur ini mempunyai beberapa kesan sampingan. Berikut adalah kesan sampingan pembedahan.

 • Hilang selera makan
 • Sembelit
 • Sensasi bengkak atau kesemutan di kawasan di mana saluran darah telah dikeluarkan
 • Sakit otot
 • Sakit belakang
 • Berasa letih
 • Kesukaran tidur
 • Perubahan emosi

Pemulihan selepas operasi boleh memakan masa berminggu-minggu. Kesan sampingan boleh hilang dalam 4 hingga 6 minggu selepas pembedahan. Pemulihan bergantung pada kesihatan, usia dan tahap keadaan anda yang teruk.

Baca juga: 5 Ciri Kaedah Pembengkakan Jantung dan Rawatan untuk Mengubatinya

Persiapan untuk pembedahan pintasan jantung

Prosedur ini melibatkan beberapa persiapan yang diperlukan, termasuk:

Sebelum pembedahan

Sebelum operasi, doktor akan menerangkan prosedur yang akan dilakukan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dielakkan sebelum prosedur dijalankan. Antara lain adalah:

 • Berhenti mengambil aspirin 3 hari sebelum pembedahan dimulakan
 • Berhenti merokok. Kerana merokok boleh menimbulkan lendir di paru-paru yang boleh mengganggu proses pemulihan
 • Elakkan makan atau minum selepas tengah malam pada hari pembedahan akan dilakukan
 • Ikuti arahan lain yang diberikan oleh doktor

Semasa operasi

Secara amnya, pembedahan pintasan jantung memakan masa sekitar 3 hingga 6 jam dan memerlukan anestesia umum.

Sebilangan besar pembedahan dilakukan melalui sayatan di dada, sementara mesin jantung dan paru-paru memastikan darah dan oksigen mengalir ke seluruh badan. Ini disebut sebagai pembedahan pintasan koronari pada pam, seperti yang dilaporkan oleh Klinik Mayo.

Pakar bedah akan membuat sayatan di bahagian tengah dada, kemudian membuka tulang rusuk sehingga mereka dapat sampai ke jantung. Kemudian, doktor akan membuang saluran darah yang sihat, selalunya dari dalam dinding dada atau kaki bawah.

Kemudian hujung saluran darah akan diletakkan di atas atau di bawah arteri yang tersumbat, sehingga aliran darah dialihkan di sekitar bahagian arteri yang menyempit. Setelah pemindahan selesai, doktor akan memulihkan degupan jantung.

Selepas operasi

Pesakit akan masuk Unit Rawatan Rapi (ICU) selama satu hingga dua hari untuk memantau tanda-tanda penting. Setelah stabil, pesakit akan dipindahkan ke bilik lain.

Sebilangan besar orang memerlukan pemulihan sepenuhnya dalam 12 minggu pembedahan. Sekiranya setelah pulang ke rumah anda mengalami simptom berikut, anda harus segera berjumpa doktor.

 • Demam
 • Degupan jantung pantas
 • Kesakitan dada meningkat
 • Kemerahan atau pelepasan di sekitar sayatan

Berapa kos pembedahan pintasan jantung?

Harap maklum, kos untuk melakukan pembedahan pintasan jantung di setiap hospital adalah berbeza. Kos yang perlu disiapkan bermula dari Rp 150 juta. Sementara itu, kos untuk melaksanakan prosedur ini di luar negara memerlukan dana sekurang-kurangnya Rp 140 juta hingga Rp 500 juta.

Untuk lebih yakin mengenai kos, akan lebih baik jika anda bertanya terus ke setiap kemudahan kesihatan.

Itulah beberapa maklumat mengenai pembedahan pintasan jantung. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai prosedur ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!