Kesihatan

Adakah benar susu dapat mengatasi keracunan makanan?

Susu mempunyai banyak faedah untuk badan. Sebaliknya, minuman berkhasiat ini juga sering digunakan sebagai pertolongan cemas untuk keracunan makanan. Namun, adakah benar bahawa mengatasi keracunan makanan dengan susu berkesan?

Untuk mengetahui jawapannya, lihat penjelasan lengkapnya di sini.

Baca juga: Mesti Tahu Pertolongan Cemas Ketika Keracunan Makanan, Inilah Langkahnya!

Kenali keadaan keracunan makanan

Keracunan makanan dapat terjadi dari makan makanan yang tercemar bakteria, virus, atau parasit.

Sebelum mengetahui keberkesanan mengatasi keracunan makanan dengan susu, perlu diketahui terlebih dahulu bahawa gejala keracunan dapat terjadi dalam beberapa jam atau bahkan sehari setelah memakan minuman atau makanan yang tercemar.

Gejala juga boleh berbeza-beza bergantung pada sumber jangkitan. Dipetik dari halaman Garis KesihatanBerikut adalah beberapa gejala keracunan makanan.

 • Kejang perut
 • Cirit-birit
 • Gag
 • Hilang selera makan
 • Demam
 • Rasa lemah
 • Mual
 • Sakit kepala

Sementara itu, gejala lain yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Cirit-birit yang berlangsung lebih dari tiga hari
 • Demam panas
 • Gangguan penglihatan atau berjalan kaki
 • Gejala dehidrasi, yang merangkumi mulut kering

Adakah benar bahawa mengatasi keracunan makanan dengan susu berkesan?

Susu adalah minuman yang sering digunakan sebagai pertolongan cemas untuk merawat keracunan makanan. Namun, adakah benar bahawa mengatasi keracunan makanan dengan susu boleh dilakukan?

Menurut Dr. dr. Susu Ariani Dewi Widodo SpA (K) bukan ubat untuk merawat keracunan. Walau bagaimanapun, susu dapat memberikan manfaat apabila seseorang mengalami keadaan ini.

"Manfaat susu adalah pertama untuk pencairan, yang bermaksud pencairan. Oleh itu, apabila seseorang diracun, jika kita memberikan sejumlah besar cecair, tahap racun secara automatik akan menurun. " kata dr. Ariani seperti dipetik dari laman tersebut Kompas.com.

Susu dapat melapisi saluran pencernaan

Mengatasi keracunan makanan dengan susu memang merupakan salah satu pertolongan pertama yang sering dilakukan oleh sebilangan orang.

Namun, anda perlu tahu bahawa susu tidak meneutralkan racun secara khusus, "Tetapi, (susu) dapat membilas dan membuang toksin dari badan dengan cepat", kata dr. Ariani seperti dipetik dari Tempo.co.

Sebaliknya, susu juga mengandungi laktosa yang menjadikan cecair atau toksin dalam badan cepat dikeluarkan melalui air kencing. Namun, dia masih mengingatkan bahawa susu tidak digalakkan untuk rawatan keracunan makanan.

Baca juga: Jangan Panik, Lakukan Cara Berikut Untuk Mengatasi Keracunan Makanan

Cara mengatasi keracunan makanan

Dalam kebanyakan kes keracunan makanan dapat diselesaikan dalam beberapa hari. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk melegakan gejala yang berlaku, termasuk:

1. Cukup rehat

Sebaliknya, berehat secukupnya sehingga anda merasa lebih baik. Rehat yang mencukupi juga dilakukan untuk mengembalikan tenaga.

2. Pastikan badan anda sentiasa terhidrat

Dehidrasi adalah salah satu komplikasi keracunan makanan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh membawa maut.

Kekeringan akibat gejala keracunan makanan yang biasa, seperti cirit-birit atau muntah, boleh menyebabkan anda kehilangan banyak cecair dalam jangka waktu yang singkat.

Penting untuk diketahui bahawa kekurangan cecair di dalam badan boleh menyebabkan anda merasa letih, lemah, sehingga degupan jantung tidak teratur. Untuk mengelakkan dehidrasi, anda boleh meningkatkan penggunaan air.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengambil minuman elektrolit. Sementara itu, air kelapa dapat memulihkan karbohidrat dan membantu mengatasi keletihan.

Sebaiknya elakkan minuman berkafein. Kerana, kafein berpotensi merengsakan saluran gastrousus.

3. Pengambilan makanan tertentu

Dipetik dari halaman WebMD, disarankan untuk tidak makan atau minum selama beberapa jam setelah gejala muncul. Sebaik sahaja anda mula makan dan minum lagi, cuba makan makanan yang lebih lembut.

Pisang atau nasi adalah beberapa makanan yang mempunyai tekstur lembut. Anda juga boleh mengambil kaldu yang jelas untuk membuat anda berasa lebih baik. Makanan ini dapat membantu anda menambah nutrien yang hilang di dalam badan.

Bukan itu sahaja, pastikan juga makan makanan yang rendah lemak sehingga anda merasa lebih sihat. Selain itu, untuk mengelakkan sakit perut, anda harus mengelakkan memakan makanan dengan kandungan gula tinggi, makanan pedas, dan makanan goreng.

Itulah beberapa maklumat mengenai mengatasi keracunan makanan dengan susu dan maklumat lain. Untuk merawat keracunan makanan, disarankan untuk segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut yang berkaitan dengan mengatasi keracunan makanan dengan susu atau mengenai kesihatan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!