Kesihatan

Jangan memandang rendah, kenali jenis sakit kepala yang perlu anda ketahui

Ditulis oleh: dr. Yelsi Khairani

Adakah anda pernah mengalami sakit kepala? Sudah tentu, semua orang mengalami sakit kepala. Untuk menentukan jenis rawatan, kenali dahulu jenis sakit kepala yang biasa dirasakan oleh seseorang.

Adakah anda pernah merasa pening? Atau mungkin anda pernah sakit kepala? Sebenarnya terdapat pelbagai jenis sakit kepala. Berikut adalah perbincangan mengenai tiga jenis sakit kepala yang sering dialami.

Baca Juga: Semasa Asma Menyerang, Gunakan Ubat Asma Asli yang Mudah Dijumpai di Rumah

Jenis sakit kepala

1. Sakit kepala jenis ketegangan(sakit kepala ketegangan)

Sakit kepala jenis ini terasa seperti kepala diikat / Sumber Foto: //buffalorehab.com/

Ini mungkin jenis sakit kepala yang paling biasa dialami oleh ramai orang. Dalam sakit kepala jenis ini, kepala terasa seperti simpul. Sakit kepala terasa di seluruh kepala, leher dan bahu.

Tahapnya boleh berkisar dari ringan hingga teruk dan penyebabnya juga berbeza-beza. Untuk melegakan simptom sakit kepala yang ringan dapat diatasi dengan ubat analgesik (ubat penahan sakit) yang boleh dibeli di kaunter.

2. Vertigo (pening berpusing)

Vertigo, penghidap sering mengadu pening berpusing. Sumber Foto: //www.medicalnewstoday.com/

Istilah vertigo digunakan untuk aduan pening berpusing. Vertigo dikelaskan kepada dua jenis berdasarkan penyebabnya, iaitu vertigo tengah dan vertigo periferal. Vertigo tengah adalah vertigo yang disebabkan oleh gangguan atau penyakit di otak atau sistem saraf pusat.

Sementara itu, vertigo periferi adalah vertigo yang disebabkan oleh gangguan atau penyakit pada telinga dalam. Gejala vertigo dapat diatasi dengan penggunaan ubat antivertigo yang boleh diresepkan oleh doktor.

Baca juga: “Saya sering mengalami sakit kepala yang teruk, adakah ini barah otak?” Kenali simptomnya di sini

3. Migrain (sakit kepala)

Migrain lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Sumber gambar: //sciencenordic.com/

Orang yang mengalami migrain akan merasa sakit kepala yang boleh disertai dengan loya dan kepekaan terhadap cahaya dan suara (yang dikenali sebagai aura).

Migrain lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Migrain dapat dirawat dengan ubat penurun gejala seperti analgesik untuk sakit kepala dan antiemetik (anti-mual) untuk mual yang disertai.

Sakit kepala sangat biasa, tetapi jangan memandang rendah. Pada dasarnya, sakit kepala, tanpa mengira jenisnya, adalah gejala yang boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan atau penyakit yang mendasari.

Sekiranya sakit kepala tidak reda dengan penggunaan ubat simtomatik (ubat yang digunakan untuk meredakan gejala), semakin teruk, atau disertai dengan gejala yang menyertainya seperti gangguan neurologi lain, diperlukan pemeriksaan lebih lanjut dan mendesak.

Rujuk keadaan kesihatan anda di Good Doctor. Ayuh, lakukan konsultasi dalam talian dengan doktor yang dipercayai!