Kesihatan

Penyakit Osteomielitis

Penyakit osteomielitis yang berkaitan dengan keadaan tulang jarang berlaku dan bahkan jarang berlaku. Jangkitan bakteria pada tulang ini dapat merebak dari aliran darah ke tulang. Walau bagaimanapun, penyakit ini menyerang beberapa orang dan berikut adalah penjelasan lengkap mengenai penyebabnya.

Apa itu osteomielitis?

Dilaporkan dari WebMDOsteomielitis adalah jangkitan tulang dengan keadaan yang jarang tetapi serius.

Tulang dapat dijangkiti dengan beberapa cara: jangkitan pada satu bahagian badan dapat merebak melalui aliran darah ke tulang, atau patah tulang terbuka atau pembedahan boleh menyebabkan tulang terinfeksi.

Apa yang menyebabkan osteomielitis?

Melancarkan penjelasan dari halaman WebMD, dalam kebanyakan kes, bakteria disebut Staphylococcus aureus, sejenis bakteria staph, menyebabkan osteomielitis. Keadaan kronik tertentu seperti diabetes juga dapat meningkatkan risiko penyakit ini.

Siapa yang lebih berisiko terkena osteomielitis?

Hanya 2 dari setiap 10,000 orang menghidap osteomielitis. Keadaan ini mempengaruhi kanak-kanak dan orang dewasa, walaupun dengan cara yang berbeza.

Berikut adalah keadaan dan tingkah laku tertentu yang melemahkan sistem imun dan meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap osteomielitis:

 • Diabetes
 • Penyakit sel sabit
 • HIV atau AIDS
 • Artritis reumatoid
 • Penggunaan ubat intravena
 • Ketagihan alkohol
 • Penggunaan steroid jangka panjang
 • Hemodialisis
 • Bekalan darah lemah
 • Kecederaan
 • Pembedahan tulang, termasuk penggantian pinggul dan lutut, juga meningkatkan kemungkinan jangkitan tulang

Pada kanak-kanak, osteomielitis biasanya akut. Osteomielitis akut muncul dengan cepat, lebih mudah dirawat, dan ternyata lebih baik secara keseluruhan daripada osteomielitis kronik. Pada kanak-kanak, penyakit ini biasanya muncul di tulang lengan atau kaki.

Pada orang dewasa, osteomielitis boleh menjadi akut atau kronik. Orang yang menghidap diabetes, HIV, atau penyakit vaskular periferal lebih rentan terhadap osteomielitis kronik, yang berlanjutan atau berulang, walaupun menjalani rawatan.

Osteomielitis sering menyerang pelvis atau tulang belakang pada orang dewasa. Ia juga boleh terjadi pada kaki, terutama pada orang yang menghidap diabetes.

Apakah simptom dan ciri osteomielitis?

Dilaporkan dari WebMD, osteomielitis akut berkembang dengan cepat dalam tempoh tujuh hingga 10 hari. Gejala akut dan kronik sangat serupa dan merangkumi yang berikut:

 • Demam, mudah letih
 • Mual
 • Sakit, kemerahan, dan kehangatan di kawasan jangkitan
 • Bengkak di sekitar tulang yang terkena
 • Hilang gerakan
 • Osteomielitis tulang belakang mengalami sakit belakang yang teruk, terutamanya pada waktu malam

Apa kemungkinan komplikasi osteomielitis?

Penjelasan mengenai Klinik MayoKomplikasi yang berlaku akibat osteomielitis adalah:

Kematian tulang (osteonecrosis)

Jangkitan pada tulang dapat menghalang peredaran darah di dalam tulang, menyebabkan kematian tulang. Kawasan di mana tulang telah mati perlu dikeluarkan melalui pembedahan agar antibiotik berkesan.

Artritis septik

Jangkitan di dalam tulang boleh merebak ke sendi berdekatan. Pertumbuhannya juga terganggu.

Pertumbuhan tulang atau sendi yang normal pada kanak-kanak boleh terjejas jika osteomielitis berlaku di kawasan yang lebih lembut, yang disebut plat pertumbuhan, di kedua-dua hujung tulang panjang lengan dan kaki.

Kanser kulit

Sekiranya osteomielitis menyebabkan sakit terbuka yang keluar dari nanah, kulit di sekitarnya berisiko lebih tinggi terkena barah sel skuamosa.

Bagaimana merawat dan merawat osteomielitis?

Rawatan untuk osteomielitis bertujuan untuk menghentikan jangkitan dan mengekalkan fungsi tulang yang normal. Cara mengatasi penyakit ini tidak boleh dilakukan sendiri di rumah atau secara semula jadi.

Sekiranya anda menghidap penyakit ini, anda harus segera mendapatkan rawatan dan berjumpa doktor.

Rawatan di doktor

Pada mulanya, antibiotik akan diberikan melalui IV. Kemudian teruskan dengan bentuk tablet untuk dimakan. Rawatan dengan antibiotik dijalankan sehingga 6 minggu atau lebih bergantung kepada keadaan penyakit ini.

Dalam kes osteomielitis yang teruk atau kronik, pembedahan diperlukan. Tindakan ini diambil untuk mencegah penyebaran jangkitan. Antaranya ialah dengan:

 • Pembuangan tulang dan tisu atau debridement yang dijangkiti
 • Mengalirkan cecair dari kawasan yang dijangkiti
 • Mengembalikan aliran darah ke tulang
 • Mengangkat benda asing
 • Amputasi

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap osteomielitis?

Bagi anda yang menderita osteomielitis, sangat digalakkan untuk menjauhi beberapa makanan yang mempunyai kandungan lemak tinggi dan mengelakkan minum alkohol.

Sebabnya, makan makanan dengan lemak tinggi menyebabkan penumpukan lemak di arteri. Akibatnya, simpanan lemak mencetuskan kenaikan berat badan dan peningkatan tekanan darah.

Baca juga: Pesakit kencing manis berisiko mengalami hipotensi, adakah itu benar?

Bagaimana untuk mencegah osteomielitis?

Cara terbaik untuk mencegah osteomielitis adalah menjaga kebersihan yang baik. Sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami luka, terutamanya luka dalaman, basuh dengan bersih. Kemudian bilas luka terbuka dengan air mengalir selama lima minit, kemudian tutup dengan pembalut steril.

Sekiranya anda menghidap diabetes, perhatikan keadaan kaki anda dan hubungi doktor anda pada tanda pertama jangkitan kerana ia adalah salah satu penyebab penyakit ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!