Kesihatan

10 Punca Sakit Pergelangan Tangan dan Cara Mengatasinya

Sakit pergelangan tangan adalah keadaan biasa. Ia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, salah satu yang paling biasa adalah sindrom terowong karpal.

Selain itu, kecederaan dan keradangan juga boleh menyebabkan sakit pergelangan tangan. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa penyebab sakit pergelangan tangan dan cara mengatasinya.

10 penyebab sakit pergelangan tangan

Berikut adalah 10 penyebab sakit pergelangan tangan yang paling biasa.

1. Sindrom terowong karpal

Keadaan ini, juga dikenali sebagai sindrom carpal tunnel, adalah keadaan apabila salah satu daripada tiga saraf utama di lengan bawah dicubit atau dimampatkan.

Umumnya keadaan ini akan menyebabkan sakit di pergelangan tangan, tangan terasa lemah, mati rasa dan kesemutan di dekat ibu jari.

Beberapa keadaan yang boleh mencetuskan sindrom karpal terowong termasuk:

  • Lakukan tugas berulang dengan tangan, seperti menaip, melukis, atau menjahit
  • Berat badan berlebihan, hamil, atau mengalami menopaus
  • Mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, arthritis, atau tiroid yang tidak aktif

2. Osteoartritis

Orang yang menderita osteoartritis mengalami keradangan pada sendi, dan boleh mempengaruhi pelbagai sendi, termasuk pergelangan tangan.

Osteoartritis, yang mempengaruhi pergelangan tangan, biasanya berlaku pada orang yang berusia pertengahan atau lebih tua. Ia juga boleh berlaku pada mereka yang mempunyai sejarah keluarga mengenai keadaan ini.

3. Rheumatoid arthritis

Ini adalah keadaan radang sendi yang berlaku kerana sistem kekebalan tubuh salah membaca lapisan sendi sebagai berbahaya. Oleh itu, keadaan ini diklasifikasikan sebagai penyakit autoimun.

Kemudian, sistem ketahanan badan menyerang lapisan sendi dan akhirnya menyebabkan pembengkakan dan kekakuan pada bahagian badan yang terjejas. Pergelangan tangan adalah salah satu yang boleh mengalami artritis reumatoid

4. Penyakit De Quervain

Punca sebenar penyakit ini tidak diketahui, tetapi sering dikaitkan dengan kecederaan pada kawasan tersebut atau disebabkan oleh penggunaan tangan yang berlebihan.

Orang yang mengalaminya akan merasa sakit di pergelangan tangan, bengkak, kelemahan di pergelangan tangan, lengan bawah dan ibu jari.

5. Sindrom gerakan berulang

Sindrom ini berlaku kerana tangan digunakan untuk melakukan pergerakan yang berterusan dan berterusan. Contohnya mengait atau menaip.

Gerakan berulang dapat memberi tekanan pada saraf dan mempengaruhi sendi di sekitarnya, termasuk pergelangan tangan. Ini menyebabkan sakit pergelangan tangan.

6. Kecederaan kompleks fibrocartilage segi tiga

Kompleks fibrocartilage segi tiga (TFCC) adalah kawasan antara jari dan salah satu daripada dua struktur tulang di bawah lengan yang disebut ulna. Sekiranya terdapat kecederaan pada kawasan ini, ia akan menyebabkan pembengkakan di pergelangan tangan.

Kecederaan juga merupakan salah satu penyebab sakit pergelangan tangan. Gejala lain kecederaan ini adalah bunyi klik ketika anda menggerakkan pergelangan tangan.

7. Tendonitis pergelangan tangan

Tendonitis pergelangan tangan adalah air mata atau kerengsaan dan keradangan tendon pergelangan tangan. Biasanya disebabkan oleh pergerakan tangan yang berulang-ulang.

8. Bursitis

Sendi mempunyai kantung berisi cecair yang berfungsi melindungi sendi. Kantung itu disebut bursa saham. Sekiranya terdapat keradangan bursa, ia dipanggil bursitis.

Bursitis ini boleh berlaku di beberapa lokasi termasuk pergelangan tangan. Sekiranya berlaku di pergelangan tangan akan menyebabkan gejala pembengkakan dan kemerahan di kawasan tersebut.

9. Kista Ganglion

Penyebab sakit pergelangan tangan seterusnya adalah sista. Kista adalah tisu lembut yang berisi cecair, dan sering dijumpai di pergelangan tangan. Ini menyakitkan, dan biasanya kista yang lebih kecil lebih menyakitkan daripada yang besar.

10. Keseleo menyebabkan sakit pergelangan tangan

Jatuh atau menggunakan tangan dalam kedudukan yang tidak betul boleh menyebabkan masalah ligamen. Ini boleh menyebabkan sakit di pergelangan tangan anda.

Bagaimana mengatasi pergelangan tangan yang sakit?

Rawatan atau rawatan sakit pergelangan tangan bergantung kepada penyebabnya. Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui keadaannya yang tepat. Tetapi secara umum, berikut adalah beberapa cara yang dapat digunakan untuk mengatasi ini:

  • Penjagaan rumah: Rehatkan pergelangan tangan anda dan lakukan pek es yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan rasa sakit dan radang. Gunakan penghilang rasa sakit jika diperlukan.
  • pembalut: Membalut tangan mengelakkan pergerakan tertentu yang boleh menyebabkan kerengsaan. Ini hanya berguna dalam kes tertentu sahaja.
  • senaman: Peregangan dan senaman otot dan tendon dapat membantu mengatasi beberapa masalah sakit pergelangan tangan. Sebelum memilih jenis regangan tangan, ada baiknya berjumpa doktor atau ahli terapi fizikal terlebih dahulu.
  • Penjagaan tambahan: Contohnya mendapatkan suntikan kortison yang dapat mengurangkan kesakitan dan mengurangkan keradangan.
  • Pembedahan: Ini hanya dilakukan jika rawatan lain tidak berfungsi. Sebagai contoh, pembedahan untuk sindrom carpal tunnel melibatkan pemotongan ligamen di pergelangan tangan untuk melepaskan tekanan pada saraf.

Demikian maklumat mengenai penyebab kesakitan di kawasan pergelangan tangan dan juga beberapa cara untuk mengatasinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!