Kesihatan

Berhubungan Seks Semasa Mengalami Jangkitan Saluran Kencing, Adakah OK atau Tidak?

Melakukan hubungan seks adalah salah satu keperluan biologi manusia, terutama bagi mereka yang sudah berkahwin. Malangnya, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan anda berjaga-jaga dalam melakukannya, misalnya jika anda mengalami jangkitan saluran kencing.

Adakah wajar melakukan hubungan seks ketika anda atau pasangan anda mengalami jangkitan saluran kencing? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu jangkitan saluran kencing?

Sistem kencing lelaki dan wanita. Sumber foto: CDC.

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang berlaku di saluran kencing, yang biasanya disebabkan oleh bakteria dari dubur. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan boleh terus merebak hingga sampai ke saluran kencing atas seperti buah pinggang.

mengikut American Academy of Family Physicians, 80 peratus jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria E coli di dalam usus manusia. Walaupun lebih kerap mempengaruhi wanita, lelaki juga boleh mengalami keadaan yang sama. Jangkitan saluran kencing biasanya berlaku di kawasan ini:

  • Uretra: Tiub berbentuk tiub untuk mengalirkan air kencing dari pundi kencing ke zakar.
  • Pundi kencing: Bahagian badannya berbentuk seperti beg yang berfungsi untuk mengumpulkan dan menyimpan air kencing.
  • Ureter: Tiub yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing.
  • Buah pinggang: Organ yang menyaring darah dan membuang sisa atau bahan yang tidak diperlukan oleh badan melalui air kencing.

Baca juga: Ayuh, kenali 6 gejala jangkitan saluran kencing pada lelaki sebelum terlambat

Bolehkah saya melakukan hubungan seks semasa UTI?

Dilaporkan dari garis kesihatan, Jangkitan saluran kencing (UTI) bukan penghalang untuk melakukan hubungan seks. tetapi boleh mengganggu hubungan seksual dan meningkatkan risiko komplikasi.

Jangkitan ini menjengkelkan tisu sensitif di saluran kencing. Sudah tentu, ketidakselesaan dan kesakitan berpotensi muncul semasa hubungan seks, terutama jika anda mengalami penembusan.

Keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko komplikasi serius dan berpotensi membahayakan kesihatan. Jangkitan boleh merebak ke kawasan lain yang merupakan organ penting, seperti buah pinggang.

Risiko dan kesan yang boleh ditimbulkan

Setakat ini, penembusan lebih dikenali sebagai kemasukan zakar ke dalam vagina wanita. Sebenarnya, istilah ini tidak terhad pada zakar, tetapi merangkumi jari dan mainan seks.

Penembusan boleh memberi tekanan pada organ kencing semasa melakukan hubungan seks. Pembukaan uretra pada zakar juga boleh menyebabkan kerengsaan akibat jangkitan.

Apabila anda mengalami jangkitan saluran kencing, anda dan pasangan anda tidak boleh melakukan seks oral, kecuali menggunakan empangan pergigian. Kerana, ia dapat menjadi media penyebaran bakteria dari zakar atau vagina ke mulut pasangan. Ini boleh menyebabkan jangkitan sekunder.

Berikut adalah risiko dan kesan yang boleh disebabkan oleh melakukan hubungan seks semasa anda mengalami jangkitan saluran kencing:

1. Penyebaran bakteria baru

Aktiviti seksual adalah salah satu cara yang paling biasa bakteria memasuki saluran kencing. Kira-kira 90 peratus jangkitan saluran kencing adalah akibat E coli ke dalam uretra dan organ sekitarnya.

Bakteria ini paling banyak dijumpai di organ dan tinja gastrointestinal, boleh bergerak dari saluran pencernaan melalui dubur (dubur) ke alat kelamin (faraj), mulut (oral), atau jika menggunakan mainan seks.

Bukan hanya itu, seks atau penembusan dapat mendorong bakteria lebih jauh ke dalam badan. Oleh itu, daripada menyembuhkan, jangkitan boleh menjadi lebih teruk dan memerlukan masa lebih lama untuk pulih.

2. Sebarkan jangkitan kepada pasangan anda

Sebenarnya, jangkitan saluran kencing tidak dianggap sebagai penyakit berjangkit seperti penyakit kelamin (PMS). Walau bagaimanapun, bakteria pencetus dapat menyebarkan dengan cepat, termasuk kepada orang lain.

Sebagai contoh, E coli bergerak dari dubur ke faraj semasa seks dubur kemudian diikuti dengan penembusan. Dalam beberapa kes, jangkitan menular seksual sebenarnya merupakan kesan sampingan STD, seperti klamidia dan trichomoniasis.

Baca juga: Bolehkah Saya Berhubungan Seks semasa Menstruasi? Lihat Faedah dan Risiko!

Bagaimana jika anda mahu melakukan hubungan seks?

Seperti yang telah disebutkan, kehadiran jangkitan saluran kencing tidak semestinya menjadi penghalang untuk melakukan hubungan seks. Anda masih boleh melakukannya, tetapi dengan pertimbangan yang teliti dan memperhatikan perkara-perkara berikut:

  • Perhatikan gejala: Sekiranya anda tiba-tiba merasakan keinginan untuk kencing semasa melakukan hubungan seks, jangan tangguhkan. Menahan air kencing dapat meningkatkan risiko jangkitan lain yang dapat memperburuk keadaan.
  • Pee sebelum dan selepas hubungan seks: Walaupun kelihatan membosankan, anda harus segera ke tandas setelah hubungan seks selesai. Dengan cara ini, anda boleh membuang atau mengeluarkan bakteria yang mungkin memasuki uretra.
  • Bersihkan diri anda: Membersihkan badan sebaik sahaja melakukan hubungan seks adalah sesuatu yang perlu dilakukan. Tidak jarang bakteria dari sekitar dubur mendekati bukaan uretra semasa melakukan aktiviti seksual, terutamanya jika anda melakukan seks dubur. Membersihkan badan dapat membantu menyingkirkan bakteria.
  • Pilih dubur atau faraj: Anda dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks vagina dan dubur secara berterusan. Pilih satu supaya bakteria tidak bergerak dari dubur ke faraj atau sebaliknya.

Nah, itu ulasan mengenai hubungan seks semasa melakukan jangkitan saluran kencing. Walaupun tidak dilarang, menunda atau menghindari seks harus dipertimbangkan, kerana dapat membantu mengurangi risiko penyebaran bakteria dan membuat keadaan menjadi lebih buruk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found