Kesihatan

Meneroka Nilai Pemakanan Dalgona Candy dalam Siri Permainan Sotong, Adakah Selamat untuk Kesihatan?

Siri terbaru dari Netflix yang berjudul Permainan Sotong berjaya menarik perhatian banyak orang, termasuk netizen Indonesia. Bukan hanya maklumat mengenai pelakon, gula-gula tradisional ppopgi juga diburu. Sebenarnya, tidak sedikit yang berminat menjadikannya sendiri di rumah.

Hasilnya, gula-gula dalgona telah menjadi sangat popular hari ini. Namun, adakah gula-gula coklat selamat dimakan dalam bahagian besar? Ingat, ppopgi sendiri dibuat dari bahan utama gula. Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Gula-gula Dalgona dalam siri ini Permainan Sotong

Bersiri Permainan Sotong menceritakan tentang 'perlumbaan' yang sinonim dengan permainan kanak-kanak di Korea Selatan. Gula-gula Dalgona, yang juga identik dengan makanan ringan masa kanak-kanak, muncul di salah satu cabaran yang mesti dimainkan oleh peserta dalam pementasan.

Setiap peserta diminta untuk memisahkan bentuk yang dibentuk dari keseluruhan permen popgi. Sudah tentu, bagi sesiapa yang gagal, hukuman akan menanti. Dalam perlumbaan melawan masa, para peserta diminta untuk segera menyelesaikan satu cabaran ini.

Di bawah terik matahari, salah seorang peserta bernama Seong Gi-Hun muncul dengan idea yang bernas agar cetakan dapat dikeluarkan dari ppopgi. Gi-Hun mula menjilat gula-gula dengan menggunakan cahaya matahari sehingga ppopgi dapat mencair dengan cepat.

Tidak lama kemudian, aksi itu diikuti oleh semua peserta yang tinggal. Sudah tentu, sebahagian besar peserta yang tersisa berjaya melalui cabaran ini berkat idea cemerlang Gi-Hun.

Baca juga: Tren Snek Croffle: Kandungan Pemakanan dan Cara Sihat untuk Memakannya

Apa sebenarnya gula-gula dalgona?

Seperti yang telah disebutkan, permen dalgona adalah salah satu makanan ringan khas Korea Selatan yang sangat digemari oleh kanak-kanak. Gula-gula ini senang dijumpai di banyak tempat di Korea, termasuk peniaga jalanan. Penjual gula-gula Ppopgi lebih kerap berlaku di sekolah.

Dalgona sendiri berasal dari kata Korea 'dalguna' (달 구나) yang bermaksud "manis". Sementara istilah 'ppopgi' (뽑기) bermaksud 'memilih', merujuk kepada permainan tradisional Korea yang berkaitan dengan gula-gula tebu.

Gula-gula Dalgona dibuat dari gula cair yang dicampur dengan baking soda. Dalam proses pembuatan, gula-gula diproses untuk membentuk seperti bola karamel coklat gelap yang sangat manis.

Kandungan dan nilai pemakanan

Ppopgi adalah gula-gula yang bahan utamanya adalah gula dan baking soda. Satu gula-gula dalgona mengandungi nilai pemakanan berikut:

  • Kalori: 80 kcal
  • Karbohidrat: 12 g
  • Lemak: 4 g
  • Natrium: 78 mg
  • Gula: 11 gr.

Had selamat untuk penggunaan ppopgi

Atas sebab kesihatan, anda tidak boleh makan gula-gula dalgona dalam jumlah besar. Ini kerana ppopgi dibuat dari bahan utama gula.

mengikut Persatuan Jantung Amerika, Had penggunaan gula sehari ialah 24 gram (100 kalori) untuk wanita dan 36 gram untuk lelaki (150 kalori). Ini juga berlaku untuk kanak-kanak.

Seperti yang telah disebutkan, satu gula-gula dalgona mengandungi kira-kira 11 gram gula, hampir separuh daripada had maksimum yang disyorkan. Oleh itu, cubalah untuk tidak mengambil lebih dari satu gula-gula dalgona setiap hari, OK? Kerana, anda juga mendapat pengambilan gula dari makanan lain.

Dipetik dari halaman Sekolah Kesihatan Awam Harvard, pengambilan gula terlalu banyak boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan, seperti peningkatan tekanan darah, kerentanan terhadap keradangan, kenaikan berat badan, dan diabetes.

Semua masalah kesihatan ini dikaitkan dengan risiko serangan jantung dan strok.

Baca juga: Petua Makan Kuih Bulan dengan Selamat semasa Festival Pertengahan Musim Luruh

Bagaimana selamat untuk dimakan?

Cara paling selamat untuk makan gula-gula popgi adalah membuatnya sendiri di rumah. Secara amnya, gula-gula dalgona hanya memerlukan bahan asas gula atau gula perang dan baking soda.

Dua bahan utama dicampurkan dan dipanaskan hingga terbentuk seperti karamel, kemudian dibiarkan mengeras seperti gula-gula. Namun, untuk menjadi lebih sihat, anda boleh mengganti gula dengan gula semula jadi.

Tidak perlu takut akan kegagalan, semua jenis gula akan berubah menjadi karamel apabila dipanaskan pada suhu tinggi.

Nah, itu adalah ulasan permen dalgona yang sedang popular dari siri ini Permainan Sotong. Untuk kekal selamat, jangan makan terlalu banyak, OK!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!