Kesihatan

Kenali A-Spot, Titik Kepuasan Seksual Wanita selain G-Spot

Tempat Gräfenberg atau biasa dikenali sebagai G-Spot, adalah titik yang apabila dirangsang akan meningkatkan keseronokan seksual bagi wanita. Bagaimana dengan A-Spot?

A-Spot tidak begitu akrab dengan istilah G-Spot, tetapi kedua-duanya disebut sebagai sumber yang berkait rapat dengan kawasan sensitif dan dapat memberikan kepuasan seksual jika diberi rangsangan. Mari kita ketahui perbezaan antara keduanya.

Baca Juga: 8 Soalan Paling Lazim Mengenai Squirting aka Ejakulasi Wanita

Apa itu A-Spot dan bagaimana ia berbeza dengan G-Spot?

G-Spot sering disebut zon erogen pada wanita. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, sebilangan besar wanita melaporkan bahawa G-Spot yang dirangsang akan membangkitkan gairah seksual dan menghasilkan orgasme yang kuat pada wanita.

Sebilangan wanita percaya bahawa G-Spot berada di bahagian atas dinding vagina. G-Spot adalah 1 hingga 3 inci atau sekitar 2 hingga 7 sentimeter ke atas dinding faraj anterior, antara bukaan dan uretra.

Orang sering menyebutnya sebagai bagian dari "prostat" wanita, kerana wanita sebenarnya tidak mempunyai prostat. Hingga kini, kewujudan G-Spot sebenarnya masih menjadi kontroversi. Sebabnya ialah ada wanita yang mengaku tidak memiliki G-Spot.

Mereka merasa tidak ada rangsangan di kawasan yang digambarkan orang sebagai G-Spot. Sedangkan A-Spot, tidak jauh berbeza dengan G-Spot. Zon yang masih sensitif pada wanita yang terletak di dalam faraj.

Perbezaannya adalah dari lokasi A-Spot di faraj. A-Spot terletak jauh di dalam vagina, antara serviks dan pundi kencing, yang berada di zon yang disebut anterior fornix.

Fakta mengenai G-Spot dan A-spot

Sebilangan orang mungkin tertanya-tanya, apakah bukti keberadaan G-Spot dan A-Spot. Inilah penjelasan penuh.

Mencari kehadiran G-Spot

Seorang pakar, Adam Ostrzenski, MD, Ph.D., dari Institut Ginekologi di St. Petersburg, membuktikan adanya G-Spot. Adam melakukan kajian dengan membedah vagina anterior pada mayat berusia 83 tahun.

Dia menjumpai struktur kantung yang jelas yang terletak di belakang membran perineal, 16.5 milimeter dari bahagian atas meatus uretra, mewujudkan sudut 35 darjah dengan sempadan lateral atau lateral uretra.

Adam Ostrzenski juga mendapati bahawa G-spot mempunyai 3 kawasan yang berbeza, dengan dimensi panjang 8,1 milimeter x 3,6 milimeter lebar hingga 1,5 milimeter x 0,4 milimeter tinggi.

Dia kemudian menyimpulkan, "kajian ini mengesahkan adanya anatomi G-spot, yang dapat menyebabkan pemahaman yang lebih baik dan peningkatan fungsi seksual wanita."

Bagaimana dengan kewujudan A-Spot?

Malangnya, maklumat saintifik mengenai A-Spot masih sangat terhad. Tidak seperti G-Spot yang sudah banyak perbincangan. Dari pelbagai sumber hanya disebutkan jika A-Spot adalah penemuan yang agak baru, pada tahun 1990-an. Ditemui oleh seorang penyelidik Malaysia, bernama Dr. Chua Chee Ann.

Penyelidikan dengan memberikan rangsangan ke A-Spot selama 10 hingga 15 minit dapat menimbulkan orgasme dan pelinciran segera pada 15 peratus wanita yang melaporkan kekeringan semasa hubungan seksual.

Baca juga: Berhubungan seks di dalam kereta menjadikan gairah memuncak, ini adalah 5 petua selamat untuk melakukannya

Apakah petua untuk merangsang A-Spot?

Sekiranya untuk mencari kedudukan G-Spot, anda boleh menggunakan jari yang dimasukkan ke dalam faraj kira-kira 2 inci atau sekitar 5 sentimeter. Sementara itu, untuk mencari A-Spot anda perlu pergi lebih dalam.

Mainan seks dan zakar pasti dapat membantu anda mencapai kawasan A-Spot. Sekiranya anda ingin merasakan secara langsung melalui hubungan seksual, petua untuk mencapainya adalah, lakukan posisi seksual yang memendekkan faraj.

Contohnya dengan kedudukan pendakwah, dengan menarik lutut ke arah dada, sehingga faraj lebih pendek dan memudahkan zakar mengakses A-Spot. Atau mungkin dengan kedudukan gaya anjing, di mana kedudukan ini juga memendekkan faraj sehingga lebih mudah untuk mencapai kawasan A-Spot.

Malangnya, kerana masih terdapat sedikit maklumat saintifik mengenai keberadaan A-Spot, kebanyakan orang lebih suka menjelajah G-Spot atau kawasan sensitif lain, seperti klitoris.

Kawasan yang lebih mudah dijangkau dan dapat memberikan kepuasan semasa melakukan hubungan seksual. Ini adalah maklumat mengenai A-Spot, zon sensitif pada wanita selain G-Spot. Ada soalan lebih lanjut?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!