Kesihatan

Kanser Otak: Kenali Gejala, Sebab, dan Langkah Rawatan

Sebilangan besar akan merasa takut apabila mendengar perkataan barah otak. Ini adalah reaksi semula jadi memandangkan masalah kesihatan ini sangat berbahaya bagi jiwa.

Walaupun begitu, ini bukan alasan untuk tidak mengetahui tentang penyakit otak. Selain menambahkan pandangan, ini juga dapat memudahkan anda mengesan penyakit ini lebih awal.

Apa itu barah otak?

Dilaporkan dari Healthline.comPenyakit ini disebabkan oleh pertumbuhan sel di otak yang berlaku di luar had normal.

Lebihan sel membentuk gumpalan yang disebut tumor.

Walaupun pada awalnya tidak berbahaya, jika tumor ini tidak dirawat dengan cepat, ia boleh menjadi ganas dalam waktu yang sangat cepat.

Kesannya bukan sahaja mengganggu pelbagai fungsi organ dalam badan, tetapi juga boleh menyebabkan kematian.

Punca dan faktor risiko barah otak

Sehingga kini, penyebab penyakit ini tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan ini. Sebahagian daripadanya adalah:

 1. Sejarah genetik
 2. Mempunyai pekerjaan yang berisiko kerap terkena bahan kimia
 3. Tabiat merokok
 4. Berusia
 5. Kerap hubungan dengan racun perosak, racun perosak
 6. Berfungsi dengan unsur-unsur yang boleh menyebabkan barah seperti plastik, getah, petroleum, dan beberapa bahan tekstil
 7. Jangkitan virus Epstein-Barr, dan
 8. Penyebaran sel barah di organ lain seperti paru-paru, payudara, ginjal, dan lain-lain.

Baca juga: Mengenal Melanoma, sejenis barah kulit yang serius

Jenis barah otak

Replika otak. Sumber gambar: Unsplash.com

Pada dasarnya barah dinamakan dari lokasi di mana ia pertama kali dijumpai. Oleh itu, barah otak dinamakan begitu kerana terdapat di otak.

Sebelum mengetahui lebih terperinci mengenai jenisnya, anda perlu membaca beberapa perkara penting di bawah terlebih dahulu:

 1. Tidak semua ketulan tumor di otak ganas sehingga boleh disebut barah
 2. Tumor ganas umumnya dapat merebak dan tumbuh dengan cepat, sehingga mengambil alih ruang, darah, dan nutrien yang dimiliki sel otak yang sihat.
 3. Tumor yang tidak menyerang atau merebak ke kawasan sekitar tisu otak atau organ tubuh lain disebut sebagai tumor jinak

Terdapat lebih daripada 120 jenis barah otak yang telah dikenal pasti oleh pakar. Semua dikategorikan bergantung pada lokasi di otak dan tahap keparahannya. Beberapa jenis barah otak yang perlu diketahui dilaporkan dari webmd.com adalah seperti berikut:

Kanser otak primer

Bermula dari satu jenis sel yang berubah dari keadaan normal ke keadaan tidak normal. Semakin lama semakin besar dan menyebabkan ketumbuhan tumor. Lokasinya berasal dari sel-sel di dalam otak itu sendiri.

Jenis yang paling biasa adalah glioma, meningioma, adenoma hipofisis, schwannoma vestibular, dan tumor neuroectodermal primitif (medulloblastoma).

Kanser otak glioma yang dimaksudkan juga termasuk glioblastoma, astrocytoma, oligodendroglioma, dan ependymoma.

Kanser otak metastatik

Berlaku disebabkan oleh pertumbuhan tidak wajar beberapa sel barah yang berasal dari organ tubuh yang lain. Mereka merebak dan menyerang otak menyebabkan tumor disebut metastasis. Ini adalah barah otak yang paling biasa.

Gejala barah otak

Tidak semua orang dengan gangguan kesihatan ini menunjukkan gejala yang dapat dilihat dengan jelas. Sebagai contoh, ketumbuhan kelenjar pituitari sering tidak dijumpai, walaupun pesakit telah menjalani CTimbas begitu juga MRI.

Walaupun begitu, masih terdapat beberapa gejala yang dapat muncul dan dikaji lebih lanjut untuk memastikan seseorang menghidap barah otak atau tidak. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

 1. Sakit kepala yang biasanya bertambah teruk pada waktu pagi
 2. Letih dengan mudah
 3. Kesukaran berjalan
 4. Kejang
 5. Sukar menumpukan perhatian
 6. Sukar untuk mengingati sesuatu
 7. Mual
 8. Gag
 9. Penglihatan terjejas
 10. Kesukaran bercakap
 11. Perubahan mood yang tidak wajar
 12. Pergerakan bola mata menjadi tidak wajar
 13. Otot tersentak
 14. Kekejangan otot
 15. Mati rasa atau kesemutan di lengan atau kaki
 16. Tidak sedar, dan
 17. Mengantuk yang tidak wajar

Baca juga: 10 Cara Berkesan dan Selamat untuk Menghilangkan Mengantuk Yang Berat

Bagaimana penyakit ini didiagnosis?

Sekiranya anda merasakan anda mempunyai beberapa gejala di atas dan ingin memastikan sama ada anda menghidap penyakit ini atau tidak. Anda boleh berjumpa doktor dan mendapatkan diagnosis dengan kaedah berikut:

Temu ramah kesihatan

Ini adalah peringkat awal di mana doktor akan bertanya tentang gejala dan sejarah perubatan anda.

Ini termasuk keadaan kesihatan anggota keluarga yang lain, sejarah perubatan masa lalu, dan seumpamanya.

Pemeriksaan fizikal

Mengingat beberapa gejala barah otak juga dapat dilihat secara fizikal. Kemudian kemungkinan besar doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk melihat keadaan mata, kemampuan bercakap, dan lain-lain.

Ujian saraf

Ini dilakukan dengan tujuan untuk menentukan sama ada tumor di badan anda telah mempengaruhi otak atau tidak.

Ujian gambar

Boleh dilakukan dengan beberapa kaedah seperti CT imbas, MRI, dan Tomografi Pelepasan Positron (PET) imbasan. Tujuannya adalah untuk mencari di mana tumor.

Tusukan lumbar

Ini adalah prosedur yang melibatkan pengumpulan sampel cecair yang sangat kecil di sekitar otak dan saraf tunjang. Ini bertujuan untuk menentukan kehadiran sel barah.

Biopsi otak

Termasuk dalam operasi adalah cuba mengambil sebahagian kecil tumor untuk pemeriksaan lanjut di makmal. Caranya, dengan membuka tengkorak tepat di lokasi di mana tumor itu dijumpai.

Setelah membuat lubang kecil, doktor akan memasukkan benang khas untuk mengambil sampel tumor.

Selanjutnya, bahagian tumor yang berjaya diambil adalah CT imbas atau ujian MRI. Prosedur ini biasanya bertujuan untuk menentukan sama ada tumor itu jinak atau ganas.

Baca juga: Tumbuh di Tangan? Hati-hati, ini adalah gejala penyakit kista ganglion!

Rawatan untuk barah otak

Mengendalikan penyakit ini boleh dianggap agak sukar dan mesti melibatkan banyak pakar. Beberapa perkara yang perlu diketahui mengenai rawatan penyakit ini termasuk:

 1. Pasukan doktor yang merawat barah otak biasanya terdiri daripada pakar bedah saraf, pakar barah, dan pakar radiasi.
 2. Pasukan ini juga boleh merangkumi pakar pemakanan, ahli terapi fizikal, dan lain-lain sekiranya difikirkan perlu.
 3. Protokol rawatan akan dijalankan mengikut lokasi, ukuran, jenis barah.
 4. Secara umum, kaedah rawatan yang paling biasa adalah pembedahan, terapi radiasi, dan kemoterapi.

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan gangguan kesihatan ini, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasinya. Kaedah yang digunakan untuk merawat barah otak primer dan metastatik mempunyai perbezaan yang ketara.

Anda mungkin mendapat lebih daripada satu kaedah rawatan bergantung pada jenis, ukuran, dan lokasi barah di dalam badan anda. Faktor usia dan sejarah perubatan juga termasuk dalam perkara yang dipertimbangkan dalam merawat barah otak.

Operasi

Tindakan ini adalah kaedah yang paling biasa untuk merawat barah otak. Walau bagaimanapun, prosedur ini kadang-kadang hanya dapat membuang tumor sebahagiannya kerana lokasinya yang sukar untuk dirawat.

Walaupun tumor terletak di bahagian otak yang sensitif atau sukar untuk dilalui, pembedahan tidak digalakkan. Sekiranya doktor mengesyorkan pembedahan, anda biasanya akan diminta untuk mengambil beberapa ubat yang mengandungi steroid seperti Decadron.

Tujuannya adalah untuk mengurangkan bengkak. Ubat antikonvulsan juga boleh diberikan untuk mengurangkan atau mencegah kejang.

Sekiranya anda mempunyai lebihan cecair serebrospinal di sekitar otak, sebelum pembedahan doktor akan memasukkan sejenis tiub plastik nipis yang disebut a menjerit untuk mengeringkannya. Ini akan memudahkan doktor melakukan pembedahan.

Kemoterapi

Anda juga boleh menerima rawatan dalam bentuk kemoterapi dan ubat-ubatan. Tujuannya, untuk memusnahkan sel barah di otak hingga mengecil menjadi tumor. Ubat ini boleh diberikan secara lisan atau melalui suntikan ke dalam urat.

Tindakan ini biasanya terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 1. Doktor menetapkan ubat-ubatan sama ada secara bersendirian atau gabungan
 2. Dadah boleh diberikan melalui mulut, intravena, atau melalui mulut menjerit.
 3. Kemoterapi secara amnya dilakukan dalam beberapa sesi. Satu sesi biasanya terdiri daripada jangka pendek dan intensif. Kemudian selepas itu diikuti dengan sesi khas untuk berehat.
 4. Kesan sampingan kemoterapi adalah muntah, mual, luka di mulut, kehilangan selera makan, keguguran rambut, dan lain-lain. Sebilangan kesan sampingan ini dapat dikurangkan dengan mengambil ubat tertentu.

Terapi radiasi

Terapi radiasi mungkin disarankan untuk memusnahkan tisu tumor atau sel barah yang tidak dapat dikeluarkan melalui pembedahan. Kaedah ini melibatkan penggunaan gelombang tenaga tinggi seperti sinar-X.

Dalam kes tertentu, pesakit disarankan menjalani kemoterapi dan terapi radiasi secara serentak. Namun, ada juga yang melakukan kemoterapi setelah rawatan melalui terapi radiasi dilakukan.

Perlu diingat bahawa terapi radiasi umumnya digunakan untuk orang yang tidak dapat menjalani pembedahan. Atau boleh juga diberikan untuk membuang sisa-sisa sel barah yang tidak hilang setelah pembedahan.

Dadah

Doktor juga boleh menetapkan ubat tertentu untuk meningkatkan, mengarahkan, atau memulihkan daya tahan tubuh.

Ini supaya tubuh secara semula jadi dapat melawan pertumbuhan sel barah. Sebagai contoh, ubat bevacizumab telah terbukti berkesan untuk menghentikan pertumbuhan saluran darah yang memberikan nutrien kepada tumor.

Percubaan klinikal

Sekiranya dalam perkembangannya semua kaedah di atas tidak memberikan kesan yang diharapkan, doktor boleh mencadangkan terapi klinikal yang masih dalam peringkat percubaan.

Pemulihan

Seorang pesakit mungkin diminta melalui tahap pemulihan jika barah otak yang dideritanya mengganggu beberapa fungsi tubuh. seperti berjalan, bercakap, atau aktiviti harian yang lain.

Langkah ini umumnya terdiri daripada terapi fizikal, terapi pekerjaan, dan terapi lain. Tujuannya adalah untuk membantu anda mengetahui semula fungsi badan yang terganggu.

Bagaimana mengurangkan risiko terkena barah otak?

Tidak ada cara khusus yang dapat mencegah berlakunya penyakit ini. Namun, anda dapat mengurangkan risiko terkena barah otak dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Selain itu, berhenti merokok, dan menghindari terdedah kepada bahan kimia juga dapat mengurangi risiko terkena barah otak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.