Kesihatan

Bahaya Madu untuk Bayi Di Bawah Umur 1 Tahun dan Faktor Risiko

Siapa yang tidak suka madu, rasanya yang manis menjadikan madu menjadi kegemaran ramai orang, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Namun, tahukah anda jika madu yang diberikan kepada bayi di bawah 1 tahun boleh menimbulkan risiko tertentu? Ada apa-apa?

Baca juga: MPASI All-in-one: Masa yang Tepat untuk Memberi dan Pilihan Pengambilan

Bahaya memberi madu kepada bayi di bawah 1 tahun

Semasa memberi makan anak kecil anda, anda mungkin berfikir untuk menambahkan madu kerana fungsinya sebagai pemanis semula jadi.

Eitss, tetapi anda tidak boleh melakukan ini, Ibu, kerana memberi madu kepada bayi di bawah 1 tahun boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan bayi.

Walaupun Akademi Pediatrik Amerika menyatakan bahawa bayi yang berumur kurang dari 12 bulan harus mengelakkan semua sumber madu.

Pernyataan itu dapat menjelaskan bahawa bayi tidak boleh makan apa-apa yang mengandungi madu, termasuk sereal madu, seperti yang dilaporkan oleh Keluarga yang Sangat Baik.

Berikut adalah bahaya memberi madu kepada bayi yang berumur di bawah 1 tahun atau kurang dari 12 bulan.

Botulisme bayi

Risiko utama pemberian madu kepada bayi adalah: botulisme bayi atau dikenali sebagai botulisme bayi. Bayi di bawah umur 6 bulan berisiko paling tinggi.

Seorang bayi boleh mendapat keadaan ini apabila dia memakan spora bakteria Clostridium botulinum yang boleh didapati di tanah, madu, atau bahkan produk madu. Ia boleh menyebabkan keracunan makanan yang jarang berlaku pada bayi.

Spora ini boleh berubah menjadi bakteria dalam usus dan menghasilkan neurotoksin berbahaya di dalam badan. Memasak, merebus, atau bahkan menampal tidak dapat menghilangkan spora ini kerana ia tidak terjejas.

Orang dewasa dan kanak-kanak mungkin tidak terjejas, tetapi bayi rentan terhadap keadaan ini kerana mereka masih mempunyai sistem imun yang lemah dan masih berkembang.

Gejala botulisme pada bayi

Melancarkan dari Garis Kesihatan, botulisme adalah keadaan yang serius, kira-kira 70 peratus bayi yang terjejas oleh keadaan ini memerlukan pengudaraan mekanikal selama rata-rata 23 hari. Sebilangan besar bayi pulih dengan rawatan, kadar kematiannya kurang dari 2 peratus.

Gejala yang boleh disebabkan adalah:

  • Sembelit
  • Ekspresi wajah yang rata
  • Lemah ketika menghisap susu
  • Tangisan yang tidak sekuat biasa
  • Pergerakan menurun
  • Kesukaran menelan
  • Membuang air liur berlebihan
  • Otot lemah
  • Masalah dengan pernafasan
  • Kurang selera makan

Dalam kes yang lebih serius, sesetengah bayi mungkin mengalami sawan. Ibu perlu tahu bahawa gejala boleh muncul dalam 12 hingga 36 jam selepas anak anda memakan madu dan biasanya bermula dengan sembelit.

Walau bagaimanapun, sebilangan bayi yang mengalami botulisme mungkin tidak menunjukkan gejala sehingga 14 hari setelah terdedah.

Pereputan gigi

Selain dapat menyebabkan botulisme pada bayi, sebab lain mengapa anda tidak dibenarkan memberi madu kepada bayi yang berusia di bawah 1 tahun adalah kerana ia boleh merosakkan gigi yang tumbuh.

Madu adalah pengganti gula, mengelakkan memberi madu kepada bayi di bawah usia 1 tahun dapat membantu mencegah kerosakan gigi. Oleh itu, sangat penting untuk mempertimbangkan usia yang sesuai sebelum memberikan madu kepada anak kecil anda.

Sekiranya anda ingin menambahkan rasa manis pada makanan si kecil anda, cubalah memberikannya haluskan buah atau pisang tumbuk. Makanan ini adalah pemanis semula jadi yang kaya dengan vitamin dan mineral.

Baca juga: Elakkan Kerosakan Gigi Susu pada Kanak-kanak dengan cara ini

Pada usia berapa bayi boleh diberi madu?

Dilaporkan dari firstcry.com, cadangan pakar pediatrik menyatakan bahawa bayi boleh mengambil madu setelah melewati had umur 12 bulan, atau lebih tua dari 1 tahun. Ini berlaku untuk madu murni atau makanan yang disediakan dengan madu.

Nah, apabila si kecil melepasi usia 12 bulan, maka dia dapat memperoleh kelebihan madu. Apabila anda ingin memperkenalkan madu kepada si kecil anda, mulailah dalam jumlah kecil, sebagai contoh, anda boleh menambahkan sedikit madu pada makanan si kecil anda.

Seperti makanan lain, jangan terburu-buru untuk memperkenalkan madu kepada si kecil anda, Ibu, tetapi mulailah dengan perlahan.

Semasa memberi madu kepada si kecil, anda tidak boleh memberi madu secara berterusan, tunggu selama 4 hari. Ini dilakukan untuk melihat sama ada anak anda mempunyai alahan atau tidak. Sekiranya anak anda mengalami reaksi alahan, segera hubungi doktor.

Madu memang mempunyai banyak faedah, tetapi jangan berikan madu kepada si kecil ketika dia berusia di bawah 1 tahun, Ibu. Ini berguna untuk mengelakkan bahaya yang disebutkan di atas.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!