Kesihatan

Gonorea: Sebab, Gejala, dan Rawatan

Gonore adalah penyakit gonore yang boleh menjangkiti lelaki dan wanita. Anda berisiko mendapat penyakit ini jika anda aktif secara seksual, terutamanya jika anda menukar pasangan.

Gonore disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae yang menyebabkan penyakit ini tersekat di uretra anda. Bakteria ini juga boleh menjangkiti mata, tekak, vagina, dubur ke saluran pembiakan wanita, anda tahu.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini dan mengetahui betapa berisikonya, pertimbangkan maklumat yang dikumpulkan dari pelbagai sumber berikut:

Gonorea adalah penyakit kelamin

Penyakit kelamin adalah jangkitan yang boleh menular melalui aktiviti seksual dari satu orang ke orang lain. Kegiatan seksual di sini bukan sahaja berlaku secara faraj dan dubur, tetapi boleh juga melalui ciuman, seks oral dan juga penggunaan alat permainan seks.

Sebilangan besar penyakit kelamin ini dapat disembuhkan, tetapi kadang-kadang ubat yang berkesan tidak dapat dijumpai untuk beberapa penyakit seperti virus imunodefisiensi manusia (HIV), virus papilloma manusia (HPV) dan mungkin hepatitis B.

Nasib baik, penyakit gonorea ini dapat disembuhkan, asalkan anda menjalani rawatan dengan betul dan teliti. Jika tidak, anda mungkin mendapat komplikasi yang berbahaya bagi anda.

Penyebaran gonore

Gonore disebarkan dari orang ke orang kerana aktiviti seksual yang tidak dilindungi, sama ada oral, dubur, atau vagina.

Bakteria yang menyebabkan gonore boleh merebak ketika sperma, cairan pra-sperma dan cairan vagina menyentuh atau memasuki kawasan genital, dubur atau mulut anda. Gonore bahkan boleh diturunkan walaupun zakar tidak memasuki faraj atau dubur anda sepenuhnya.

Wanita hamil yang telah dijangkiti gonore boleh menyebarkan penyakit ini kepada bayi mereka semasa melahirkan. Biasanya, gonore pada bayi akan menyerang mata.

Bakteria yang menyebabkan gonore hanya dapat menular melalui aktiviti seksual, jadi anda tidak akan dijangkiti dan menyebarkannya hanya dengan berkongsi makanan dan minuman, mencium, memeluk, berpegangan tangan, batuk, bersin atau duduk di tandas.

Faktor-faktor risiko

Cara terbaik untuk menjauhkan anda dari risiko penyakit ini adalah sama sekali tidak melakukan hubungan seks. Anda mempunyai risiko rendah jika anda menjalin hubungan jangka panjang dengan hanya satu pasangan, dan pasangan anda menjadikan anda satu-satunya pasangan mereka.

Risiko anda terkena penyakit ini akan tinggi sekiranya anda:

 • Masih muda, kerana kebanyakan yang terjejas berusia 15-24 tahun.
 • Lakukan hubungan seks dengan orang baru.
 • Mempunyai hubungan seksual dengan orang yang pernah melakukan hubungan seksual dengan orang lain.
 • Mempunyai lebih daripada satu pasangan seksual.
 • Pernah mengalami gonore sebelum ini.
 • Mempunyai penyakit kelamin yang lain.

Gejala gonorea

Gejala penyakit ini biasanya muncul dalam dua atau empat belas hari selepas anda terdedah. Walau bagaimanapun, sebilangan orang yang mendapat penyakit ini tidak mempunyai gejala.

Walaupun ada orang tanpa gejala, mereka masih boleh menyebarkan penyakit ini. Oleh itu, anda mesti berhati-hati.

Gejala pada lelaki

Anda mungkin tidak menyedari perkembangan gejala penyakit ini di dalam badan anda selama beberapa minggu. Sebilangan lelaki sama sekali tidak mempunyai gejala.

Biasanya, jangkitan akan mula menunjukkan gejala seminggu selepas penularan. Simptom pertama yang akan anda perhatikan adalah perasaan terbakar atau menyakitkan ketika anda membuang air kecil.

Di samping itu, akan ada lebih banyak perkembangan penyakit ini dengan gejala lain seperti berikut:

 • Dorongan untuk membuang air kecil dan biasanya dalam jumlah yang lebih besar.
 • Pelepasan seperti nanah dari zakar yang berwarna putih, kuning, krim atau sedikit kehijauan.
 • Bengkak atau ruam merah pada bukaan zakar.
 • Bengkak atau sakit di testis.
 • Sakit tekak yang berterusan.

Walaupun jarang berlaku, ada kes di mana gonore akan berkembang dan menyebabkan kerosakan pada badan, terutama pada pundi kencing dan testis. Rasa sakit malah boleh memancar ke rektum.

Gejala pada wanita

Gonore biasanya tidak akan terlihat pada wanita, walaupun terdapat jangkitan dan gejala muncul, ia akan kelihatan ringan dan sama seperti jangkitan lain. Sebab itulah penyakit ini sukar dikesan pada wanita.

Jangkitan yang serupa dengan gonorea adalah jangkitan yis vagina dan jangkitan bakteria lain. Walaupun beberapa gejala berikut anda harus perhatikan:

 • Keputihan (agak berair, tebal atau sedikit hijau).
 • Sakit dan terbakar semasa anda membuang air kecil.
 • Dorongan untuk membuang air kecil lebih kerap daripada biasa.
 • Haid yang lebih teruk.
 • Sakit tekak.
 • Sakit semasa hubungan seksual.
 • Sakit yang menusuk di bawah perut.
 • Demam.

Menariknya, gejala gonore pada wanita kebanyakannya muncul pada waktu pagi.

Gejala gonorea di bahagian lain badan

Penyakit ini boleh menyerang bahagian tubuh yang lain dengan gejala berikut:

 • Anus: gatal di dubur, cairan seperti nanah keluar dari dubur, bintik-bintik darah ketika melewati najis.
 • Mata: mata akan terasa sakit, sensitif terhadap cahaya, dan pelepasan seperti nanah dari satu atau kedua mata.
 • Tekak: sakit tekak dan kelenjar getah bening di leher.
 • Sendi: jika bakteria menyerang sendi, ia akan menyebabkan septik arthritis, sendi yang dijangkiti dapat terasa hangat, merah, bengkak dan sangat menyakitkan, terutama ketika bergerak.

Diagnosis gonorea

Terdapat beberapa cara untuk mendiagnosis penyakit ini. Sampel cecair dari kawasan yang menunjukkan simptom penyakit ini seperti zakar, vagina dan dubur boleh diambil dengan menggunakan swab.

Sekiranya terdapat gejala penyakit ini menyerang sendi anda, sampel darah akan diambil atau dengan memasukkan jarum ke dalam sendi yang disyaki dijangkiti untuk mengeluarkan cecair dari sana.

Selepas itu, sampel ini akan diberi pewarna untuk melihat apakah ada reaksi dari bakteria untuk membuktikan adanya jangkitan. Kaedah ini agak mudah dan cepat, tetapi tidak memberikan kepastian yang meyakinkan.

Cara kedua adalah dengan menggunakan sampel yang sama dan kemudian menanamnya dalam keadaan ideal untuk pertumbuhan. Kumpulan bakteria gonore akan tumbuh jika memang terdapat bakteria dalam sampel yang diambil dari badan anda.

Komplikasi gonorea

Jangkitan gonore yang tidak dirawat boleh menyebabkan beberapa komplikasi, termasuk:

 • Kemandulan pada wanita: gonore boleh merebak ke rahim, dan saluran tuba, menyebabkan keradangan pelvis. Memperbesar komplikasi kehamilan dan kemandulan.
 • Kemandulan pada lelaki: gonore boleh menyebabkan keradangan pada tiub yang bergelung di bahagian depan testis, di mana saluran sperma berada. Keadaan ini dikenali sebagai epididymitis.
 • Komplikasi pada wanita hamil: penyakit ini boleh menyebabkan kehamilan ektopik, keguguran, kelahiran pramatang dan bayi boleh dilahirkan dengan masalah mata.
 • Jangkitan pada sendi dan kawasan lain: bakteria penyebab penyakit ini boleh merebak dan memasuki aliran darah anda dan menjangkiti bahagian lain badan anda seperti sendi. Kesannya, anda akan merasa demam, ruam, sakit kulit dan sakit sendi.
 • Meningkatkan risiko HIV / AIDS: penyakit ini membuat anda rentan terhadap jangkitan HIV, virus yang menyebabkan AIDS. Anda akan menyebarkan kedua-dua virus ini dengan mudah kepada pasangan anda.
 • Komplikasi pada bayi: bayi yang menangkap bakteria ini dari ibu semasa lahir boleh menjadi buta, sakit dan mengalami jangkitan pada kulit kepala.

Cara merawat gonorea

Pada masa ini tidak ada ubat rumah atau farmasi yang dapat mengatasi penyakit ini. Tetapi beberapa antibiotik moden dapat merawat jangkitan gonorea.

Gonore biasanya dirawat dengan satu suntikan antibiotik ceftriaxone ke dalam pantat atau satu dos azitromisin melalui mulut. Apabila anda mengambil antibiotik, anda akan berasa lebih baik dalam beberapa hari.

Namun, sebuah kajian di Australia menyebutkan cabaran ketahanan antibiotik bakteria gonorea. Ini harus menjadi perhatian dengan rawatan lebih lanjut selepas 7 hari pemberian dua antibiotik.

Antibiotik yang diberikan dalam terapi ekstensif ini biasanya diberikan sekali atau dua kali sehari. Ubat yang biasa digunakan adalah azithromycin dan doxycycline.

Mengendalikan pasangan

Kerana penyebaran penyakit ini disebabkan oleh hubungan seksual, pasangan anda juga harus diperlakukan dengan cara yang sama jika anda didiagnosis dengan penyakit ini.

Oleh itu, anda harus memberitahu doktor atau pasangan anda yang telah melakukan hubungan seks untuk menjalani ujian dan mendapatkan rawatan.

Penjagaan Bayi

Bayi yang menunjukkan simptom jangkitan gonorea, atau jika ibu mempunyai penyakit ini, harus diberi rawatan segera setelah lahir.

Ini tidak akan membahayakan bayi, malah dapat menghalangnya daripada mengalami komplikasi gonore seperti gangguan penglihatan yang menyebabkan kebutaan, jangkitan sendi dan jangkitan darah yang mematikan.

Pencegahan

Cara terbaik untuk mencegah gonorea atau penyakit kelamin lain adalah dengan menahan selera makan anda. Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks, selalu gunakan kondom.

Sentiasa bersikap terbuka dengan pasangan anda, dan rajin menjalani ujian penyakit kelamin, juga mengetahui apakah dia telah menjalani ujian. Sekiranya pasangan anda menunjukkan tanda-tanda kemungkinan jangkitan, hindari hubungan seksual terlebih dahulu.

Segera periksa diri anda dan cari tahu bagaimana menghentikan jangkitan dan kemungkinan penularan penyakit ini.

Salah satu pencegahan yang paling mudah adalah melakukan hubungan seksual dengan hanya satu pasangan, yang selamat dan telah menjalani ujian penyakit kelamin dengan hasil yang negatif.

Rawatan pasca

Anda harus menunggu sekitar tujuh hari setelah menyelesaikan semua ubat anda sebelum memulakan aktiviti seksual lagi. Ini supaya anda tidak terdedah kepada bakteria atau mendedahkan bakteria kepada pasangan anda.

Pasangan anda juga harus mengelakkan aktiviti seksual sebentar sehingga anda berdua menghabiskan ubat masing-masing.

Sekiranya anda pernah mengalami gonore pada masa lalu, anda masih boleh mendapatkannya lagi jika anda melakukan aktiviti seksual tanpa perlindungan dengan pasangan anda yang menghidap penyakit ini.

Jangan malu untuk memeriksa diri anda jika anda mengalami gejala penyakit kelamin seperti gonorea. Ayuh, bincangkan masalah anda dengan doktor di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!