Kesihatan

Mudah Diperolehi, Berikut adalah 9 Bahan Herba untuk Menurunkan Kolesterol

Sekiranya tahap kolesterol sudah tinggi, sudah tiba masanya anda berusaha menurunkannya. Anda boleh memilih tanaman herba untuk menurunkan kolesterol tinggi, terutama menurunkan kolesterol jahat atau menurunkan kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah (LDL).

Dengan menurunkan kadar LDL, anda dapat mencegah penumpukan timbunan lemak di arteri, yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Untuk itu, segera merujuk kepada pelbagai jenis ramuan untuk menurunkan kolesterol di bawah.

Pilihan herba untuk menurunkan kolesterol

Sebilangan ramuan ini dapat menurunkan LDL dan ada yang dapat meningkatkan kadar kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau kolesterol baik dalam darah. Ayuh, lihat penjelasan berikut:

1. Teh herba

Teh hijau adalah salah satu yang dikenali untuk menurunkan kolesterol. Dalam jurnal disebutkan bahawa teh hijau mengurangkan kolesterol jahat secara signifikan, tetapi tidak mempengaruhi kolesterol baik dalam darah.

Penyelidikan lain menunjukkan bahawa teh pudina juga dapat menurunkan kolesterol. Walaupun begitu dengan teh herba yang telah melalui proses pemprosesan, seperti teh rooibos atau redbush.

Tetapi kesan herba untuk menurunkan kolesterol langsung tidak dapat dilihat. Diperlukan hingga beberapa minggu dan penggunaan biasa untuk melihat hasilnya.

2. saderi

Saderi adalah tumbuhan yang mengandungi vitamin K yang tinggi dan juga mengandungi vitamin lain seperti vitamin A, B2, B6 dan C. Tumbuhan ini juga merupakan sumber folat, kalium, asid pantotenat dan serat tinggi.

Kerana kandungannya, saderi mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satunya menurunkan kolesterol. Penyelidikan menunjukkan bahawa antioksidan dalam saderi dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

3. Bawang putih

Walaupun lebih biasa dengan bawang putih sebagai rempah dapur, manfaatnya sebagai ubat herba telah diketahui sejak lama. Salah satu kegunaannya adalah untuk menurunkan kolesterol darah.

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak bawang putih yang berumur dapat menurunkan kolesterol total dan kolesterol jahat dalam darah. Walaupun begitu, ada juga yang berpendapat bahawa manfaat bawang putih tidak signifikan dalam menurunkan kadar kolesterol.

4. Minyak zaitun

Minyak zaitun adalah sumber lemak tak jenuh tunggal yang kaya. Jenis ini dapat membantu meningkatkan kolesterol baik dalam darah dan menurunkan kolesterol jahat.

Selain itu, minyak zaitun juga merupakan sumber polifenol. Kandungan ini dapat mengurangkan keradangan di dalam badan dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

5. Halia

Selain digunakan sebagai rempah dapur, jahe juga memiliki sejumlah manfaat kesehatan seperti mengatasi keradangan, mengurangi sakit otot, dan menurunkan kolesterol darah.

Satu kajian menunjukkan bahawa halia dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik dalam darah. Sementara kajian lain menyokong hasil kajian sebelumnya, jika halia dapat menurunkan kolesterol jahat.

Halia juga dapat menurunkan kadar trigliserida, sejenis lemak dalam darah. Trigliserida yang berlebihan juga dapat menyebabkan gangguan kesihatan yang disebut hipertrigliseridemia.

Sama seperti kolesterol tinggi, hipertrigliseridemia juga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

6. Buah Haw

Semua bahagian buah haw atau hawthornBaik buah, daun atau bunga diketahui mempunyai manfaat kesihatan dan digunakan sebagai ubat herba. Terutama untuk merawat masalah jantung dan mengatasi kolesterol tinggi.

Walau bagaimanapun, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin memakannya, bersama dengan pengambilan ubat dari doktor. Buah ini diketahui berinteraksi dengan beberapa ubat, termasuk ubat-ubatan yang sering diresepkan untuk penyakit jantung.

7. Daun artichoke

Ekstrak daun artichoke diklaim dapat membantu menurunkan kolesterol. Buah artichoke itu sendiri juga mengandungi senyawa cynarine, yang dapat meningkatkan pengeluaran hempedu.

Peningkatan pengeluaran hempedu akan membantu pengeluaran atau pembuangan kolesterol. Malangnya tumbuhan ini boleh menyebabkan gas di dalam perut dan boleh menyebabkan reaksi alergi.

8. Kacang soya

Bukan hanya kacang, kacang soya dan makanan yang diproses sebenarnya boleh berfungsi sebagai ramuan untuk menurunkan kolesterol.

Anda boleh mendapatkan faedah soya dari makanan soya yang diproses seperti tauhu, susu kedelai atau kacang soya yang dimasak. Kacang soya juga boleh menjadi sumber protein yang baik untuk tubuh.

9. Psyllium

Psyllium adalah serat dari tanaman plantago ovata. Tumbuhan ini terdapat di Eropah, Amerika Syarikat dan India. Pada masa ini anda boleh mendapatkan psyllium dalam bentuk makanan tambahan atau ubat-ubatan herba yang telah dirumus khas untuk merawat kolesterol tinggi.

Selain dapat membantu menurunkan kolesterol, psyllium dapat membantu sembelit dan menurunkan kadar gula dalam darah bagi penghidap diabetes.

Oleh itu ramuan herba untuk menurunkan kolesterol yang anda boleh cuba. Sekiranya anda memakannya, jangan lupa untuk menyertainya dengan gaya hidup sihat seperti bersenam secara teratur dan menjaga berat badan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!