Kesihatan

Sakit Dada Kiri Menembus Belakang, Adakah Ini Tanda Penyakit Jantung?

Sakit dada kiri menembusi ke belakang tidak semestinya merupakan gejala penyakit jantung? Sebenarnya, keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh sebab-sebab lain, salah satunya adalah pedih ulu hati.

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini, lihat ulasan lengkap di bawah.

Baca juga: Awas! Ini adalah 7 Komplikasi Kerana Hipertensi yang Perlu Diperhatikan

Punca sakit dada di sebelah kiri hingga ke belakang

Sakit dada atau belakang boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes kedua-dua keadaan ini berlaku serentak. Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan sakit dada di sebelah kiri sehingga menembusi ke belakang.

1. Serangan jantung

Penyebab pertama sakit dada di sebelah kiri sehingga menembusi ke belakang adalah serangan jantung. Serangan jantung berlaku apabila aliran darah ke tisu jantung tersumbat.

Ia boleh disebabkan oleh gumpalan darah atau penumpukan plak di dinding arteri. Oleh kerana tisu tidak menerima darah, ini boleh menyebabkan sakit dada atau kelembutan.

Kadang-kadang, rasa sakit dapat memancar ke bahagian lain, seperti punggung, bahu, dan leher. Beberapa gejala serangan jantung yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Perasaan tekanan atau sesak di dada
 • Peluh sejuk
 • Susah bernafas
 • Pening
 • loya

Serangan jantung memerlukan rawatan perubatan segera. Ini kerana semakin lama otot jantung kekurangan oksigen, semakin besar kemungkinan kerosakan kekal.

Baca juga: Bolehkah Serangan Jantung Disebabkan oleh Tekanan?

2. Angina

Angina adalah kesakitan yang berlaku apabila tisu jantung tidak mendapat cukup darah. Ini boleh disebabkan oleh penurunan aliran darah akibat penumpukan plak di dinding arteri koronari.

Kesakitan dari angina juga dapat memancar ke bahu, punggung, dan leher. Pada dasarnya, gejala angina boleh berbeza pada lelaki atau wanita. Wanita juga mungkin merasa sakit di bahagian belakang, leher, atau perut.

Gejala angina lain termasuk:

 • Susah bernafas
 • Berpeluh
 • Mual

3. Pedih ulu hati

Sakit dada di sebelah kiri dan kemudian ke belakang juga boleh disebabkan oleh pedih ulu hati. Pedih ulu hati berlaku apabila asid perut kembali masuk ke esofagus (esofagus).

Pedih ulu hati boleh menyebabkan gejala tertentu, seperti sensasi terbakar yang menyakitkan di dada, tepat di belakang tulang dada. Dipetik dari Garis KesihatanKadang kala, gejala ini dapat dirasakan di bahagian belakang atau perut.

Pedih ulu hati Ia boleh menjadi lebih teruk selepas makan atau pada waktu malam. Seseorang juga mungkin merasakan rasa masam di mulut atau sakit yang semakin teruk ketika berbaring atau membongkok.

4. Sakit dada kiri menembusi ke belakang disebabkan oleh perikarditis

Perikardium adalah lapisan nipis yang mengelilingi jantung, membantu melindungi jantung. Apabila terdapat keradangan perikardium, keadaan ini dikenali sebagai perikarditis.

Perikarditis sendiri adalah keadaan yang boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk jangkitan dan keadaan autoimun.

Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku selepas serangan jantung. Kesakitan yang disebabkan oleh perikarditis boleh disebabkan oleh tisu jantung yang menggosok ke perikardium yang meradang.

Kesakitan boleh merebak ke punggung, bahu kiri, ke leher.

5. aneurisma aorta

Aorta adalah arteri terbesar di dalam badan. Aneurisma aorta boleh berlaku apabila dinding aorta melemah akibat kecederaan atau kerosakan. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes sakit dada atau belakang muncul sebagai gejala.

Sesak nafas dan batuk adalah gejala lain dari aneurisma aorta yang perlu diperhatikan.

6. Kecederaan otot

Tambahan pula, kecederaan otot atau penggunaan otot yang berlebihan juga boleh menyebabkan sakit dada dan belakang. Kecederaan boleh disebabkan oleh perkara-perkara tertentu, seperti jatuh. Penggunaan otot yang berlebihan juga boleh menyebabkan kesakitan.

Kesakitan akibat kecederaan otot atau penggunaan berlebihan boleh bertambah teruk semasa anda memindahkan kawasan yang terjejas.

7. Sakit dada kiri menembusi ke belakang adalah tanda barah paru-paru

Kesakitan di dada dan punggung juga boleh menjadi gejala barah paru-paru. Walaupun sakit dada adalah gejala biasa dari keadaan ini, Institut Kanser Dana-Farber melaporkan sekitar 25 peratus pesakit barah paru-paru juga mengalami sakit belakang.

Sakit belakang akibat barah paru-paru boleh berlaku apabila tumor di paru-paru menekan pada tulang belakang. Kanser paru-paru juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti:

 • Batuk selalu
 • Sesak nafas atau berdehit (bunyi bersiul bernada tinggi yang disertakan dengan pernafasan)
 • Pengurangan berat
 • Jangkitan paru-paru, seperti radang paru-paru.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab sakit dada di sebelah kiri sehingga menembusi ke belakang. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found