Kesihatan

5 Cara Meningkatkan Penyerapan Vitamin D, Ada Apa?

Vitamin D adalah salah satu nutrien terpenting yang diperlukan oleh tubuh, termasuk membantu mengekalkan tulang yang sihat. Malangnya, terdapat beberapa perkara yang boleh mengganggu penyerapan vitamin D. badan. Oleh itu, faedah untuk kesihatan dapat dikurangkan.

Bagaimana meningkatkan penyerapan vitamin D agar kesannya dapat berfungsi dengan optimum? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Gambaran keseluruhan vitamin D

Vitamin D adalah sejenis vitamin larut lemak. Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, vitamin D terlibat dalam pelbagai fungsi sistem metabolik, pencernaan, peredaran darah, dan saraf.

Tidak hanya itu, vitamin ini juga dipercayai dapat membantu mencegah pelbagai penyakit serius, baik fizikal dan psikologi, seperti diabetes, barah, masalah jantung, hingga kemurungan.

Dengan pelbagai faedah penting, pengambilan vitamin D setiap hari harus dipenuhi. Petikan dari Garis Kesihatan, Orang dewasa lelaki dan wanita disyorkan untuk mengambil 600 hingga 800 IU (unit antarabangsa) Sehari.

Baca juga: Sering Diabaikan! Ini 6 Ciri Kekurangan Vitamin D dalam Badan

Cara meningkatkan penyerapan vitamin D

Vitamin D adalah nutrien yang unik. Selain makanan, vitamin ini dapat dibentuk oleh tubuh dengan sendirinya melalui proses yang rumit, iaitu dari pendedahan kepada spektrum cahaya matahari yang menyentuh kulit.

Penyerapan vitamin D juga agak berbeza dengan nutrien lain, kerana terdapat sejumlah faktor yang dapat mengganggu kadar penyerapan. Berikut adalah beberapa perkara yang dapat meningkatkan proses penyerapan vitamin D dalam badan:

1. Penggunaan nutrien sokongan

Zat dalam badan tidak berfungsi sendiri, tetapi 'saling melengkapi' antara satu sama lain. Vitamin D, misalnya, menyokong penyerapan zat lain seperti kalsium. Begitu juga dengan penyerapan vitamin itu sendiri.

Untuk penyerapan yang lebih baik, anda perlu memasukkan beberapa nutrien lain. Dilaporkan dari Tembakan Kesihatan, Vitamin K, magnesium, dan zink dapat mempercepat proses penyerapan dan mengurangkan potensi kekurangan vitamin D.

Ketiga nutrien penunjang ini terdapat dalam sayur-sayuran dan kacang hijau.

2. Memenuhi pengambilan lemak sihat

Sekiranya anda menjalani diet ketat yang termasuk menghindari lemak sihat, maka penyerapan vitamin D mungkin lebih sukar. Bagaimana ia berlaku? Seperti yang telah dijelaskan, vitamin D adalah nutrien yang mudah larut dalam lemak.

Tanpa lemak, vitamin ini akan sukar diserap ke dalam badan. Namun, tidak semua lemak dapat menjadi 'kenderaan' agar vitamin D dapat diserap secara optimum, tetapi hanya lemak yang baik.

Lemak baik boleh didapati di banyak makanan, seperti coklat gelap, alpukat, kelapa, yogurt, dan kacang-kacangan.

Baca juga: Selalunya Tanpa Disedari! 5 Makanan Ini Yang Mengandungi Lemak Buruk Berbahaya

3. Menguruskan tekanan

Perkara seterusnya yang boleh mempengaruhi penyerapan vitamin D adalah tekanan. Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh akan mengeluarkan hormon tertentu yang dapat mempengaruhi usus, membuatnya jengkel, dan menyulitkan buang air besar.

Ini penting, kerana proses penyerapan vitamin D berlaku di usus. Sekiranya usus tidak berfungsi dengan baik, penyerapan vitamin ini juga akan terjejas.

4. Meningkatkan probiotik

Untuk menjaga kesihatan usus agar penyerapan vitamin D dapat dilakukan dengan optimum, mulailah rajin makan makanan yang mengandungi probiotik. Ini akan meningkatkan bilangan bakteria baik dalam usus anda.

Bukan hanya menjaga kesihatan usus, bakteria baik seperti Lactobacillus dapat membantu mengatasi pelbagai masalah pada saluran pencernaan, seperti sembelit, cirit-birit, hingga sakit perut bawah.

Anda boleh memenuhi pengambilan probiotik dari tempe dan makanan yang diperam seperti kimchi.

5. Pendedahan cahaya matahari

Cara terakhir yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan proses penyerapan vitamin D adalah dengan mendedahkan kulit anda pada cahaya matahari. Spektrum cahaya di bawah sinar matahari dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan vitamin D melalui proses yang kompleks.

Cuma itu, adalah idea yang baik untuk memilih waktu yang tepat seperti pagi. Kerana, pada waktu petang, sinar ultraviolet matahari sebenarnya boleh membahayakan kulit anda.

Terkena sinar matahari pada waktu siang terlalu kerap dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, salah satunya adalah barah kulit.

Itulah beberapa perkara yang dapat meningkatkan proses penyerapan vitamin D ke dalam badan. Dengan memperhatikan pelbagai aspek ini, anda dapat memudahkan vitamin ini berfungsi dengan lebih optimum. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!